標題: 《天眼》討論區 [打印本頁]

作者: timmaxsing    時間: 2015-2-27 09:37 AM     標題: 《天眼》討論區

[attach]3051164[/attach]
. {" ^* W( j" _公仔箱論壇
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, B. T% I' g* E+ n0 \6 g) s
人類與生俱來只有一雙耳,一雙眼,能見能看的,有限之極。基於人與人之間的不信任,俗稱「天眼」的閉路電視系統因而誕生,替代人類無時無刻,無邊無際的監視。久而久之,人對人心更加存疑,對天眼深信不疑,卻從未想到,對人類最忠實的天眼,把人與人之間那所餘無幾的互信加以踐踏。當你以為天眼最可信,到最終卻為天眼所陷害時,你會否迷失?
; E+ z: V! U# U( E' @tvb now,tvbnow,bttvb& S# V  S" L* J" _! r9 Z/ t: X3 n2 t
誠實天眼 「冤枉」良警www2.tvboxnow.com' m- S! _5 M7 h3 m0 c2 [7 p! s& l# s

* S) R1 g  a) \" ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 ?" [$ w% E: H$ m$ N) F: X7 {( a6 }
一年前,司徒舜(鄭嘉穎飾)是警隊重案組中的高級督察。他認為破案的關鍵,往往就藏在那些能把事實忠實呈現的天眼當中。於是,司徒舜每每查案都會鉅細無遺的研究和翻看閉路電視片段,把一切有可能的蛛絲馬跡都找出來。因為他的存在,警司戚令儀(李璧琦飾)所帶領的隊伍得以成為破案效率最快最高的一隊。
6 t) S7 E# F6 etvb now,tvbnow,bttvb
1 @4 P" z' l  |% v( q& C: F
一天,司徒舜接到一通來自紅顏知己周靜雯(梁琤飾)的電話,再加上同袍黃雅晴(林夏薇飾)的證供,與一段不會說謊的閉路電視片段,使司徒舜被指與縱火案及毒品交易有關……
: n. ~( \9 s6 K/ h6 h+ _% z- K+ S9 h  M* H0 l( N) D( d% [
閉路電視片段中,可見縱火者的容貌及所穿的球鞋,與司徒舜身上的特徵完全一樣,司徒舜直覺認為有人故意設局陷害。即使最終澄清案件與他無關後,司徒舜仍然不忿,毅然離開警隊,決心要追查出事情的真相,並找出令自己險些被當作縱火疑兇的「那個他」!tvb now,tvbnow,bttvb4 C2 ?# d/ x. |1 V) U1 O) {) R

( z% j/ X* a- P! \# L; FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
轉職保安 結識好友
7 c3 d9 a& j+ c: ]2 [www2.tvboxnow.comwww2.tvboxnow.com9 ~' p9 m+ |7 B( _
在退休警司友人的介紹下,司徒舜到一家服務式住宅大廈「逸名軒」擔任保安經理一職。司徒舜得到了逸名軒創辦人江匯海(劉江飾)的賞識和信任,給予最大的職權,上任後,即雷厲風行的整頓保安措施,令其他保安同事怨聲載道,其中的范飛(張頴康飾)更認定他是曾令自己受火傷的仇人。
6 r- F1 ^6 \  v% B* A7 n! E1 yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
9 [" w7 J' k4 k) h$ E; N公仔箱論壇
一年後,逸名軒聘請了一批新保安,鄭力行(陳展鵬飾)是其中一位。力行生活知識廣泛,深得住客信任,當中包括一名麻煩住客、小說作家郭凱瑤(謝雪心飾),讓從來看不起別人的司徒舜,也對他另眼相看,漸漸成為好友。司徒舜不時帶力行回家,讓孤兒院出身的力行感受到家庭溫暖。公仔箱論壇+ A) b% B( J, X$ {- W
tvb now,tvbnow,bttvb( R! S/ f* k2 k! j% H0 D# g
私家女探 勾起複雜關係www2.tvboxnow.com! n4 Y4 Q  g2 O" w3 y4 S8 X  W6 o

