標題: 黎耀祥演高倫布/高大喜/高牛算唔算有突破? [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2013-4-12 11:37 AM     標題: 黎耀祥演高倫布/高大喜/高牛算唔算有突破?

/ B0 T( p& t# o' p+ m  @本劇主角最初設定改編自人氣美國電視劇《神探可倫坡》,但是劇情不同,大家欣赏吓可倫坡真身雄姿。
5 \9 C( I5 x" g, o/ d" m$ m- }8 \[attach]2215438[/attach]公仔箱論壇( ]3 [5 X1 U0 m5 T2 p1 D$ x, B
如果單講話一人演三個角色都算係祥仔個人突破嘅,但係小弟意不在此。(聽講在巾幗梟雄3諜血長天中祥仔都係一人演出鈴木一雄/江尚紅兩角,添哥偏心呀。)
8 g! _0 X! i1 I5 q- m
  d0 p6 s. [* e: @( d- q公仔箱論壇祥仔有幾奸?
- M5 [) d( R5 Z" t9 m3 j$ ~5 v[attach]2195105[/attach]
tvb now,tvbnow,bttvb7 `2 [5 N- O6 o0 A4 G: V6 s
[attach]2195106[/attach]
* C' V( Y: y' M5 Z2 Awww2.tvboxnow.com其實高倫布﹝記住唔係講大喜及高牛﹞此角踩界非常,冷酷無情、機關算盡、無比自私、不擇手段都希望名留青史,但偏偏是因為執勤時中槍腦細胞被子彈激活使致,本屬悲劇人物一個。近年祥仔演反派好似只有上年《盛世仁傑》演的武則天親戚魏王武承嗣,「奸」得令人動容印象算深刻,所以得悉高倫布係「奸」嘅自然特別吸引小弟留意,但要強調嘅係魏王的「奸」純綷出於私心及跟狄仁傑有利益沖突,高倫布的「奸」暫時嚟睇都係情有可原,梗係啦,而家要祥仔演完全反面角色真係未比人鬧過麼?
" A4 N! k8 T5 r& s: f$ m/ Jwww2.tvboxnow.com
" d8 Q( n# a: ]! TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。演盡好人角色TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' q' q1 p; B7 E) K3 I; l: z5 G4 v: {
[attach]2195108[/attach]
造王者劇照& x. W: Y; _% O/ A( m  I  `
開本話題的靈感係因為近日看到有人話睇祥仔開始睇到有啲厭,呢點小弟當然不敢苟同。但我亦深信添哥及編劇都睇到祥仔近年,無論時裝古裝,各式各樣好男人、好兄弟連太監都比祥仔演譯過晒,未試過嘅好人角色包括秋官武俠劇英明神武楚留香嗰一款,但武俠劇而家吸引力麻麻哋,如果要無記第N次重拍金庸古龍原著,要祥仔扮陳家洛、陸小鳳或李尋歡都幾大鑊。所以要「突破」嘅話就似乎餘下行奸一途
! t6 J  R& I  v# n公仔箱論壇# Q" f% p% N4 Q- n2 ]8 [. T! _
精神分裂
3 J1 v& c# H% L2 F8 r2 U6 K  Z1 `
[attach]2195107[/attach]
www2.tvboxnow.com7 r7 m8 A( f; O( ?
在本劇裡高倫布及高大喜兩個截然不同的角色,經常要來回穿梭出現,加埋插入好些鄉間回憶,尤如精神分裂,小弟覺得祥仔做得到預期的效果,但現在本劇只是初播,讚、彈、嫌的評語都有,唔知網友覺得祥仔有否突破過往演出呢?請回帖發表一下。tvb now,tvbnow,bttvb" Z( w+ h8 h4 X$ ?+ S

+ S, j- b8 `1 z% I- k' C2 s公仔箱論壇! h, e# ~  l& X5 L0 C

作者: leekwoklam    時間: 2013-4-12 07:23 PM

同時演兩個完全唔同性格的人難度高,算係小突破,但成功與否還未知。www2.tvboxnow.com0 J& W* ~  ^# O' q2 {
[attach]2197446[/attach]
作者: fbb2001    時間: 2013-4-13 12:01 AM

还可以吧
作者: gigi831008    時間: 2013-4-13 12:19 AM

9 l+ J: |- @% t/ aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www2.tvboxnow.com$ g, L' R5 R9 n  N
看了三集, 看祥哥今次演几个角色,真的看到有点精神分裂。但其實上由出道至今,

祥哥都是

演得出神入化. 任何角色都做得好好.

搞笑啦 / chok 啦 / 奸啦 / 猥琐 / 娘娘腔啦, 樣樣都行.

