標題: <初五启示录>借古讽今 [打印本頁]

作者: wongchi2010    時間: 2013-2-17 05:26 PM     標題: <初五启示录>借古讽今

当今大陆社会就是这样
作者: ydogydog    時間: 2013-2-17 08:10 PM

当今大陆社会就是这样$ O( I+ }7 j+ ~- H
wongchi2010 發表於 2013-2-17 05:26 PM
: e* q; F# b* b6 ~tvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb9 h5 |9 j* {0 B* G6 z- m7 f1 }: b
市長之位傳給兒子?
作者: HunterJacky    時間: 2013-2-17 08:45 PM

还有就是“发牌”的问题。(是跟什么事件有关,有心人自然明白。 ^^)
作者: serrurier    時間: 2013-2-18 06:58 AM

因為當時環境問題嘛!當時是槍杆子出政權的時代,原任市長是軍事強人,他的部下大多數是忠心於他,又得到廣大市民和部隊的支持,傳位俾佢個仔無大問題吖!
作者: ydogydog    時間: 2013-2-19 12:13 AM

4# serrurier tvb now,tvbnow,bttvb( [3 E7 B" ?8 {* k4 P

: B- }7 ]& a( k9 E! |7 A. Vwww2.tvboxnow.com主題話同今日中國好似
# l4 w0 d( L5 s0 R. u1 s! m! c& R公仔箱論壇我問佢今日中國係唔係市長傳仔嘛
作者: jewy12345    時間: 2013-2-20 10:16 AM

good 1# wongchi2010
作者: kschow    時間: 2013-2-20 01:01 PM

當今的“強國”上至書記、主席,下至鄉長、鎮長,哪個不是官二代、三代?魯迅先生曾經說過,中國沿用多年的制度是食人的。原因是中國的文化是建立在家族血緣關係上而不是建立在一個理性的社會基礎之上。所以中國人只在乎他們直系親屬的福址,對與自己毫不相關的人所遭受的苦難則視而不見。 為的就是他們無止境的貪婪,為的就是可以讓自己繼續的剝削人, 讓自己可以繼續的獲而不勞, 根本一切都是顯然易見的!
作者: ydogydog    時間: 2013-2-21 12:40 AM

7# kschow
, N0 W" y5 Y; {7 x7 u! Y7 }tvb now,tvbnow,bttvb/ D4 ?7 J2 [7 B3 I
強國官員,兒子也做官是很常見.www2.tvboxnow.com* ]2 Y6 n4 @$ e8 s; R: f# g
但接替父親當同一位置tvb now,tvbnow,bttvb+ g- N+ H/ W" z% n! P
這樣明目張膽tvb now,tvbnow,bttvb( Y* t7 E& a. z6 R1 m
則未見過
作者: winstonlove    時間: 2013-2-21 03:45 AM

部戲重點唔係講邊個傳位比邊個
$ @, S1 }: W/ P1 C# w+ m7 B0 ]' i 樓主topic亦唔係講傳位,唔好捉錯用神www2.tvboxnow.com9 c& \8 v/ u5 S- z2 F0 U7 u/ V
一部戲拍出泥,點到即止,有咩啟示,餘下比觀衆思考同領會
作者: ydogydog    時間: 2013-2-21 12:10 PM

樓主話套劇借古諷今# M' Y5 }; Q3 Q4 x' I
我咪問佢點諷法公仔箱論壇1 p- n0 T3 I. P$ l2 V
係唔係市長父傳子
: U, _- i1 ]; }, f! _tvb now,tvbnow,bttvb" c) g& f, Y8 h  o! j0 F% S5 ^0 \, h
之後又話套劇重點唔係邊
* E5 Y( {! {" C6 H9 x# U( D  J樓主topic唔係咁講
8 ?5 p* {7 p1 ?) C; R# zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www2.tvboxnow.com. l  I4 H# V$ J; L7 k7 o: J' z0 z
咁樓主其實講左咩野?
1 t! W$ K7 m' m2 Z+ z6 y+ y% }
% C9 A- s, ?: R" \另外, 套劇完左( N8 y! q; ?* O& l$ ]
我好快就會忘記/ ~" a- F1 B+ s1 r" m9 [
樓上的, 留給你慢慢去思考同領會
; B% A' P  m0 V; z- F6 D# W# b7 K
5 _, \# X, R$ C0 P, w領會到咩野唔介意的話
: x7 G6 H( D  m$ Y% U: m公仔箱論壇我歡迎你分享畀我聽下你既高見
作者: winstonlove    時間: 2013-2-21 01:11 PM

本帖最後由 winstonlove 於 2013-2-21 01:14 PM 編輯 公仔箱論壇# o" w: \) }, }% i
公仔箱論壇  B# d4 `& j( b6 N. @- e8 |# e
點借古諷今呢個就係講心神領會TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  m" U* [% k- c5 o
你get 唔get到,又或者你get到d乜www2.tvboxnow.com; X- d( Z! C& o0 R& l- [- j
每個人睇法都唔同,至於係唔係話市長父傳子
& B7 F% e' k) U, e) K1 ^www2.tvboxnow.com你覺得係就係,又何需理會係唔係市長父傳子
$ L& n" u2 V. H) f. Lwww2.tvboxnow.com
; e  h) s; P9 q2 U8 f2 Q# |公仔箱論壇至於樓主topic到底係講咩,呢個又係講心神領會
1 w! P6 S8 b' A3 l9 S你毋需理會樓主或其他人點諗點睇,定或到底係講d乜www2.tvboxnow.com) v* }8 j1 i6 F7 G
睇戲既野係講心神,要開到口去問到底係定唔係既,人地再講你都唔會明,www2.tvboxnow.com* `2 k3 u6 A# M6 n
更何況睇戲既野重點並唔係咩都要講到明明白白,
+ \$ s5 h' J& V5 d& j2 c/ Ewww2.tvboxnow.com重點係,呢部戲你睇到咩就係咩2 a5 B0 M9 I  z" D  i
已經係最佳答案
9 u5 j( D9 x5 ^0 v5 |tvb now,tvbnow,bttvb4 Y$ L) ?- Z& \) G) f
另外, 套劇已經完左,你唔回,我都忘記www2.tvboxnow.com: n; u+ |6 x% Y& [
係你到呢刻都仲問緊「咁樓主其實講左咩野?」
: }# y( c$ r0 V7 k& j! ^; B
# s8 X% S9 ~# Rtvb now,tvbnow,bttvb 樓上的, 留給你自己慢慢去想「樓主其實講左咩野?」
2 q' \& q0 O* j# C
' N% T/ _: v/ S0 s, g/ F9 T) T係唔係市長父傳子或更高層次想法
% X8 n& ]6 O8 ]6 ]: f/ E5 H, Jtvb now,tvbnow,bttvb我都歡迎你分享畀我聽下你既高見
作者: minimal2670    時間: 2013-2-27 12:54 AM

一担担。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0