標題: 歐洲飛澳洲 只要5小時?英國研發高超音速飛機 [打印本頁]

作者: jj99xx    時間: 2008-2-8 02:27 AM     標題: 歐洲飛澳洲 只要5小時?英國研發高超音速飛機

【世界日報 2008-02-07綜合報導】  從歐洲飛到澳洲的23小時可減少到五小時?這不是天方夜譚,有了高超音速飛機將可美夢成真。tvb now,tvbnow,bttvb0 e& i' H) D6 u, u* t" s

# a; C' i# m: I/ {) d& KTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。英國牛津噴氣引擎製造商Reac-tion Engines設計的A2型高超音速客機(Hypersonic Passenger Plane),能以時速四千哩的速度搭載三百名乘客高速飛行。
5 Q) H$ G2 I& |  o 公仔箱論壇  T" _  x7 U2 J7 X- U+ p* c
該公司表示,這種超高速飛機有望在25年內投入使用,票價將與普通飛機商務艙票價相等,約3500英磅。這項設計研發已獲得歐洲航太局(ESA)鼎力相助。www2.tvboxnow.com. ~7 k' @. q9 z, W% R- S9 F. N

% S' ~* h" y; D" ]4 XReaction Engines公司表示,採用超音速引擎的A2型高速飛機能以3800哩的時速持續飛行,是協和機(Concord)飛行速度的兩倍多。不僅如此,這種高超音速飛機的機身長143公尺,是目前最大巨無霸客機的兩倍。www2.tvboxnow.com& q$ h8 a$ g- p) c- ?! L& a% @

9 o3 g2 p. X1 `* V# ~. `" G1 kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。該公司主管艾倫‧邦德(Alan Bond)說,設計人員計畫讓A2型客機從布魯塞爾國際機場起飛,以0.9馬赫的速度飛向大西洋北部,再加速至五馬赫飛越北極,進入太平洋上空,最後抵達澳大利亞。- S$ p' j3 N6 h$ j0 V% N
tvb now,tvbnow,bttvb& T: l& p8 }. @0 v9 b
他說:「算入上空交通管制占用的時間,從布魯塞爾飛到澳大利亞,總共飛行時間將只有四小時40分。儘管以目前飛行速度看來快得驚人,但在未來完全是可行的。也就是說,目前技術已有了,現在要看大家是否願意接受並使用它。」www2.tvboxnow.com6 g' }9 J/ J, c# M' ^1 ?5 X/ P
www2.tvboxnow.com9 \/ Q8 g. n- r# l9 z
歐洲航太局網站說,由於高超音速飛機的飛行速度高達五馬赫,同時飛機外部溫度將高達攝氏一千度,因此如何解決氣動力加熱問題,將是飛機設計過程的關鍵。0 Y& i  h7 q- p2 a8 m  N1 L( k

作者: samsonzhou    時間: 2008-2-8 02:41 AM

快系好啊,但系好似太贵啦吧
作者: itmim    時間: 2008-2-8 02:45 AM

但是有inflation吧,25年后的3500磅不知道值多少钱呢?
作者: jj99xx    時間: 2008-2-8 03:19 AM     標題: 回復 #3 itmim 的帖子

到時可能麥記都要三四十皮一个咯 :024:
作者: Hubert28    時間: 2008-2-8 09:17 AM

25年後陳冠希都可能要乘坐這種飛機來避風頭,因到時會有很多更彪炳的春藥讓他繼續瘋狂!
作者: 甘仔超    時間: 2008-2-8 09:27 AM

七十年代都有呢種飛機啦,
+ H! g1 i/ W! \, P; v公仔箱論壇
. j0 I( t( r" t1 x( }0 F

作者: jj99xx    時間: 2008-2-8 11:07 AM     標題: 回復 #6 甘仔超 的帖子

你 show 果隻係英法合製嘅 concord, 己经幾年前退役
4 m8 x; I( U% |0 ?% ^4 Y
" w1 J6 X- @/ S) n! f+ q公仔箱論壇今朝新聞話 A2 快過 concord 五倍咁多
作者: 太陽騎士    時間: 2008-2-8 11:15 AM

謝謝您的分享~~~
, S  l' L  \- V6 b# H
$ u+ |5 }" n+ B' I. k9 ptvb now,tvbnow,bttvb:onion05:
作者: Hubert28    時間: 2008-2-8 11:31 AM     標題: 回復 #7 jj99xx 的帖子