' f1 a! ?  e% R9 `tvb now,tvbnow,bttvb
一次司徒舜在街上遇見一名女途人吳珍妮(楊怡飾),突然被她摑了一記耳光,司徒舜此時想起,珍妮可能認識縱火者,於是極力找尋這名陌生女子的下落。
8 I2 ~/ X/ A$ }' z. cwww2.tvboxnow.com
/ `4 T% q6 W0 q% Gwww2.tvboxnow.com

0 \# o# ]! f+ o, ^司徒舜終找到珍妮,原來珍妮是一名私家偵探,在藍菱(高海寧飾)開設的女子私家偵探社工作。司徒舜與珍妮、力行一起偵查縱火案,誓要找到縱火的「那個人」。期間,司徒舜發現珍妮有超乎常人的記憶力,於是開始培訓她,而兩人的關係卻漸趨曖昧……
: v( Z6 u- T' f( s( \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 c1 M- y" A, c1 q6 E1 ]
另邊廂,珍妮與力行非常投契,感覺得力行似曾相識。力行彷彿很了解司徒舜的心理,時常給予珍妮一些和司徒舜相處的意見,而力行對珍妮也有一種複雜的感覺!
; ^! O! Q3 J. {$ b2 O3 ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
5 m5 T0 U9 R- Z公仔箱論壇
兵賊對決 反目成仇& Q) U) m; T) N% M/ Z% D) J
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! o+ w% J, ^% S/ w. L; T

( l! b; F" J7 f9 o* y逸名軒突然頻頻發生怪事,司徒舜無故遭菲律賓黑幫追殺,其間力行顯露了超乎一般保安所會的才能,令司徒舜開始懷疑力行的身份。他查出力行與攝影師戴富龍(洪永城飾)特意隱瞞關係,推測力行進入逸名軒擔任保安是另有目的。
+ L' u1 {7 G: d- d公仔箱論壇
# d$ X) O& {7 m; t) gwww2.tvboxnow.com

! j+ x( F" e3 \1 s公仔箱論壇力行有感受到威脅,用計逼使司徒舜離開逸名軒。司徒舜遂主動向警隊提出復職,讓這對好友突然上演一場兵賊對決。公仔箱論壇, C% g. N1 `' S9 a( O4 r: P
此時,心中矛盾的珍妮毅然向力行提出分手,力行認定司徒舜奪走了他的愛人,心中的憤恨再度提升。力行決定要利用司徒舜最深信的天眼,改變眾人往後的人生!
* j; b  E2 F, f9 X9 m. J, \# `tvb now,tvbnow,bttvb
3 R8 W9 v3 R' [3 d! Z- eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
tvb now,tvbnow,bttvb! m% `- F. K5 Q& W
人物介紹tvb now,tvbnow,bttvb& e" z, q( H$ D: m( D! E
[attach]3051165[/attach]公仔箱論壇  `8 K6 F: m2 k9 c, E0 g% f

作者: tvbckbt    時間: 2015-2-27 09:58 AM

希望不是膠劇
作者: mnb1123    時間: 2015-3-2 01:39 PM

唔好咁大期望就唔會失望,咁分分鐘可能有惊喜
作者: kingsleyyu    時間: 2015-3-2 07:04 PM

唔好咁大期望就唔會失望,咁分分鐘可能有惊喜6 `+ V% g, m# \  Q' e; a7 O" w
mnb1123 發表於 2015-3-2 01:39 PM
tvb now,tvbnow,bttvb" c; f/ t3 p5 U7 T* c

' p/ ?8 ~+ C) l* _: j1 {tvb now,tvbnow,bttvbTVB d 劇 ,真係求求其其,冇期望就冇失望...公仔箱論壇+ W& w* {" u  ^3 p3 |: x

* F+ K  {7 \% kwww2.tvboxnow.com仲要可能有頭威,冇尾勢...
作者: shell28    時間: 2015-3-3 09:47 PM

