標題: 選角是否出現了問題呀 [打印本頁]

作者: limited-too    時間: 2012-10-22 10:51 PM     標題: 選角是否出現了問題呀

講真, 這套劇也是講女人明爭暗鬥的, 尤其是在一夫多妻制的時代, 但是否在選角上出現了很大問題,
; }* K  H: e( t! Stvb now,tvbnow,bttvb不太明白點解要選楊怡, 在當其時, 女子的nose係沒有這樣高, 個個都是偏偏的, 因為當時沒有整容www2.tvboxnow.com% a9 q+ _3 H9 L# m, S% G& y
, 就算有都一定要出國才做到, 在當時的強國以及鄉江都無可能幫人整容的, 所以選她是一敗筆.
$ J8 `" m. ^( J. y. R& _www2.tvboxnow.com其次, 也不太明白點解要選陳玉蓮做二奶, 佢應該係做大奶角色的. 還有, 劉松仁係英俊但做不到www2.tvboxnow.com" h  I( p* n4 k. {
風流, 也不太明白佢有什麼出色, 可以一男配多妻...www2.tvboxnow.com* P9 x* P# c" H, A- D% e" K0 A
總之, TBB的真係是是旦旦, 求nine其推部劇出黎就話台慶劇....又係時間每當20:30熄電機
作者: french0513    時間: 2012-10-22 11:12 PM

講真, 這套劇也是講女人明爭暗鬥的, 尤其是在一夫多妻制的時代, 但是否在選角上出現了很大問題, TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; b& [( c  a2 ^# P) p+ T
不太明白點解要選楊怡, 在當其時, 女子的nose係沒有這樣高, 個個都是偏偏的, 因為當時沒有整容
4 j  G. h; s. i& g+ ktvb now,tvbnow,bttvb, 就算有都一定要出國 ...
: P% f# t( R& m7 H; Elimited-too 發表於 2012-10-22 10:51 PM
3 \! {0 _1 D- a6 E) J2 O! y6 U絶對同意,題材已經唔吸引,決定重睇番《天天天晴》,睇阿毛姐仲好睇
作者: sakura_pal    時間: 2012-10-23 12:18 AM

真系吾好睇咩??
作者: bitcomet2    時間: 2012-10-23 12:53 AM

看介绍好像很吸引,但演员却好像不太吸引,希望更多人分享,是否值得一看。
作者: Icedtea_822    時間: 2012-10-23 03:53 AM

故事大綱tvb now,tvbnow,bttvb$ \- F9 F) k' E; W: B5 {
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ v. J; a- z+ s
三十年代香港,正值東西文化衝擊,女性開始爭取地位,改變男尊女卑現象。法律界名大狀鍾卓萬(劉松仁飾)曾留學英國,生活洋化,但骨子裡是一個傳統的中國男人,他同時擁有幾個女人,彰顯他的權力和身份地位。元配顧心蘭(韓馬利飾)是大家閨秀,二太太是前清格格爾嫣(陳玉蓮飾),三太太是銀行家之後易懿芳(江美儀飾),四太太是著名刀馬旦康子君(藝名賽鳳凰)(楊怡飾),第五個女人則是貪慕虛榮的趙丹丹(賈曉晨飾)。然而,卓萬心中最愛只有子君,但子君為爭取婦女地位,跟卓萬意見不合。此外,在嚴父強權管教下,兩個兒子鍾啟燊(馬國明飾)和鍾啟燁(王浩信飾)先後與卓萬反目,女兒鍾浩頤(馬賽飾)不顧一切嫁給窮警察,鍾家各房人明爭暗鬥愈演愈烈之際,金木水(吳卓羲飾)愛慕義妹季小由(朱晨麗飾),不甘她成為鍾家媳婦,混入鍾家展開復仇大計;豪門表面煦燦,內裡四分五裂……《名媛望族》揭示一幕幕封建時代香港的豪門恩怨。
, K  K0 G1 P6 m" D. T" M" V0 W4 t/ ^% ?1 F公仔箱論壇
+ o, y% H0 ~' z) S) o$ W2 cwww2.tvboxnow.com如果可以出一D家庭倫理的題材,相信會比豪門恩怨更受歡迎
作者: ryan0282    時間: 2012-10-23 06:39 AM