就係,和諧機已經拆骨,每張翻新的座椅賣一萬元美金.
作者: stezard    時間: 2008-2-8 11:40 AM

thanks for sharing
作者: ha!ha!ha!    時間: 2008-2-8 01:49 PM

身體頂唔頂得住?
作者: jj99xx    時間: 2008-2-8 03:18 PM     標題: 回復 #11 ha!ha!ha! 的帖子

應該頂得住 ge, 因為飛行速度太快, 机身外殼温度会去到一千‧度, 所以成机都冇窗門,
作者: jj99xx    時間: 2008-2-8 03:21 PM

原帖由 Hubert28 於 2008-2-8 11:31 AM 發表
2 w! C  f, Z6 e5 N8 \就係,和諧機已經拆骨,每張翻新的座椅賣一萬元美金.
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 @4 Q7 j3 `0 L
一萬銀一張咁貴?  唔通真係坐完个碌友香 d 嘅???
作者: 甘仔超    時間: 2008-2-8 10:52 PM     標題: 回復 #7 jj99xx 的帖子

都話明七十年代洛,更退左休啦,不過新嘅A2快過 concord 五倍咁多,會唔會身體頂唔順架,
作者: jj99xx    時間: 2008-2-9 12:31 AM

原帖由 甘仔超 於 2008-2-8 10:52 PM 發表 9 l+ T: v4 ^( g$ j; @  z* e9 \7 \
都話明七十年代洛,更退左休啦,不過新嘅A2快過 concord 五倍咁多,會唔會身體頂唔順架,
3 l" l2 @0 d! P* U0 b你頂唔順就食粒「養陰丸」啦...哈哈!!
作者: Hubert28    時間: 2008-2-9 01:28 AM

原帖由 jj99xx 於 2008-2-8 03:21 PM 發表
* d% T& M$ q& V$ v1 }www2.tvboxnow.com3 l! `1 b8 F1 F: S
一萬銀一張咁貴?  唔通真係坐完个碌友香 d 嘅???
tvb now,tvbnow,bttvb/ y7 _5 ~7 I; X
因為全世界只有幾佰張,係限量版,而且好似山土文物咁,唔會再有.
& \3 z+ g$ u$ S: L* Jtvb now,tvbnow,bttvb我就未坐過,比D富豪坐下
可能放屁會容易D卦!
作者: jj99xx    時間: 2008-2-9 06:41 AM     標題: 回復 #16 Hubert28 的帖子

我坐過 concord, 啲座位两个一排, 一行四個位, 機身好窄, 不過人一世物一世, 都叫做試過
作者: Hubert28    時間: 2008-2-9 09:01 AM

原帖由 jj99xx 於 2008-2-9 06:41 AM 發表 ' s4 |. E+ K$ f3 G* e5 d
我坐過 concord, 啲座位两个一排, 一行四個位, 機身好窄, 不過人一世物一世, 都叫做試過
公仔箱論壇% U5 f6 U7 K& H4 E0 r
我就得個講字,無諗過山中有高人.咁那張椅有乜特別會賣咁貴,係咪好似觀音坐蓮咁舒服嫁?
作者: 甘仔超    時間: 2008-2-9 11:50 AM     標題: 回復 #18 Hubert28 的帖子

限量版最好買俾中國啦,到時改落個厠所到幾威水呀,
作者: jj99xx    時間: 2008-2-10 03:38 AM

原帖由 Hubert28 於 2008-2-9 09:01 AM 發表
/ D9 W8 ~$ b. V/ Z( e# X
- @! p4 s4 Z' [2 V2 c+ V! ?我就得個講字,無諗過山中有高人.咁那張椅有乜特別會賣咁貴,係咪好似觀音坐蓮咁舒服嫁?
公仔箱論壇/ x$ \/ Q: |  U
你,你,你...你条粉腸...
作者: jj99xx    時間: 2008-2-10 03:42 AM

原帖由 甘仔超 於 2008-2-9 11:50 AM 發表 公仔箱論壇' N. ~2 y& t# s+ [6 @3 V7 r6 C
限量版最好買俾中國啦,到時改落個厠所到幾威水呀,
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* n' T% o- D! A+ Z
最好攞去上便俾毛伯坐, 成日瞓响處瞓到腰骨都疼
作者: 甘仔超    時間: 2008-2-10 10:02 AM     標題: 回復 #18 Hubert28 的帖子

觀音坐蓮好舒服嘅咩,唔識喎,不過知道推車就好辛苦.
作者: Hubert28    時間: 2008-2-10 01:13 PM

原帖由 jj99xx 於 2008-2-10 03:38 AM 發表
7 D1 n- C5 w3 I8 ^0 {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% D/ ]( Q; H. m6 O! v! `
你,你,你...你条粉腸...
2 W" ]% A' _4 u1 K3 \1 n失敬!失敬!
作者: jj8250    時間: 2008-2-11 09:26 AM

很不錯的東東,

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0