年頭劇預左做炮灰
作者: CC517    時間: 2015-3-4 12:55 PM

咁咪未審先判,唔多公道喎
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-4 05:55 PM

咁咪未審先判,唔多公道喎
6 D. T% V7 P7 N, F5 ?% r% d. jtvb now,tvbnow,bttvbCC517 發表於 2015-3-4 12:55 PM
: {* d: l& z# `" t5 A5 `

' \5 L% g+ h# Stvb now,tvbnow,bttvb哈哈,為鬧而鬧,宜家只要係Tbb出品就可以任鬧,唔使理由。
9 f* G" X6 O9 k1 g4 W公仔箱論壇
7 G+ n9 p# Q1 s: Qwww2.tvboxnow.com睇咗頭一集,幾稀奇古怪,做做下又18個月,一味天眼就係証據,拍到個一模一樣的人犯法,
* j( J, n3 |1 Q9 V5 }, x9 v/ ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。後來又打得甩,仲奇怪在呢種縱火係刑事案,居然會有陪審團,由佢地決定有冇罪??4 e$ s2 l3 J! m; H* r' q) r) s3 p
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! e# B  g: u2 P( w9 C% ?% Y* E
第時比人捉亂過馬路,如果不服,重審時係咪應該都要有陪審團? 有冇罪由佢地定斷??公仔箱論壇' H, a& ^* \* S) ?8 F& u
) Z$ a& c6 f% q" i5 E
陪審團,..............Tbb今次真係痴咗線
6 Q  W0 J! L" Q6 u7 Ntvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; K: ^4 Z; o% i, e1 e

8 s0 Y+ S# N$ T* t4 t8 |tvb now,tvbnow,bttvb18個月後,真係無啦啦,主線一開始己經亂晒籠,而且林夏薇兩套都有出場,角色混亂,
9 ~; t# M; Y; wtvb now,tvbnow,bttvb不過人係靚咗就真,一套做跟班警察,下套就做乜鬼高層,睇少陣以為係咪又做臥底??& D& E% `, k7 N7 L* r) V
潛入會計師公司查案? 點解唔見鄭嘉穎? 哈哈,做乜又有個大隻謙??
作者: hashonet    時間: 2015-3-4 07:45 PM

選楊怡確實是不錯。公仔箱論壇/ G* W6 z; V4 r% p, e
胡杏兒是一個很搶鏡頭的演員,所以看她的戲整個印象都是在她身上。(如果是電影就蠻適合的)
1 }- T8 F2 v4 ~  G2 N" n- Q) f+ {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇% \$ k$ E! z' o
楊怡不會太突出,也不會很搶鏡頭。(蠻適合現在TBB的人海戰術,新演員多咩,百花齊放。)
  ^( ~, F8 l& M7 S  i  u- L" O* U0 S
這部戲還是蠻能期待的。
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-5 12:01 AM

選楊怡確實是不錯。# ?( f1 ]( i3 X7 U$ B
胡杏兒是一個很搶鏡頭的演員,所以看她的戲整個印象都是在她身上。(如果是電影就蠻適合的)
+ R9 _* s" J2 z9 Z& o6 z# C+ }: STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb/ Y# E& x, `/ \6 q& a0 O
楊怡不會太突出,也不會很搶鏡頭。(蠻適合現在TBB的人海戰術,新演員多咩,百花齊放。)公仔箱論壇% ~) a6 d" a2 x/ N2 J

J0 @- j5 t; h! P3 C" }) ?公仔箱論壇這部戲還 ...
/ |5 D) k* K6 O* A公仔箱論壇hashonet 發表於 2015-3-4 07:45 PM
公仔箱論壇% F* t& X8 j  q

