標題: [香港] 被揭面罩暴徒身份曝光 網傳已被停職 [打印本頁]

作者: perfectman    時間: 2019-9-17 10:43 AM     標題: 被揭面罩暴徒身份曝光 網傳已被停職

作者: hsgavin    時間: 2019-9-17 11:07 AM

全港市民發來賀電!!!
作者: youngqs    時間: 2019-9-17 08:08 PM

1498,呵呵!
作者: summerkey6    時間: 2019-9-17 09:24 PM

大家都是成年人了,要为自己的行为负责。
作者: perfectman    時間: 2019-9-18 10:17 AM

作者: hase000    時間: 2019-9-18 12:35 PM

1498 should not only interdicted from duty, should sue him hardly!!
作者: 肥料jj    時間: 2019-9-18 02:12 PM

全港市民發來賀電!!
作者: dayongege    時間: 2019-9-18 10:30 PM

见光死!
作者: mao1893    時間: 2019-9-19 03:50 PM

支持香港警察!所以香港真係要盡快設立禁蒙面法!蒙面就即拉,唔使畀佢哋有機會搞事!
' ^6 D' z. [2 m如果唔係有「真義士」扯甩佢面罩,呢隻YC仍然仲逍遙法外呀!公仔箱論壇- A; {+ J" M* r; V
所以對住啲YC唔使動武,扯甩佢面罩YC就會夾住條尾走㗎喇!
作者: maniac2000    時間: 2019-9-19 09:38 PM

正一成班冇腦,依單嘢一出,蒙面法根本就冇可能立法成功,因為政府冇履行保護不同政見人士嘅義務。除非香港政府可以立法,凡是因與政府不同政見而解雇嘅情況,雇主需要向補解雇員工千倍或者萬倍工資賠償,如果冇依個法例做蒙面法保障條款,就根本冇必要去立乜嘢反蒙面法。
作者: hase000    時間: 2019-9-19 10:02 PM

Do anybody understand what maniac2000 talking about??
作者: perfectman    時間: 2019-9-20 11:18 AM

作者: manyiu    時間: 2019-9-20 11:33 AM

美國
' E: Y7 w: n2 r) y' o$ swww2.tvboxnow.com不少美國州份有禁蒙面法。
, P2 O! O, A0 |9 }- b% i公仔箱論壇禁蒙面法可追溯至20世紀中期,不少州份通過禁蒙面法取締三K黨。三K黨成員通常戴上亞麻布製成的白色尖頂頭罩。
  r0 z/ K. g% |% l5 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。現時蒙面的政治示威者,比如政治立場偏激的匿名者組織戴著蓋伊·福克斯面具的成員,是禁蒙面法的主要打擊目標。% S1 a8 _$ L8 n+ |, t4 u# h
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. k) v' H! b3 U1 g
加拿大
# ]4 _% C$ i/ C! Q$ P: V( nwww2.tvboxnow.com在幾次高調的示威後,加拿大國會引入Bill C-309,禁止在騷亂及其他違法集會中戴面具。法案在2013年6月19日通過。違例者可以被處10年監禁。! {5 V; Y% r; V3 {2 S: h
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( ~0 }. u( v! `6 Y
歐洲www2.tvboxnow.com1 L8 `, B. c) @5 W& ^" [# K, v
奧地利

# F, {1 C; `  v3 twww2.tvboxnow.com自2002年起,按照集會法§ 9(Versammlungsgesetz),在示威中禁止蒙面。違反禁令者如果蒙面沒有威脅公共秩序和安全,不一定會被檢控。按照法律§ 19a違反禁令可以被處六個月監禁,再犯者可以被處一年監禁或罰款。
5 U3 Q- p8 z4 r0 G4 ?1 J$ ewww2.tvboxnow.com
' w6 x! V0 @" iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。丹麥( N1 f/ R9 s9 |5 ]$ _# E1 R2 t
在丹麥,示威中戴面具是違法行為。
5 \& g7 P$ T  f3 X1 }! mtvb now,tvbnow,bttvb
; m/ l! k5 E2 m2 X) O; vwww2.tvboxnow.com法國www2.tvboxnow.com- ?% L! {, S$ U% I, d
法國禁蒙面法是法國參議院在2010年9月14日通過的法案,除了特定情況外,禁止在公眾場所以面紗等蒙面。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 W6 m& G  ^- G2 ?/ C* v

