標題: 屯門公路不成文規定 [打印本頁]

作者: 咖啡愛奶茶    時間: 2010-4-30 08:54 PM     標題: 屯門公路不成文規定

話說一日,我約左個朋友(下稱B)出旺角買野,因為當日另一個朋友(下稱A)要到元朗拎貨出尖沙咀,
! D: k4 m: P, k# Q. o8 [$ M& ]  U6 ?而佢係用公司車,於是佢入屯門車我同朋友B出去,當我同朋友B買完野後,再約朋友A去唱K,由於朋友公仔箱論壇' U& G& J8 \. M
A第二日早上要上大陸車貨,公司準佢帶走架車,於當晚約零晨兩時,我地一齊坐朋友A車回屯門,當經過
: b7 y& o+ z' L8 X3 _汀九至深井一段路時,朋友A突然減速,後面的車撞上了我地既車,幸好只係小撞,我地架貨VAN後面度
( V4 a/ T9 R# A6 U5 l9 a5 b門凹左,我地冇人受傷,而另一架車的司機亦只是輕傷,當時另一架車司機落車同我地講︰「好彩我諗住落
% S( C+ q2 e' d; S, ]斜先收油,所以先咁小事,如果唔係就死啦,你點樣搞架,高速公路唔收得油架。」朋友A當時呆左咁望住www2.tvboxnow.com  p  Z% n9 i2 Z/ K! Z% t
先前經過既公路位上方一條行人天橋,然後講︰「而家D靚仔痴左線呀,咁樣爬出天橋,跌落黎咪大鑊!仲TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ F1 O, f, H, O8 Q7 G; s
要成班人睇住佢咁玩都仲笑…」TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! a4 a6 P  x8 e4 W
我、朋友B同個司機一齊望上去…一個人都見唔到…
" v) a% {% \1 C" {tvb now,tvbnow,bttvb朋友A又話︰「我收油都係因為個靚仔差D跌落黎,我驚撞死佢呀,好大鑊架…」
/ |/ T4 ?8 m( L1 C" V9 o公仔箱論壇朋友B見狀即刻拉朋友A上車,而且由佢駕駛(朋友B冇牌),而另一司機聽完亦立刻上車,仲開得好快走
, h/ I: a* d$ _8 c9 e7 ?左,而朋友B亦不斷撻車,架車一著就即刻開得好快走左,而中途朋友A不斷同自己講野…+ h# O+ s/ J/ \3 X
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! a1 X; w1 ], b
回到屯門,朋友B一落車即刻打朋友A塊面兩巴,同佢講︰「走啦,返去啦,你唔係呢度架。」跟住朋友A
) M! W8 q7 N& A先問咩事,朋友B先講,屯門公路一向有個不成文規定,晚上十一時後,無論你死火,撞車,撞到人定發生
4 @1 D# a6 N, I" I. N公仔箱論壇咩事都好,唔好停車,如果停左車,唔好落車…如果真係落左車而有朋友望見公路附近有人,一定要儘快帶' k# X# m" ?3 o9 s5 \
佢離開,而且一定唔可以再由佢駕駛,離開公路後落車前必須打佢兩巴,同佢講︰「走啦,返去啦,你唔係
9 ^, M- H0 E$ I8 s  ?$ M: |呢度架。」我當時就真係乜都唔識講,朋友B話你當冇事,唔可以同朋友A再提,三日後先可以講佢知…www2.tvboxnow.com$ H3 l: a3 Q5 T
4 C0 y& z; M" Q; `
三日後講左俾朋友A知之後,佢突然咳左幾聲(係好沉既咳),然後吐左一舊好核突既野出黎(有D似打死
5 Q0 r, B0 l+ b1 j, z9 ?公仔箱論壇左四腳蛇「必」出黎D野既多十幾倍)…我先知佢咩事,而朋友B就講呢D野係佢做九巴個朋友既亞叔教佢
' B' z8 f( `/ `2 a  A4 m, {* Dwww2.tvboxnow.com,我都唔知係唔係真係有,不過以後夜晚都唔敢在公路上周圍望……