+ ~, ?8 q4 c* j" s0 I9 Ywww2.tvboxnow.com

所以這次應該對于

祥哥 easy job.

3 [4 q& J, c+ E# N) k! q% g, B9 {

個人felling: 有時覺得好多艺人, 出名了以后反而演出没那么生动。大家覺得嗎?

作者: hewkm88    時間: 2013-4-13 02:11 AM

看了三集, 看祥哥今次演几个角色,真的看到有点精神分裂。但其實上由出道至今,www2.tvboxnow.com# ]  l, R8 o2 N* J5 b

& U/ ~$ j# x5 R5 ^/ W. N1 g祥哥都是
) _' G* u, i9 }: P4 i/ t; p! Wtvb now,tvbnow,bttvb
  e7 i. n0 b; T2 r演得出神入化. 任何角色都做得好好.公仔箱論壇; ~: _$ q% O4 p. c3 n! T. O+ K+ D/ [

% q) ]$ t; J/ ?8 p4 y8 f7 Q: h搞笑啦 / chok 啦 / 奸啦 / 猥琐 / 娘娘腔啦, 樣樣都行.
! F# c/ F+ p2 ?* c$ d, v7 j, ?# {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb; ]% T5 @' r5 @
所以這次應該對于www2.tvboxnow.com: j% f2 J4 [, \5 j$ H0 W  H

8 [$ V% ^1 `$ Q8 |% t/ lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。祥哥 easy job.
+ N5 B4 S# J% |0 z2 O( Y9 x4 }5 c5 ewww2.tvboxnow.com" K: ~' l) u! J: v
個人felling: 有時覺得好多艺人, 出名了以后反而演出没那么生动。大家覺得嗎?
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-13 10:41 AM

gigi831008 好有心机,繼續努力。
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-13 11:47 AM

[attach]2199865[/attach]
作者: mm_abcc    時間: 2013-4-13 03:16 PM

睇左一集, 真係麻麻地
作者: tuo9900    時間: 2013-4-13 09:25 PM

唔知道好唔好睇~睇佐一集
作者: mrfusion    時間: 2013-4-14 07:49 AM

黎耀祥 to act as a super-smart guy doesn't look convincing, he is so smart he doesn't feel like he need anybody, and can afford to piss off everyone also doesn't look convincing.
! W2 c2 b! V; F3 D2 d
  R9 Z% S) ]( s2 n! i9 k# OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。I believe 敖嘉年 will have more success and convincing to be the Colombo, 黎耀祥 if younger can be the equivalent 包平安.
; \" W, _2 a  T$ }公仔箱論壇
( ~& U8 `6 c8 m6 g+ ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。馬 賽 also can't act.
作者: cckk007    時間: 2013-4-14 08:10 AM

做下奸人无咩5好阿~成日做忠角,无咩好睇阿!~~~要做多d唔同嘎角色嘛~今次做到人格分裂咁,感觉几新鲜阿!!支持!祥仔!!!!!!!
作者: alan929    時間: 2013-4-14 01:54 PM

好睇
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-14 04:30 PM

死火,投票結果暫時竟然係「唔鍾意祥仔演高倫布」最多人揀,希望次週情況有轉好啦。
( V5 p9 T4 _" S3 C: l3 [# q% vtvb now,tvbnow,bttvb[attach]2203565[/attach]

作者: yimmh2011    時間: 2013-4-14 10:04 PM

好好睇呀!
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-16 12:32 PM

其實我喜歡祥仔正正經經的做一個奸角,盛世仁傑演譯出色,如果將來祥仔能以奸人角色再奪視帝,這個突破就實至名歸。
4 V# V: N4 Z4 j6 W7 {& J& stvb now,tvbnow,bttvb[attach]2208778[/attach]
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( |$ f+ Q7 X& z1 s( \  w0 L$ m0 z$ T
, M! V* n, }# k8 e; E
[attach]2208777[/attach]
作者: twk92    時間: 2013-4-16 03:11 PM

题材新鲜~~
作者: j88684401    時間: 2013-4-16 04:54 PM

我覺得祥仔算有小小突破
作者: brianwyk    時間: 2013-4-16 06:44 PM

其實覺得佢今次演呢個角色幾特別,呢一類角色對祥仔黎講我諗都係個挑戰黎,演得好好,好刻薄LOL
作者: akelefe    時間: 2013-4-17 02:55 AM

除咗佢成日都舉起/張開雙手(不可一世的氣艷??), 我覺得多咗啲之外, 都演得幾好呀。
作者: halisama4    時間: 2013-4-17 04:26 AM