) @0 M+ B( B# Ktvb now,tvbnow,bttvb有同感,楊怡的確係一個咁樣的演員,上次古裝武打動作女主角,很平和的演出,唔錯。tvb now,tvbnow,bttvb$ q- |; c' U8 W% M' C2 }8 \0 ?
或者因為咁,視后呢個名稱暫時仲未稱得上,胡杏兒每套戲成為焦點太集中,幾搶眼,
( j6 @3 N7 }6 P; M人紅咗之後批評佢的聲音就多咗,楊枱屬穩打穩紥類別,所以批評聲音相對同樣較少,
1 f+ `5 }: d1 U5 utvb now,tvbnow,bttvb而且,批評者只會集中楊怡個鼻,對其演出亦係讚的多過彈。
) \+ L$ p6 ?# y+ L3 r& `www2.tvboxnow.com
0 \- s: v' h9 l" _1 Y. K! r4 ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[天眼],睇嚟似大製作,場境新同多,外面拍的亦多,動用兩大男主角,tbb應該想收視好,# U+ K/ |; K. M' J5 V
開頭的故事舖排幾緊湊,但18個月後呢點真難明,希望遲d有解釋。
7 H) z" T4 p: L公仔箱論壇9 f4 }: s5 y. r  _0 w/ k

作者: pknoface    時間: 2015-3-6 11:00 AM

都未得閑睇, 唔知拍成點. 得閑睇返兩集先.
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-6 11:00 PM

哦,原來係咁,十八個月時間.....
8 S+ ?5 @- Q$ M9 ~0 Y! u$ T公仔箱論壇公仔箱論壇3 s/ r  S+ n4 R: j( r
鄭嘉穎孖生細佬,離港,然後整容,換第二個角色再嚟...
. M* q. I3 K; g; |但係一間咁嚴格的酒店請保安,唔係應該好嚴格咩?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- p$ W: s+ m; w
由其身份,身世,學歷,履歷,背境唔係應該查晒咩?tvb now,tvbnow,bttvb; r- [( V: R9 y! v* Z& q6 N! p' Z$ c: N# e

3 ]4 q3 F* ]1 \. Btvb now,tvbnow,bttvb未婚無家庭負擔同有段時間唔晌香港,容貌前後唔同,
- z* a. c- X( E! ]4 Ltvb now,tvbnow,bttvb專業保安請人邊有咁兒嬉??  呢種假文件有咁容易做??
! A0 u) j  e5 b/ F, e. v8 o! v. Y. {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( ~" Y, o9 q8 ]: }2 Z: m" JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。嘿嘿,題材都算新鮮,孖生....敵對....
+ l5 o( B9 G2 v楊怡今套又係唔多起眼,但角色幾特別,有過人記憶力,公仔箱論壇- M: J/ a5 s7 F3 s8 B
高寧出場反而仲多,又係短裙短到好似成日想走光咁,0 m% l8 C  M2 ]' Q6 D3 v  d
www2.tvboxnow.com9 b4 ?3 U: b  S$ v4 N/ H, V

3 [: q# s7 _9 R, ]9 X孖生兄弟題材早好多年前張國強同阿乜水曾經做過,tvb now,tvbnow,bttvb; L& G1 }! i3 J' B+ b$ T  e
一套電影一個做向東,一個向西,各有特異功能,公仔箱論壇( `! t3 i) z$ w
一個有預感預知能力,一個同樣有過人能力,
0 y  G- D# B' S8 M9 j6 ]tvb now,tvbnow,bttvb兩兄弟同樣一正一邪,警方同黑社會....
4 m, P: e" T, rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。早在使徒行者時我曾講過如果改篇成咁會幾好睇,! X& M% `& J, Q* ?8 E
由其Kobe同爆seed同樣好似孤兒咁,連埋一齊就好...
' r8 ?5 A# L2 D" o6 pwww2.tvboxnow.com今次 <<天眼>> 真係有呢種,幾好.......
作者: lwyip15    時間: 2015-3-8 03:08 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kingsleyyu    時間: 2015-3-8 04:53 PM

