標題: 今日上街反洗腦 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2012-7-29 06:06 AM     標題: 今日上街反洗腦

【本報訊】有時間上京請示,卻沒時間見學生及家長的教育局局長吳克儉,在反洗腦大遊行前夕終於願意與家長代表會面,但他態度敷衍,會後更揚言今天遊行「人多人少,唔係我哋嘅考慮」。天主教香港教區前主教陳日君樞機批評當局霸道。學生指高官視民意如草芥,勢激發逾萬憤怒的學生、家長及教師走上街頭,讓政府看到,反洗腦教育的民意勢不可擋。 
2 L1 Q# x! a6 y; NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www2.tvboxnow.com% t0 `9 ~! W7 s* f/ D' e5 }$ Q
國民教育家長關注組昨晨與吳克儉會面,但家長提早離場,不歡而散。吳克儉表明看不到理由要撤回國民教育科,稱今天遊行「人多人少,唔係我哋嘅考慮,最緊要係能夠幫到推動政策嘅目標」。www2.tvboxnow.com& l- w' B) w8 l$ N! p( ~* ]

4 ]+ e3 `  L) c% N3 E關注組發言人陳惜姿批評吳克儉對家長的憂慮表現冷漠,會面如對牛彈琴,令家長失望和憤怒。她表示:「希望市民走出嚟,令事件有轉機,正如林煥光話,大笨象走出嚟,政府就會睇到,希望大笨象真係會走出嚟!」www2.tvboxnow.com+ S" I1 P% o3 c
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 I- y2 o1 e7 V0 B8 I& Y
「視民意如草芥」學民思潮召集人黃之鋒預計今天遊行人數會逾萬人,「一班政府高官重夠膽企出嚟話推行國民教育科係主流民意,視民意如草芥,只會激發更多人走上街頭。」
1 W$ {/ t7 \7 ^: F" C- F! lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ T6 _% p" Q3 t9 u5 l陳日君稱為免引起混亂,今天不會參加遊行,但他呼籲市民參加,「要畀政府睇吓,反對嘅唔係少數,係好多人」。他批評當局倉卒硬推國民教育,態度反民主及霸道,應撤回重新諮詢。1 [( U; E$ q1 n8 E7 J

+ G# \& f: s; ]5 o+ @他指錯誤的國民教育影響深遠,香港必須引以為戒,「喺德國納粹黨推行過,亦包括內地文化大革命、紅衞兵,日本亦發生過,手段令人恐懼,可以製造世界大戰」。官方說可靠教師及學生自已平衡,他斥是不負責任,形容像說「呢樣嘢有毒,自己小心!」公仔箱論壇) v! ?1 s5 @; F6 t& J/ n( R

+ o! X8 t+ r, j- b9 utvb now,tvbnow,bttvb良心教師吳美蘭原定離港旅遊,也取消了機票留港參加遊行。她說:「我身為一個教師,可能你會話冇你一個,唔差好遠,但如果我唔去遊行,會有愧於我日後嘅學生!」吳克儉指國民教育不計分,她說只要獨立成科,校內成績表就有評級紀錄,評級低的學生可能會被標籤為不愛國,變成另類操行分。對於要求撤回國民教育,特首辦昨表示沒有補充。公仔箱論壇# g9 |$ o3 R( L9 Y
公仔箱論壇, I0 h3 f1 z* A( Z- @9 p& P
7.29反對政府硬推國民教育洗腦遊行集合時間:下午3時(攜帶兒童的家長可於下午2時40分提早集合,以便準備), m% ~/ F0 D" T: i' |

1 C7 ?# k6 F" F8 }7 r& Z起點:維多利亞公園足球場
( b4 }6 `1 a9 d1 Dwww2.tvboxnow.com終點:添馬艦新政府總部
! Z) i: Q5 q/ I, p% Ywww2.tvboxnow.com資料來源:國民教育家長關注組& c( ~9 V& `* j7 q0 Y5 @2 R

作者: hyc0076    時間: 2012-7-29 11:33 AM

身为大陆嘅学生,我表示撑硬今次嘅行动。香港人,你哋绝对冇问题嘅……民主在你哋嘅手中,就更加唔好俾啲势利官员为所欲为,影响到下一代嘅福祉啊!
作者: daball    時間: 2012-7-29 01:10 PM