唉,tbb喺甘噶啦,想捧紅一個人就無論如何咩戲都會給佢拍。
作者: MRW1129    時間: 2012-10-23 07:16 AM

題材真係唔吸引
作者: steve    時間: 2012-10-23 07:39 AM

Well , at least give it a chance!
作者: MAGICJORDAN    時間: 2012-10-23 10:59 AM

題材真係唔吸引8 O3 I0 G( Z" c2 A& ?/ n+ s% C
MRW1129 發表於 2012-10-23 07:16 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' z0 r+ s* ?# r' j
www2.tvboxnow.com. I& v) m/ J$ \: V% P6 `# _
- W% K+ j5 I) c; _. a
比你講左我果句
作者: Wah_On    時間: 2012-10-23 11:10 AM

see more few day to get conclusion la
作者: bigheadson    時間: 2012-10-23 11:57 AM

師奶劇嘛...
作者: omaenanka    時間: 2012-10-23 01:21 PM

Ok la
作者: sonyhome    時間: 2012-10-23 01:40 PM

TVB 無人可揀, 無計啦
作者: jumbo-dan    時間: 2012-10-23 01:55 PM

睇睇哈就惯嘅喇
作者: kyulei    時間: 2012-10-23 09:00 PM

4 {( s$ h3 q7 W5 Q: L8 M絶對同意,題材已經唔吸引,決定重睇番《天天天晴》,睇阿毛姐仲好睇
  T8 b2 f/ [  q# V5 ~www2.tvboxnow.comfrench0513 發表於 2012-10-22 11:12 PM
公仔箱論壇9 T3 M8 c: o6 F3 H- I( N( N0 g
我都好中意睇天天天晴。不过依家就加咗《巴不得妈妈》,每次都睇得好开心啊。
作者: 虫虫长    時間: 2012-10-24 01:54 PM

看了3集感觉老戏骨这边棒极了太给力,钟家这条线压住了场,好久没有这种追剧的感觉了
作者: simonsimon    時間: 2012-10-24 02:14 PM

2 K3 S8 b4 a+ Z% h% c# jtvb now,tvbnow,bttvb我都好中意睇天天天晴。不过依家就加咗《巴不得妈妈》,每次都睇得好开心啊。
. D3 W- A" y0 A- U2 H0 E: Zwww2.tvboxnow.comkyulei 發表於 2012-10-23 09:00 PM
7 f- A6 f4 e: n4 |  @8 vtvb now,tvbnow,bttvb
7 Y. n, G( S& q" D7 i5 G' n$ z
) P% s7 {: Z% |% }: [tvb now,tvbnow,bttvb% y* t! [0 E/ d# [+ E0 b) Y
我也是看天天天晴和巴不得妈妈,挺开心的。
作者: mimifeng    時間: 2012-10-24 06:49 PM

我觉得题材同角色都唔系好吸引。。。
作者: tytyng    時間: 2012-10-26 05:26 PM

太名媛太华丽的杨怡撑不起不是很好看~~那角色她不配!徐子珊,余诗曼还配得起~~
作者: venus.tan77    時間: 2012-10-26 05:28 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: teaman362    時間: 2012-10-26 07:15 PM

tvb我最憎杨怡同林峰!所以最近吾追剧住,等law霸同祥仔。
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-10-26 07:23 PM

劉鬆仁係英俊但做不到風流, but the main thing is he's go $$$$$
作者: ckalexyap    時間: 2012-10-26 09:18 PM

觉得还ok.. 有一点 主角不够风流
作者: woiiow    時間: 2012-10-27 12:17 AM

真系吾好睇咩??
作者: tt20111    時間: 2012-10-27 02:49 AM

成套號野怪怪地~~~~
作者: MRW1129    時間: 2012-10-27 03:22 AM

題材已經唔吸引
作者: winnie44    時間: 2012-10-27 05:31 AM

I think their clothes  especial the suit is little bit too stylish and too modern
作者: CristinaC    時間: 2012-10-27 07:52 AM

