標題: [轉貼雲海blog]中國E道之謎 [打印本頁]

作者: Lucifеr    時間: 2011-2-4 11:40 PM     標題: [轉貼雲海blog]中國E道之謎

5 V+ A: g( u# A' ATVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
" \. Y- a  S  v* k雲海 | 31st Jan 2011 | 一般 | (2578 Reads)
  ~8 I# I8 J6 z3 h& |1 z1 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。收到一聽眾Sam的電郵,講到一些我沒想過的事情。問過該聽眾,可以跟大家分享,大家一齊幫手解解謎!以下是電郵內容。tvb now,tvbnow,bttvb" ~8 E3 B5 P2 }& q* J8 V

. {! z* S( l6 Q3 q" w8 D) {「你好!我是你的摩星嶺4號聽眾。最近得知了一個我個人認為不太尋常的事情,想請教下你意見,當然如果你可以響節目中詳盡咁討論就最好了^^
# Z* J- E, l8 nwww2.tvboxnow.com公仔箱論壇$ Y7 H3 s" x% _# W7 v% D
幾年前國內的海關都開始使用「中國e-道」,和香港e-道的分別就是,香港的只需套用指模,而國內就需要指模和瞳孔/樣貌檢測。國產e道每次過的時候就除了套取指紋外,都會有一雙外觀極破爛的電子眼上下掃描,我起初以為是用來辦證回鄉咭主的瞳孔/樣貌,但最近一位國內當海關的朋友對我說,該對電子眼是「生物驗測」,主要是掃描人體體溫以識別是人類,那麼這個系統不是非常白痴和無聊嗎?!難道貓狗豬牛羊能夠通過這通道嗎?
9 S. w! [4 o& F3 g  b" ^3 yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
6 @  E8 Q) u, j3 n但細心再想想,世間上是否真的有「人類外貌非人類物種」,外星人?人造人?機械人?這個關卡就是用來識別/預防這種物種入境?
% ~, n6 _" P& k6 stvb now,tvbnow,bttvb
+ j2 @' b4 k; X# E+ |! T6 |tvb now,tvbnow,bttvb
( W1 }* j2 p4 a* j/ \很多的謎團,希望你可以解答,謝謝:) 」www2.tvboxnow.com8 C, l9 R; M0 z. u3 Y$ E" z9 o

' x! @; M' q4 n& M; H- I3 h若果該海關朋友所說,是真的話,又確實不尋常!生物驗測動機何在?我以往認為是拍攝入境者面孔作紀錄,不是的嗎?新年有好多人出入大陸,大家幫手留意一下,那東西到底是什麼?
作者: antique1984    時間: 2011-2-5 09:17 AM

谢谢楼主的辛苦,坚决顶上
作者: 九記    時間: 2011-2-8 01:20 AM

的確有咁既可能
作者: okokok1229    時間: 2011-2-13 06:43 AM

joke only man!
作者: copybook    時間: 2011-2-15 12:32 AM

唔關事架...好多時過左三十秒如果display都未有忑號的話...關員會自動行過黎...用肉眼去睇你個樣同電腦有無出入...通常都會比你過關架啦...唔通關員對眼又有什麼生物驗測咩????唔好白痴啦
作者: dickkuok    時間: 2011-2-15 07:28 PM

大陸海關所有野都係多餘和白痴
作者: kid2man    時間: 2011-2-16 10:53 PM

如果外貌可以接近,那麼體溫還不能訪問~
作者: kenthevk    時間: 2011-2-18 07:35 AM

it's nice to have some imagination,  good stuff!
作者: lee_mingfung    時間: 2011-2-19 01:16 PM

this is interesting, thanks for sharing
作者: rouchuan001    時間: 2011-2-19 02:12 PM

你那曾当过海关官员的朋友说什么你都信?他逗你玩儿呢你不知道?你自己有无脑子?还真事儿似的跑来一通乱发牢骚!
作者: mistletoe12    時間: 2011-3-16 10:25 AM

这个内容好也来加,谢谢分享
作者: PochaccoSze    時間: 2011-7-20 09:02 AM

Thanks for your sharing
作者: hyde1    時間: 2011-7-21 05:07 PM

本帖最後由 hyde1 於 2011-7-21 05:14 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* {( Q' T  ^% a8 U* d
5 P3 t1 u3 w1 d, d
E? 都奇怪喎....其實我都有疑問...www2.tvboxnow.com7 a% o7 |; w8 \2 F( x5 I
點解部嘢要上下係咁掃...好似掃瞄緊...幅度大到瞄埋膝蓋...
- N# P+ o6 T5 p: ]% Z' n如果有去過旅行,好似日本...都有部CAM, 嗰部機都唔需要咁大幅度嘅擺動...
3 M; r, _7 ~! D! E/ |有無人可以查吓?公仔箱論壇6 q/ L- l3 |6 X- O: I2 O1 P- Q

6 b7 j8 s2 F, O8 l: u仲有, 我見過幾次官員無望過入境者就開閘喎...你可以解釋佢蛇呢眼嘅...無謂拗...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 k- S# X3 L5 Q0 I% Y
而且國貨呢部機確實獨特...我去其他地方旅行都未見過...(唔好拗話外遊同國人入境唔同區..有啲係喺附近...)www2.tvboxnow.com: ~2 _0 L# I# j& P: [# c& N
謝謝.
作者: yuen95525550    時間: 2011-7-21 05:25 PM

大陸海關所有野都係多餘和白痴
作者: bensfxc    時間: 2011-8-14 04:41 PM

因為國貨太白痴, 原諒下人地喇

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0