我想問下香港係英國假民主極權管治下由一個小小漁村發展成世界知名地方, 進身亞洲四小龍, 香港大部份市民過著中產生活, 但呢十幾年由香港人自己管治下係點, 幾多中產變負資產, 幾多後生仔畢業生前路汒汒, 幾多中年失業重要去讀家務助理, 街頭派廣告既本來係阿嬋阿伯既工變左後生仔女..... 一個貪曾官商勾結, 幾多人遇窮越窮, 幾多人更加無可能去買幾百尺安身之所, 大陸係有問題, 但呢十幾年如果無左大陸, 香港會係點 ? 再問下, 呢個世界有邊度地方邊個政權無問題, 中國人得兩個地方可以稱為中國, 反晒佢你以為真係民主會變億萬富豪定有份高薪厚職....
作者: momo298033    時間: 2012-7-29 02:33 PM

3# daball 其實主要是那本手冊問題,或者說,很多人誇大這個問題。我不覺得國民教育不需要,只是中國模式偏頗,但是香港自己有選擇的,教育局沒人說過,指引是固定的,現在的香港年輕人,如果還以為現在的香港還是像過去那樣,高高在上,充滿優勢的話,希望你們更加學會腳踏實地的去生活。洗腦,不過是你們一廂情願而已.....
作者: Kekkekek    時間: 2012-7-29 03:34 PM

一定要支持........
作者: tp118    時間: 2012-7-29 03:58 PM

本帖最後由 tp118 於 2012-7-29 04:33 PM 編輯 www2.tvboxnow.com; _/ \' }  s' K4 e  N# F& U

( N" v& u- d0 n- U; ]公仔箱論壇 3# daball
) ]6 y; X: v% O( n8 o5 B2 ztvb now,tvbnow,bttvb: k+ B: ]' ~( \# S
香港十幾年來無中國幫會死嗎?...未回歸前幾次大股災香港一樣無事.....,www2.tvboxnow.com8 v( Q' C0 R' g  U" t5 v5 {
www2.tvboxnow.com: ]- f2 w+ f& P& s" ^! ]. M
電就根本無用你地既..., U+ v6 U+ ~* g7 h) m

% o, }" U  L# t: `4 E' _' L! t水同食物香港人都真金白銀買,中國賣水被既錢相比馬來西亞賣水被新加坡係貴上n倍囉
作者: 镇魂歌    時間: 2012-7-29 07:32 PM

作为一个内地人,严重支持!香港现在逐年沦陷啊!内地渗透太严重了
作者: 小雪子    時間: 2012-7-29 07:57 PM

作為一個香港人,與及為了我的三位女兒的未來着想,我一定支持上街遊行反洗腦!!!
作者: 123b    時間: 2012-7-31 07:52 PM

本帖最後由 123b 於 2012-7-31 08:18 PM 編輯 1 O# X/ v, I2 }  s: \) ]3 ?
公仔箱論壇( d, n& C3 ?9 G; y$ M' B8 U2 Q
为什么就没人说被天主教洗脑了呢
4 I8 Z0 c% T8 ]+ Ztvb now,tvbnow,bttvb在香港有一百多间的天主学校
作者: bgvf    時間: 2012-8-4 01:01 PM

教会的教育不叫「洗腦」,英国殖民地的教育不叫「洗腦」,反而是中国的國民教育科叫「洗腦」,有些香港人真奇怪!
作者: savgeway    時間: 2012-8-4 11:29 PM

人阿~總是尋找一些自由~
作者: tp118    時間: 2012-8-11 11:24 PM

10# bgvf
4 U4 b7 m# l; {% d7 E! }, a, P
* u& P' V% Y3 Y1 F& G4 K; e今時今日教會教育宗旨係導人向善;共產黨導人向善?
' q+ ^$ S* V# [5 R) {) v( Y0 i公仔箱論壇. ?9 Q7 i3 ^: g& [( E1 @
愛國等於愛共產黨?
9 D5 _4 m$ ^& \3 b4 s# STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 s. B6 r- \$ g* x2 q1 ]& s* J1 K
例子我愛我屋苑等於要愛管理屋苑既公司,先叫愛我既屋苑...?
作者: cheuk5    時間: 2012-8-12 02:13 AM

請不要忘記是香港人有權選擇進讀天主教與否.而現在是一刀切的

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0