哦,原來係咁,十八個月時間.....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ K& k5 M5 y7 Q8 V
公仔箱論壇3 v5 }8 |2 v4 j! j/ J
鄭嘉穎孖生細佬,離港,然後整容,換第二個角色再嚟.... c9 t+ h. I9 R; _* x
但係一間咁嚴格的酒店請保安,唔係應該好嚴格咩?www2.tvboxnow.com5 r4 ~* P* o- c. }
由其身份,身世,學歷,履歷,背境唔係應該查晒咩?tvb now,tvbnow,bttvb3 L" x4 x/ u( q* z! \. V8 a. L
tvb now,tvbnow,bttvb/ Q3 z4 `3 Q& S$ D" A
未婚無家庭負擔同有段時間唔晌香 ...0 Z% `* l) v0 e) Z" D
金田Sam 發表於 2015-3-6 11:00 PM
6 `7 s1 |3 n. G# ~8 s9 D- u/ p2 p8 \1 Z7 m9 ?

: p* x2 ~, Y" l1 B4 z: c搞到我唔知睇唔睇好呢...十五十六...
作者: lhy92725    時間: 2015-3-8 09:14 PM

睇黎風評就唔多好了
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-9 01:02 PM

睇黎風評就唔多好了
) `) Y& z7 B+ [. i. ~www2.tvboxnow.comlhy92725 發表於 2015-3-8 09:14 PM
+ [( S9 t1 G' p0 {2 a公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 ~; s6 g. a+ K# H: V+ `+ z
咁又唔算唔好,現時睇製作幾認真,播咗五集劇情開始有眉目,失散孖生細佬原因同經過,同有心靈感應,一個在明一個在暗,目的為乜暫時仲未揭露,但己經改頭換面,就因為呢十八個月,高度上,原來兩個真係差唔多高,體型有偏差,不過整容後同十八個月時間足以乜都改變晒。7 ~! I' g# ?/ x! T

. G2 Z  j9 U8 Hwww2.tvboxnow.com孖生兄弟,心靈感應,各有出眾但相對接近的能力,位置對立,忠的鄭嘉穎,無事無幹辭職轉行為查明真相才復職,奸的孖生細佬易容潛伏身邊探求失散真相,既然宜家己經知道最初失散原因,相信復仇原因己經無,故事仲有咩寫落去就難明?公仔箱論壇; t/ _. [$ A0 h

) I: k( S3 e7 v2 ?( c: Y- c- V陳展鵬同鄭嘉穎畢竟係兩個人,要陳展鵬扮鄭嘉穎的小動作,真係扮得唔似,睇嚟寫落去都係同為追求女主角楊怡,呢個記憶力特強的角色,又係幾好,過目不忘..最初的懸疑性宜家都解開,又寫爭女衝突的話,先係失望,睇睇之後劇情發展會點..
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-9 10:47 PM

最新劇情,細孖18個月前離港原因之謎解開,除潛逃外,仲有就係偷嘢,但遇上意外燒傷頭部,要做30幾次整容手術改頭換面,為追查誰是靠害兇手所以回港,追查地點剛好就係大孖工作地方因而遇上,18個月時間原來作用係咁,舖排幾好,各有各追查對像。
1 u2 {) T3 c' b4 E! z! s! m7 A: U9 T( ttvb now,tvbnow,bttvb4 Z: q, F) d, |, p0 g, Z
呢個故事暫時睇寫得唔錯,無乜過份的搞笑,認認真真警察就係警察,賊就係賊,閒角主角分得幾清,各有各的目的.....無咩角色令人討厭,特別係馬蹄露,其實佢都唔係太醜様,為乜事又要成日做埋呢d醜角,哈哈,不過呢種外表cool內裡open的老姑婆角色,唔搵佢做又唔知搵邊個做好,佢做得實在太似囉。
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-12 01:19 AM

大細孖生仔橋段電影仲有成龍做過,一人分飾兩角,唔記得女主角係唔係利智同張曼玉,拍攝同剪接手法幾好,同樣有心靈感應,有個情節係好打的大孖比人困入籠,唔好打的捱緊打,好打的用心靈感應代入反擊,幾得意。www2.tvboxnow.com  J! v2 e2 N3 b7 g& E2 o

