標題: [時事討論] 點解香港D奶粉比人炒貴晒?原來... [打印本頁]

作者: pc7648    時間: 2011-2-17 09:53 AM     標題: 點解香港D奶粉比人炒貴晒?原來...

原來內地不法商人用皮革水解蛋白生產奶製品的現象增加,這些產品含有六價鉻等被歐盟禁用的致癌物質,嬰兒長期服用可致中毒或死亡。專家指檢測難度比三聚氰胺更大。奸商大量收購皮革廠廢料,化學處理後製毒奶粉。
, I5 D0 z2 u( D$ Z5 wtvb now,tvbnow,bttvb內地農業部最新規定今年全國鮮乳製品的檢測要求,除三聚氰胺外,還要加強檢測皮革水解蛋白。皮革水解蛋白是皮革廢料及動物毛髮等物質經水解過程後產生出來的蛋白質粉,不僅蛋白含量較高,而且含有人體難以分解的致癌物質,比三聚氰胺更「毒」。' v( P$ x- X$ d7 S5 M6 D) u
           內地人都係唔信政府!為求保命!才要到香港搶奶粉囉!                           
作者: lamyumchoi    時間: 2011-2-18 02:34 AM

無良奸商,為搵錢,
- [( s* {' r7 k9 @: d竟然製造出會毒害嬰孩唔知乜野奶粉,# c/ ?& H( D1 t( c& m
連嬰孩都唔放過,呢奸商正一人中渣滓!
作者: aa00    時間: 2011-2-18 06:54 PM

商都有奸有好的。
" c5 G$ U/ U. R公仔箱論壇e..g.! {7 t% @6 S2 b1 |# _3 Z
深水埗富昌商場的藥房老闆黃子明。他笑言並非「嫌錢腥」︰「香港人都唔夠奶粉食,點可以賣晒俾佢哋,反正我都係賣咁多錢,點解唔留番俾香港人!」

/ x% [5 s. T8 Q  `8 Wwww2.tvboxnow.com # d2 J0 q" j( }% i9 h( _
# k! [+ Q; P1 s* b9 l

$ }/ {1 }  d% o7 t" W公仔箱論壇  
  G3 k# |9 X. m4 e9 t
; X/ X- A9 _8 q. v$ o深水埗藥房老闆黃子明顧住港人 BB,堅持港人優先,鬧走水貨客。公仔箱論壇3 ^1 w4 \. l" d" V- u

% f. ^  [5 m) U- sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

作者: pc7648    時間: 2011-2-19 10:36 AM

【正義朋友】!!!
作者: Samuel.Zhang    時間: 2011-2-19 11:23 AM

这种人渣应该统统拉去X了
作者: jasoncong    時間: 2011-2-19 10:58 PM

其实我地内地的家长真是有哭说不清啊 如果依边点奶粉无问题就唔会甘辛苦去香港买啦
作者: jasoncong    時間: 2011-2-19 10:58 PM

其实我地内地的家长真是有苦说不清啊 如果依边点奶粉无问题就唔会甘辛苦去香港买啦
作者: aa00    時間: 2011-2-21 12:57 AM

其实我地内地的家长真是有苦说不清啊 如果依边点奶粉无问题就唔会甘辛苦去香港买啦
, V6 ?. q: z; H2 S9 X: l! @公仔箱論壇jasoncong 發表於 2011-2-19 10:58 PM
公仔箱論壇# }0 O+ @, K# P& x
- q$ [! l6 M% v
阿家長,你地有無想過比啲 BB 食啲正常天然食物,也是最有益的母乳呢?

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0