* R* z& H# Z. h1 h德國
6 h' \# D$ c2 g自1980年代起,根據集會法§ 17a Abs. 2,在如示威等公眾集會中不可以掩飾身份,以便警察能夠辨認。違法者可以被處一年監禁。tvb now,tvbnow,bttvb7 s5 F: i6 i9 q0 M
tvb now,tvbnow,bttvb% I0 N, x& P! b% U
俄羅斯
; L8 r+ |& X0 F& A1 q( V, |8 r  S7 m公仔箱論壇根據聯邦法№ 54-ФЗ+ j- v( S" N9 J! K% Q

) R$ B# M0 Q6 |9 R4 v5 |- Fwww2.tvboxnow.com在公眾活動中禁止戴面具及用其他任何方式遮掩身份;
& b% q- F4 F, n3 J7 d! ^5 G5 P9 K/ bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。活動主辦者必須要求所有參加者不得以任何方式遮掩身份。
+ _! y6 S8 H1 d# T) ^www2.tvboxnow.com
( f, m* Q% p) q3 z西班牙
" k/ T4 t! J7 l8 G公仔箱論壇根據2013年11月的公民安全法(Ley mordaza),掩蓋面部的示威人士,可以被科三萬歐元罰金。) W0 Q/ C( f- {6 y% G0 B
+ r7 V, `, G9 g& r. C
瑞典
' R1 q* ^! J6 V- R- ~9 i5 h8 Y/ k  eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。根據在某些情況禁止蒙面法,[15]禁止示威者將面部的全部或部份遮蓋,使得身份難以辨認。這項禁令只適用於示威中公眾秩序受擾亂,或者有受擾亂的即時危險。這項禁令對因宗教原因遮蓋面部者不適用,也不適用於已獲准遮蓋全部或部份面部的示威者。
/ K0 ]* ^+ z. r2 J: Pwww2.tvboxnow.com3 N" W, Q3 S& z$ Z$ D* R
瑞士
2 X  F3 L, X) {& \在巴塞爾城市州(1990年)、蘇黎世州(1995年)、伯爾尼州(1999年)、盧塞恩州(2004年)、圖爾高州(2004年)、索洛圖恩州(2006年)、聖加侖州(2009年),都有禁止戴面具的法律。
作者: perfectman    時間: 2019-9-20 12:01 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-9-21 12:31 PM

14# perfectman
) B& I' Q; C7 {5 G; d3 b( e公仔箱論壇 tvb now,tvbnow,bttvb7 \, [, f2 z5 z5 R8 g" t; @
閣下認為班所謂嘅暴徒蒙面係因為怕香港政府咩?成千幾人被捕,反而更多人出來反對,依種情況係唔係應該唔值得反思咩?(用中共當年嘅原話宜家嘅情況就係“革命之火可以燎原”);其實問題嘅答案其實好簡單,是因為佢哋怕唔係香港政府,怕嘅只不過係香港上面果個,言而無信,亂咁喜歡報復不同政見、斷章取義、顛倒黑白、指鹿為馬嘅政府嘅報復。依種情況同美國三K党完全就係兩碼事。個人認為立反蒙面法冇問題,不過絕對要加上,防止或者補償上面亂作為嘅條款,冇咁嘅條款作為前提,依部法根本冇立嘅必要。閣下覺得林鄭會同意加上咁嘅條款咩?
: b0 M6 R/ g4 P- k公仔箱論壇
作者: perfectman    時間: 2019-9-21 12:49 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-9-21 07:49 PM

16# perfectman TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: _0 A: K4 e6 a
閣下都話齋,宜家炒人都要賠錢啦,更何況係上面班人亂作為而造成嘅情況呢?既然你冇辦法阻止上面嘅亂作為,但作為你就冇任何理由將自己嘅公民推到危險嘅位置,乜叫負責任嘅政府,香港政府唔係一直咁宣傳嘅咩。2 N3 ], r% h2 H5 @4 D
而且大家好清楚,上面亂作係隨最高領導個人嘅喜好而變,今日可以咁係對嘅,聽日就可能係錯嘅,完全冇任何保障。正因如此,大陸咁多有錢人先旨會選擇移民,話唔定聽見,閣下嘅議論今日可以入得依個領導耳,聽日果個領導上臺係錯嘅,依種情況絕對有可能,唔通閣下都想同口中嘅“暴民”一樣隨時準備享受上面嘅亂作為。作為一個人治政府,中共冇任何道義可言,亦因如此,先會有咁多人會反對修例,同意修例冇問題,同意反蒙面法冇問題,但就一定要針對上面嘅亂作為,對香港市民作出最大保障為前提,依個“同意”先可以成立。
作者: perfectman    時間: 2019-9-21 08:51 PM

作者: perfectman    時間: 2019-11-13 08:31 PM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0