作者: shing838    時間: 2010-12-2 11:54 AM

我的士十年都未聽過,感謝分享。
作者: 豪皇    時間: 2010-12-14 03:28 PM

個故事幾吸引人. 不明文規定? b朋友想打a朋友咋嘛
作者: new887    時間: 2010-12-16 11:05 PM

恐怖啊,
作者: perlboy    時間: 2011-1-5 07:22 AM

thanks for sharing.
作者: 水刃木    時間: 2011-1-27 06:17 AM

最正係要打兩巴
作者: PochaccoSze    時間: 2011-7-25 08:44 AM

Thanks for your sharing
作者: 水和田poon    時間: 2011-7-25 07:43 PM

真的嗎??
作者: sunhasee    時間: 2011-7-26 03:53 PM

咁样都得啊,唔系挂
作者: mark35660482    時間: 2011-7-26 07:07 PM

肯定系朋友A吓鬼个司机,甘未可以唔使赔钱咯
作者: lyvli    時間: 2011-9-3 12:54 PM

恐怖... but 屯門公路 is a very scary place anyway... I remember when i was a child i saw an accident at 屯門公路... it was day time and the casulty was being carried to the ambulance, but I saw the exact same 'person' in the car that was completely smashed... so scared...
作者: denfion    時間: 2011-9-3 04:54 PM

Hit and Run after 11pm? How do you explain to Police?
作者: fatguy    時間: 2011-9-4 11:51 AM

thanks for sharing
作者: tansese    時間: 2011-9-5 12:48 AM

謝謝分享
作者: ipwing    時間: 2011-9-5 02:51 PM

本帖最後由 ipwing 於 2011-9-5 02:56 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ U: O. \" C$ M; [- O

5 a, L. h4 A: kwww2.tvboxnow.com
屯門公路一向有個不成文規定,晚上十一時後,無論你死火,撞車,撞到人定發生咩事都好,唔好停車
4 b0 b4 Q! l- B# s: B) K; i/ ~; T2 w! H5 ]& v1 }
難怪近日在屯門公路發生類似事件!公仔箱論壇7 t' b+ Z4 M0 C" X* A, D  R
希望各位不要相信這樣的傳言。

# ^5 w6 U/ @% ^% s* C) V. b9 Swww2.tvboxnow.com% ?3 ~( J! G% O8 `
根 據 《 道 路 交 通 條 例 》 56 條 「 發 生 意 外 停 車 的 責 任 」 , 任 何 車 輛 在 道 路 上 發 生 意外 , 並 有 人 受 傷 ( 包 括 司 機 ) , 應 該 盡 快 報 警 , 否 則 即 屬 違 法 。 司 機 不 顧 而 去 會 被 警 方 通 緝 , 如 被 捕 後 可 能 被 控 三 項 控 罪 , 包 括 肇 事 後 不 顧 而 去 、 遇 事 不 報 及 危 險 駕駛 導 致 他 人 死 亡 罪 名 。公仔箱論壇/ T+ o; a5 c2 X" ]# C
www2.tvboxnow.com6 a( V, i5 y; r" u4 c, @- m
其他相關法例原文:
) @' C1 a& o7 s  O+ ^tvb now,tvbnow,bttvb
第36條 危險駕駛引致他人死亡<<<按此查看7 Z7 t& h8 K; b0 [6 n
第37條 危險駕駛<<<按此查看
0 Q5 m! T: [7 Y* {) X" dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。第38條 不小心駕駛<<<按此查看
; _: ?. W+ i0 z: |6 p$ ]( B) ~  m8 p公仔箱論壇第41條 超速駕駛<<<按此查看
作者: ~~~~    時間: 2011-9-7 03:29 PM

屯門公路一向有個不成文規定,晚上十一時後,無論你死火,撞車,撞到人定發生咩事都好,唔好停車
作者: lokman8325    時間: 2011-9-8 12:15 PM

thank for sharing
作者: Ttimesss    時間: 2011-10-23 07:49 PM

好办法。。。
作者: leelee59    時間: 2011-10-26 07:44 PM

thanks
作者: sam16hk    時間: 2011-10-26 09:47 PM

thanks
作者: jimgb    時間: 2011-10-26 09:54 PM

打2巴唔夠, 應該打3條9先有用
作者: kias    時間: 2012-4-16 02:21 PM

作者: maryhung    時間: 2012-4-16 07:11 PM

屯門公路,好恐佈

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0