作者: 123331    時間: 2013-4-17 03:33 PM

No,繼續努力。
作者: 6767123    時間: 2013-4-18 02:25 AM

好帅子
作者: wanlee    時間: 2013-4-18 03:18 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-18 12:20 PM

主角最初設定改編自人氣美國電視劇《神探可倫坡》,但是劇情不同,大家比較吓中外兩位Columbo吖。
% x& u% S- n" B% p  r3 l" WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2215442[/attach][attach]2215441[/attach]

作者: oscarteoh89    時間: 2013-4-19 12:02 AM

看了三集, 看祥哥今次演几个角色,真的看到有点精神分裂。但其實上由出道至今,
- Y: y# O- K5 F* }2 q公仔箱論壇
9 b. h5 e% [* k+ G  y祥哥都是
2 ]" w( y% b" s- f$ Z$ ]3 J* T公仔箱論壇
! l( B1 K/ ?3 A2 k9 B公仔箱論壇演得出神入化. 任何角色都做得好好.
9 l: G+ e- K% {# m; r/ O
& Z2 b! B: f# D7 N: W3 Z+ {% gwww2.tvboxnow.com搞笑啦 / chok 啦 / 奸啦 / 猥琐 / 娘娘腔啦, 樣樣都行.
: }0 \" h9 o, J公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb8 y) P0 l* ?) X( R- K. N) D: w
所以這次應該對于tvb now,tvbnow,bttvb6 N+ D9 ^( k9 E7 G
www2.tvboxnow.com1 ?" N3 k- {4 V" k; ~7 G, t
祥哥 eas ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 V8 \& u8 \( Y
hewkm88 發表於 2013-4-13 02:11 AM
tvb now,tvbnow,bttvb; F/ |, Z1 q& ?1 A  K2 A
给他 x100 Like公仔箱論壇& R0 N- M) m2 c9 j: a8 |3 X

作者: wilson6339    時間: 2013-4-19 06:27 PM

还可以~!
作者: terrytam    時間: 2013-4-20 05:33 AM

我覺得佢依家未算有突破,希望之後會有更加大既突破啦
作者: kasumi828    時間: 2013-4-20 03:20 PM

黎耀袢保持水準
作者: lamchow8    時間: 2013-4-20 03:26 PM

有d勉強,不太適合
作者: secret88    時間: 2013-4-21 05:01 PM

哈哈哈哈!!做么要这样作弄他....
作者: ilovedrsc    時間: 2013-4-21 08:08 PM

繼續努力
作者: chloe_0831    時間: 2013-4-21 08:24 PM

a good story but the actor are just soso
作者: cc633    時間: 2013-4-22 07:36 PM

TVB以為用黎耀祥帶兩個二線花旦上一線尾,事與願違。
作者: miliki    時間: 2013-4-24 03:35 PM

唔系黎耀祥ga問題...系個角色唔知點gum...睇到我暈曬 一時gum一時gum......希望之後會交代清楚來龍去脈啦.....
作者: JohnLoh23    時間: 2013-4-25 12:26 AM

唔知道好唔好睇~睇佐一集
作者: za10001    時間: 2013-4-25 05:05 AM

this is boring
作者: ceciliadied    時間: 2013-4-25 11:26 AM

no...I don't think so:(
作者: chan0202    時間: 2013-4-25 03:09 PM

其實呢個劇算係一個爛劇
/ J; ^& h+ Y; ~" vtvb now,tvbnow,bttvb所以唔會令演員進步
作者: pakshakemkii    時間: 2013-4-25 09:11 PM

唔通今年又拎?
作者: sis001    時間: 2013-4-25 09:53 PM

作者: lily841121    時間: 2013-4-26 04:23 PM

not bat 真係麻麻地
作者: lungkw978    時間: 2013-4-28 12:09 PM

我覺得祥仔暫時一般啦!
作者: flyger    時間: 2013-4-30 08:42 AM

無投,靜係想依出戲根本就係白痴劇
作者: adsli22a    時間: 2013-4-30 04:38 PM

I like it
作者: michaelfrancis    時間: 2013-4-30 06:53 PM

very good thanks
作者: Raymond1225    時間: 2013-4-30 10:47 PM

睇左幾集覺得麻麻地
作者: beargamer    時間: 2013-5-1 07:18 PM

好無聊....真係好弱....成堆弱能人仕咁...
作者: ahnew    時間: 2013-5-2 09:22 AM

只要不断的挑战新的角色,才能看到演技的突破。
作者: qw0109218    時間: 2013-5-10 03:37 AM

距已经做得好好啦~~
作者: granda3437    時間: 2013-5-12 11:19 AM

我覺得祥仔演高倫布有很大突破

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0