哈哈哈哈哈哈,剧情还可以~
作者: Wah_On    時間: 2012-10-27 10:21 AM

TVB 無人可揀, 無計啦www2.tvboxnow.com! {! b3 O# b4 ^
sonyhome 發表於 2012-10-23 01:40 PM
公仔箱論壇/ x' _' E8 U$ J5 A9 P

* _: C: a/ {; J* d) h6 v% ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。yes , many went to hkbn
作者: juilan    時間: 2012-10-27 01:50 PM

都OK
作者: dollngan    時間: 2012-10-27 05:46 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: wow999    時間: 2012-10-28 01:35 PM

剧情不敢恭维,但绝对支持松哥,杨怡。。。现在哪个TVB女演员不整容啊,职业所需,无可厚非。
作者: liyon    時間: 2012-11-2 06:49 PM

TVB宜家真喺好廢,dim解唔多開一個抬啊!!!
作者: MeCool2    時間: 2012-11-2 07:19 PM

唔知點解: Z) L& s8 O/ x! p7 o9 h$ o( |
我阿媽晚晚都追黎睇
作者: vivicollection    時間: 2012-11-2 08:21 PM

no er, all the act not bad er
作者: happymybaby    時間: 2012-11-2 10:16 PM

主要看剧情啦,觉得还可以的啦。
作者: kee000    時間: 2012-11-3 07:00 PM

我都觉的有问题..
作者: Mobydick2660377    時間: 2012-11-4 06:34 AM

總之, TBB的真係是是旦旦, 求nine其推部劇出黎就話台慶劇....又係時間每當20:30熄電機limited-too 發表於 2012-10-22 10:51 PM
tvb now,tvbnow,bttvb. s, P$ A! _$ b4 S: m, M. b+ S' W0 |

f* M) Q5 \7 K: J! o* z: t; o公仔箱論壇最近翻睇緊《创世纪》嘅小弟表示非常淡定,依家嘅三色臺就算選角再好又系咪可以擔保有好嘅劇本?
& h* \0 B1 e0 b* c# l公仔箱論壇. ]8 X$ t* j( f0 j
無他,最近呢幾年真系睇而唔系聽嘅TBB劇集系得《天與地》,而且臺慶應該唔會有獎。
作者: akila007    時間: 2012-11-6 08:59 PM

衰咗 选角到剧本 唔值得睇
作者: 咖喱雞排    時間: 2012-11-8 11:59 AM

習慣就好, 呢d都喺TBB慣用手法la!
作者: towptu    時間: 2012-11-10 11:38 AM

本帖最後由 towptu 於 2012-11-10 11:41 AM 編輯 公仔箱論壇- j6 `0 E- s9 N* h! R9 T9 e2 V* ]
www2.tvboxnow.com# M8 n4 U1 \; n6 D# e9 w
幾好睇viananrainbowwringinggdriveway十七歲beeriphone25愚愛
作者: michellema95    時間: 2012-11-11 12:17 AM

當初預告好祈待,本人好耐冇睇tvb劇,一睇就覺失望,睇完愛回家就闕電視
作者: herobinbin    時間: 2012-11-11 10:56 AM

是是但但是TVB的专利
作者: 7ken167    時間: 2012-11-18 04:23 PM

楊怡係一大敗北
作者: sunnyqing    時間: 2012-11-18 11:51 PM

睇睇哈就惯嘅喇公仔箱論壇$ Z+ r/ F; j7 a2 J
jumbo-dan 發表於 2012-10-23 01:55 PM
8 B$ ^+ L: S3 Y7 O7 yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, A7 _* h! I& i7 l% z2 O$ Y
同意!
作者: gfwinglam    時間: 2012-11-19 11:54 AM

唔想再睇
作者: tks5th    時間: 2012-11-19 12:15 PM

haven't seen yet, let me see
作者: mg005    時間: 2012-11-21 08:51 AM

我唔認為有問題
作者: riverchild    時間: 2012-11-25 10:53 PM

搵陳豪我就睇!-
作者: gfwinglam    時間: 2012-11-27 09:47 PM

最唔鍾意,D女藝員的化裝!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0