標題: 電腦慢···點解決???《急》 [打印本頁]

作者: 671859011    時間: 2011-10-26 08:03 PM     標題: 電腦慢···點解決???《急》

救命···我電腦好慢···有邊個可以幫我····
作者: 木人仔    時間: 2011-10-27 10:10 AM

點慢法= =,淨係得個慢好難幫你,上網慢,定係執行程式慢?
上網慢既話有3個可能,一係就燒ROUTER,一係供應商,一係個LAN頭
執行程式慢既話可能係,
硬件邊>>>就燒HARDDISK,可能係就燒CPU,可能係條RAM有問題,其他硬件唔相容
OS/軟件>>>可能係可能係DESKTOP太多野,可能係HARDDISK入面太多野,可能係中毒,中木馬,其他軟件唔相容等等
我例子都舉左唔少,但係你個問題淨係得個慢字,真係愛莫能助
作者: wai285    時間: 2011-10-27 10:18 AM

是咯,慢-是指什样慢?请明确。。。
作者: cwm72cc    時間: 2011-11-17 03:16 PM

如你现在突然上网变慢!或是网络的问题,电话查询一下。网没问题那建议你重装系统。想快点我不建议原机升级的!买新的直接点!
作者: TMM    時間: 2011-11-28 02:59 PM

CWM72cc Hing,  My download has the same problem, if I upgrade to a new harddisk, which type/model/requirement should I choose ?  Thanks very much ! TMM
作者: jack1997    時間: 2012-1-23 01:21 PM

詳細d
都唔知咩事
作者: luklukluk    時間: 2012-2-15 09:03 PM

很簡單, 買過一部
作者: cycy33    時間: 2012-3-5 12:55 PM

重。。装。。系统。。
作者: tracy321    時間: 2012-3-26 12:23 AM

重装系统
作者: skl173    時間: 2012-6-8 07:37 PM

有無試過重裝
作者: gary.chen    時間: 2012-6-10 05:21 PM

強烈建議重新安裝作業系統
作者: Paultang29    時間: 2012-6-12 11:47 AM

用PE碟erase hdd , 之後重裝windows就一定快....
作者: a5518    時間: 2012-6-12 09:31 PM

我的建議是: 檢查一下硬碟的電源接觸部份.
因為一般拔上拔下的, 導致接觸不良.
這部份有時候不大會注意到.
簡單做法, 只要擠壓一下接觸的內部插孔既可.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0