1 Z% u9 [2 q6 h6 B0 ]: R所以後來我都寫過一個類似的故仔,用第一身,即係自己,幻想有個一模一樣的兄弟,哈哈,幾好架,如果想知著件衫好唔好睇唔使照鏡,著佢著得好睇的衫己經得...
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-19 01:02 AM

又係三角戀,戲中一開始講無人吼的楊怡突然鍾意大孖,本來暗戀無所謂,但細孖又咁啱搵佢地偵探社,撞上之後細孖做到係抱住玩玩下心情,易容後突然又話好鍾意人? 太神奇,爆炸受傷經常頭痛係可以,但燒成咁整容後除咗樣唔同之外一d後遺症都無? 呢個整容醫生如果現實中有呢個人一定客似雲來,手術成功到咁。/ x4 U0 w0 N4 ?8 w% E

9 w% k9 f5 Z& `9 w6 L7 A3 p7 z公仔箱論壇整套劇的劇情舖排好好,一層層,暫時除咗太快之外係無得彈,細孖的過程,何二姑,查案,一集一單咁滯,鄭嘉穎直頭成個先知咁,乜都睇通,神奇,設計楊怡個角色有呢個特異功能幾好,好多嘢可以順理成章咁解決,角色同舖排今次令人好滿意,tbb真係久唔久先有套咁有戲味的警匪片,唔錯,唔錯。
- R* c' T( e( K; P7 n( Cwww2.tvboxnow.comwww2.tvboxnow.com. D' Q7 t+ m: _3 z
三角戀果度快趣d搞掂啦,咪最後又大細孖一齊爭個最初無人要的楊怡,仙女咩?
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-20 05:29 PM

純講天眼的故事性,非常好,第一集交待主角鄭嘉穎有好突出的查案能力,同時因一次行動與女主角邂逅,另一面樣貌近乎一樣的人出現,令人產生疑惑,主角更因有感被誤會而轉行,細孖因為避開敵人追捕要越洋去其他地方搵食,一次意外毀容再整容後面目全非,所以先要18個月,呢個安排我非常滿意。  m0 H; b) ~5 b5 H8 ~- J

; C. v  |, A& l3 A  |, t: f  r% O接住細孖為查害自己的人是誰,和大孖在同一地點相遇,因為容貌改變,親生哥哥根本唔認得自己,但同時有兩兄弟的感應,兩兄弟各有各的出眾能力,大孖逢案都福爾摩斯上身,根本就係一個能預知未來的先知,推測準確無誤,細佬整容後全無後遺症,頭痛發作亦都神奇,又話經常但入住大孖屋企後,呢個跡像又唔見晒,無啦啦對剩女楊枱愛得咁深,無晒當初出場的花花公子形像,搞乜鬼? 毀容後突然變咗個情聖??公仔箱論壇8 z! D8 Z/ w9 k1 ~  i8 G
8 g! z0 d+ m* p5 N) j- P) _
劇情唯一要彈的地方係節奏太快,部署就相當合理同流暢,楊秀惠每次角色都係一定要聽命於幕後人,呢類冷艷角色佢做得幾神似,上次忠奸人楊秀惠要做果個神探Funny Sir 跟班,真係大材小用,更突顯咗Funny Sir的廢,哈哈。9 [$ F7 |$ \% \

5 Y0 I7 s2 N$ h4 G8 _tvb now,tvbnow,bttvb查案戲味性精彩,又警方,又偵探社,又警察,又偷畫神偷,又幕後奸人又係酒店老闆,又視力喪失,但又有精良眼鏡儀器,有殺人佈局,有大孖細孖失散經過,略嫌相認場面兒嬉同太自然,好似哦一聲,乖仔,咁就搞掂....公仔箱論壇6 c- d( W1 v& S5 U
www2.tvboxnow.com& V, z; P' h7 ~7 ], j0 C5 O
呢類兩個孖生兄弟各有可以匹敵的過人能力橋段,我以前都寫過,但比唔上今次套劇的舖排,幾好,好精彩,大孖細孖,兩個擁有相同基因,但在完全唔同環境下長大,戲中細孖戲名真係多,被收養後一個名,佢朋友叫佢另一個名,入職又叫阿力,對住楊枱又叫莊尼,哈哈..得意....相信今次應該橋段上無理由再爛尾係嘛?
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-22 04:24 PM

