標題: [香港] 大學畢業生全職空缺按年減13% 平均薪金16K ! [打印本頁]

作者: manyiu    時間: 2019-10-26 11:29 AM     標題: 大學畢業生全職空缺按年減13% 平均薪金16K !

2019年10月25日 (10:54 下午)
% A3 b% S8 f) q5 _9 H: F7 D0 s
" V7 T3 p' h% i) s" qwww2.tvboxnow.com
0 ~  s) d6 T9 y- Y8 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。提供最多全職空缺的行業是資訊科技、銀行或金融服務、消費或零售行業公仔箱論壇! X& r; k1 t* J; E6 z6 k

8 e9 g: g; ]( H" {3 KTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。受中美貿易戰及反修例風波影響,本港經濟面臨下行風險。向本港8間大學提供職位空缺資料的大學聯校就業資料統計庫,公布最新的職位空缺情況,顯示今年6至9月全職畢業職位空缺約有2.8萬個,按年減少約一成三。5 k, F; ~: q5 U2 ]9 ^, e1 `
www2.tvboxnow.com$ L  ]5 V0 d4 B, D' d* U( K
大學聯校就業資料統計庫指,今年6月至9月於平台刊登的全職畢業職位空缺數目有28864個,較去年同期減少12.68%,即減少約4200個職位空缺。當中首3個提供最多全職空缺的行業是資訊科技、銀行或金融服務、消費或零售行業,惟3個行業的職位均較去年同期減少逾8.4%。公仔箱論壇( m- A0 Y5 q& T9 J: [

' @5 y+ V* W* x, P2 twww2.tvboxnow.com當中以銀行或金融服務的按年跌幅最大,期間只提供3119個空缺,較去年同期減少24.5%,其次是消費或零售行業,按年跌幅有21.9%,只提供2394個空缺。另外,由今年6月至9月,大學聯校就業資料統計庫刊登的全職空缺平均薪金為16310元,比去年同期的15117元增加7.9%。9 y8 d# U) \$ ?$ c9 o

- |. w. a' C6 O. h4 ]& t  z公仔箱論壇網民心聲& Y$ B7 G' h( f2 t3 p& C3 H
$ A& V  V7 n- Q& ~+ H
明日巨大的碼頭
: 大學生求仁得仁,成功攬炒,害死香港中小企業之外,更害死自己  現在起碼少四千多份工,報應剛剛開始。公仔箱論壇* |$ {# I; E5 T. d# n3 \7 K3 g  d

* _! y1 m3 o+ nntworks: 有乜所謂。佢哋都預咗咬老綜同住公屋。社會越亂,經濟越差,政府就受到越多壓力增加福利。唔使反工(當然坊間有傳聞佢哋暴力示威係有錢收,不過未經正式審查,唔應該講成係事實),出嚟暴力示威就可以享受更多福利。何樂而不為!tvb now,tvbnow,bttvb% r# W# a# }7 }+ F% c& i+ _. _. b
www2.tvboxnow.com+ q: S' v# D! g0 j: [4 z
讓球達人: 出得起錢請人都係大公司,大公司就一定有接觸內地市場……香港暴徒大學生你地咁無骨氣為高薪而見工?你地適合找些只出得一萬幾千的純本土公司仔吧!
; {  u, M; N8 d6 Q) t/ qwww2.tvboxnow.com. W3 v4 w4 v7 n2 W

0 \" r& p: r- L! H  Kwww2.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb7 a7 Q% x% O' C+ F$ n) ]) x+ J6 m

作者: perfectman    時間: 2019-10-26 03:56 PM

作者: 大啦叭    時間: 2019-10-26 06:45 PM

大学毕业有乜专长? 暴动揽炒? 我系老细都唔请你啦!
作者: perfectman    時間: 2019-10-26 08:35 PM

作者: 大啦叭    時間: 2019-10-27 07:19 PM

0 A4 m# q: _# D% `tvb now,tvbnow,bttvb好老實,依家啲所謂嘅大學生好多連基本嘅英文都唔掂,我啲外國朋友都話,問嘢都唔會問啲後生,寧願問啲中年人!
& ]" s% m# a$ `- L4 sperfectman 發表於 2019-10-26 08:35 PM
, [: ^" Z- z: U2 p, \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- ^" J) J/ }4 Z! r  I$ }. y
起码中年人有社会经验。唔似刚毕业大学生,无经验,又唔听话
作者: perfectman    時間: 2019-10-27 08:32 PM

作者: manyiu    時間: 2019-10-28 05:11 AM

: L; N' i+ A5 `) E* T6 B) P嗰啲所謂嘅大學生,又廢又扮嘢!www2.tvboxnow.com# f9 q/ v: t& B
連基本常識都無㗎!2 u$ h2 [  J1 D8 N, D
有次個無知大學生畀張相我,叫我同佢放大到12呎x10呎,用嚟貼喺舖面啲牆,我一睇就知死梗,叫佢用單眼相機影過張,佢話佢用iphone影,一定無問題!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: ?& x9 e# K7 _# N0 Q
仲話叫你就 ...7 n  e  v" K8 m6 m1 ~
perfectman 發表於 2019-10-27 08:32 PM
www2.tvboxnow.com' o% z+ Y9 A/ S8 ?! Y8 |0 G

+ j' ^: I: w" S  H6 x2 G) E. h公仔箱論壇iphone 影相真係靚過哂其他手機; 但暫時未夠條件追過單鏡反光機, 首先個 Sensor,  Resolution 和 Megapixel 輸成條街 ! 點做咁大張海報? 對攝影既基本知識一點都冇, 盲目追科技, 傻傻地呀!
作者: perfectman    時間: 2019-10-28 08:51 AM

作者: manyiu    時間: 2019-10-28 11:44 AM

, z7 G8 _: u. @. e( R4 e' Stvb now,tvbnow,bttvb我問咩係 ccd 同 cmos 佢完全唔知!
0 t" k) L/ N1 {3 z  uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。iphone粒米咁大嘅cmos根本無得同單眼郵票咁大嘅cmos去比較,呢啲物理條件係無得比嘅!公仔箱論壇, G3 H0 a: G; Z( [6 Z
公仔箱論壇1 q  x: U) I% L
未有華為嘅時候iphone影相係靚過哂其他手機嘅,不過有華為之後就兩個世界喇! ...
6 `8 \; `/ j6 Ctvb now,tvbnow,bttvbperfectman 發表於 2019-10-28 08:51 AM
. ]; u' m' \2 p* _. w
華為有5G, 單鏡反光機冇, 呢part 佢嬴!
作者: water_law2    時間: 2019-10-28 05:09 PM

公仔箱論壇2 f+ @+ O, ]  v7 Z* S9 y, C2 e
     呢個結果非常好啊!依家無人敢請班青年人,相對就會請多著我地呢D中年人,甘樣我地就少好多竟爭對手,老細又唔會亂炒我地中年人請班年青人,未來香港的經濟一定唔會好得去邊,少個香爐少只鬼,我地中年人就唔洗甘擔好飯碗問題。
作者: perfectman    時間: 2019-10-28 07:51 PM

作者: perfectman    時間: 2019-10-28 08:02 PM

作者: water_law2    時間: 2019-10-29 10:01 AM

11# perfectman 公仔箱論壇1 O1 s2 Z0 u6 b3 ?* @, ]

, a) }, L8 R/ ~  {8 WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  唔好話啃老,食綜援,有本事吃軟飯,賣屁股都得,人地后生仔點有D資本。我地呢D有汗出先有糧出就唔同,手停口停。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0