[attach]3068188[/attach]www2.tvboxnow.com$ W" \9 y' ~$ B& P6 Y3 z; b

% B( D1 O2 m9 j3 j公仔箱論壇人物觀後感..
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-24 11:02 PM

宿命,演員都有佢地宿命,鄭嘉穎己經做慣男主角,陳展鵬現時在Tbb地位亦係非做男主角不可。 楊秀惠,每次都係要做助手,最後總係橫死,死得不明不白,不得善終。 劉江近幾年無一套唔係做奸角,奸的角色仲越做越大, 佢己經70歲有多,不過,佢做奸又奸得幾出色。 楊怡,由好多年開始做女主角,無論任何戲有佢份己經必定係主角。 羅樂林今次輕鬆好多,同盧宛茵做一對嘻嘻哈哈夫妻。 林夏薇今套做妹仔,但接住己經做緊幾重要的角色,似乎上位中。
& I. H8 h! f  o+ d! j5 dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 V& u  E! D( l6 }# TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 x" y& o( b. T3 t天眼,戲中設定一對孖生兄弟鬥智鬥力難分高下,畢竟有相同DNA, 今套一樣有三角戀橋段但幸好主菜夠分量,隔空遙控佈局以偷畫為名,殺江滙海得力助手(韓晨)報仇為實,借刀殺人,似乎過程複雜咗。 江滙海呢個角色己經富有到擁有成間酒店,年仕己高仲盲咗眼,居然仲有雄心壯志,呢個角色真係太誇張了。鄭力行變質的導火線係楊怡拒愛, 呢度寫得幾差,真係唔明戲中的楊怡到底有咩吸引力咁值得人地鍾意佢的地方?  後生,我寧可鍾意林夏薇。  梁琤又係,點解今套做呢個角色? 佢身手點都比楊秀惠好係嘛? 何不設定係一對姐妹,對付一對孖生兄弟咁唔好咩?  故事方面今次好好,係將咁大年紀的奸角寫得太詭異, 由最初出場做大好人好老闆時都覺得奇怪, 好老闆角色幾時需要動用到劉江戲劇師傳呢..
作者: lawmok    時間: 2015-3-27 10:35 PM

從來没有看到一套比這一套更垃圾的结局,請TVB不要再拍這些垃圾了。给我們一些好劇本可以嗎
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-30 01:32 PM

寫好一個結局原來真係咁困難,細孖為左殺一個可能成為有力的証人,咁大搞作挾脅成架車乘客,公然開鎗,唔通罪名會輕過桔楊枱果一刀? 用一個大罪行去掩飾小罪行,呢個細孖點解蠢成咁? 江滙海,呢個又盲又老又有錢的老人家,做乜事要咁奸? 得力助手韓晨一死就完全無自保能力, 呢個角色設計得真係差。林夏薇呢個妹仔角色到最後有些少作用,但唔感人,假裝被脅持之嘛有咩咁大罪,有咩咁為難?
% Y/ c8 W; e% }; F  a
, F0 v( H# ]8 e& x! d+ _: s1 {" T& z公仔箱論壇
2 E4 E) \) B9 U5 z5 Q0 Z8 z成套圍繞住鄭嘉穎嚟講,細孖的出現無乜感人舖排,哦一聲,細佬我其實好鍚你?? 太突然了,而且仲係一直呃緊自己的細佬,本來唔應該存在的人, 點會有感情? 細孖個角色的確比較有血有肉同寫實,由知道自己唔係孤兒到發現真相,因為係遲一分鐘出世原因比人抱走咗,一直懷恨在心。講到尾,全套劇之中的楊枱究竟有咩吸引力, 吸引到兩大型男對佢垂青???公仔箱論壇" _! G1 |& G) i, l" M

/ r+ Y3 @5 E( g5 s$ J
9 W4 W/ d8 W: H. K# x7 w% F$ H大孖細孖呢條橋今次用得幾好,橋段係有啲熟口熟面,成龍有套[雙龍會]亦係講兩兄弟有心靈感應,好好感情,但唔需要兩兄弟為爭女而反目,好女仔通街都係..唉...唔掛羊頭賣狗肉的話今套好睇,可惜, 而且細孖根本唔需要死..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  p1 F$ N% Z  b% v2 Z3 s# f

4 n0 [6 T/ g' }3 @
作者: smzhu    時間: 2015-4-1 02:12 AM

我對免費娛樂要求唔會好高,打發下時間啫,總之啲主角唔太黑我憎,劇情唔好太狗血就得,都係一邊做下其他嘢,一邊聽下電視咁。不過唔好成日搞兄弟鍾意同一人得唔得?唔好搞完細路又搞亞哥咁?全世界得佢兩個咩?見個幾次面之嗎,洗唔洗要生要死咁?諗起都毛管洞呀!
# c. H1 n) q$ s6 ?' n; k
- ^8 X" z3 ~$ g6 K; Ap.s.煎pan都係帶眼鏡靚仔啲。
作者: 金田Sam    時間: 2015-4-10 12:27 AM

寫兩個孖生兄弟同追一個女仔本來無問題,但追求對像兩個都唔係一見鍾情,大孖完全無鍾意的理由,細孖對楊怡一追就得手,仲搞埋嘢,兒嬉到根本就係玩玩下。最初無戴眼鏡,易容後就成日戴,靠心靈感應發夢,呢種橋段真係匪夷所思,打針令自己唔訓覺,哈哈,虧tbb編劇諗得出。劉江出場又做奸角,但同早前果套使徒行者一樣又係一比人踼爆後就比人拉,跟住橫死,又成為最笨的奸角。公仔箱論壇. ~% ^6 |0 A( q9 x4 \

2 B2 s4 N. c, ftvb now,tvbnow,bttvb. W3 ]+ A/ _4 e  @+ [$ O/ }
楊怡昏迷最後又醒返,會行會走乜事都無,司徒同個疑犯困獸鬥,得佢一面供詞,任話係意外死。唉,跟住大結局司徒又神神怪怪做起大家教授,不過鄭嘉穎都好嘢,將近50歲人做30幾歲角色一啲問題都無,保養得幾好,同後生一截的陳展鵬外貌年紀上又仿似差唔多,哈哈,宜家啲人外表年輕化得好緊要。
0 `6 K8 [/ Y7 B/ H; L# u, dwww2.tvboxnow.com
" B) t: w* e) q! p0 i; H1 W& f公仔箱論壇
+ Q. L% J& I- P9 z% [+ t8 `9 rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- ?8 ~# i8 _& R4 E公仔箱論壇總觀,橋段上係唔差,只係為滅口滅到更加大罪,就算舊果單入唔到罪,新呢單持鎗挾持成架巴士,開鎗意圖謀殺己經証據充足,何苦呢? tbb的編劇真係唔好再乜都加插三角戀,盞令套套都不倫不類。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  R8 ?+ d# o1 V3 m
公仔箱論壇8 B2 \- s: i) o9 \( j

作者: yu4bu1bu1    時間: 2015-5-3 01:51 AM

套劇唔應該叫天眼 因為都唔關天眼事係關兩兄弟事 應該叫孖寶兄弟或精神病兄弟& ?+ x! r7 g7 W1 s! Z
女主角能力得不到發揮= =
: ~+ {5 ]: L  W& R& o" _劇情好有問題唔合常理
2 F9 n: L- A( I* S$ f5 I) H公仔箱論壇天眼裝係冷氣機底?<--比少少本$做好點好嗎
作者: chingccs2    時間: 2015-5-26 11:37 AM

Thank you for sharing
作者: bey~ond    時間: 2015-6-8 07:31 PM

结局有些残酷了,两兄弟的思想不可能差怎么大吧,如果是正能量的收场更好

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0