標題: [香港] 懲教署飛虎隊成首批「特別任務警」 周六起加入防暴工作 [打印本頁]

作者: kschow    時間: 2019-11-13 12:17 PM     標題: 懲教署飛虎隊成首批「特別任務警」 周六起加入防暴工作

[size=1.3] © 由 GC Media Teamwork LTD 提供 資料圖片。

: h8 H6 T1 j) V9 E& t# _( pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

有懲教署飛虎隊稱號的懲教署區域應變隊人員,將會成為首批「特別任務警察」,據悉,預計本周六起借調警隊投入服務,主要負責守衛警務處處長指定的政府處所,包括進行防暴及處理突發事情等工作。

tvb now,tvbnow,bttvb3 t  l+ a+ W' w/ z" e

: ?$ w  H0 i5 E3 R6 ?, xtvb now,tvbnow,bttvb

《星島日報》月前獨家報道,政府正研究如何協助警隊及時提升持續執法及應變能力,研究考慮借調各大紀律部隊部分人手擔任臨時「特別任務警察」。由於社會動亂持續、規模大兼「遍地開花」,政府落實推出試行計畫,引用《公安條例》,由特首授權警務處處長委任其他紀律部隊人員自願擔任「特別任務警察」,支援警隊。

6 R! c" ^! W5 E. s" r. D公仔箱論壇
8 E; i+ D: U; x0 K: o

今次獲委任的懲教署區域應變隊人員,過去已經接受相關專業訓練,又熟悉使用防暴裝備,並在日常處理相關工作。他們暫時直接借調到警隊工作,借調期限看形勢而定。

作者: maniac2000    時間: 2019-11-13 02:18 PM

以暴制暴,只會更暴,希望在下預見失誤。
作者: hsgavin    時間: 2019-11-13 04:23 PM

大陸有“城管”要不要借點?
作者: perfectman    時間: 2019-11-13 04:52 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-11-13 10:27 PM

/ i+ X; \7 A- [5 u3 `, {! itvb now,tvbnow,bttvb
. \/ r4 J( L! u* ]' @2 kwww2.tvboxnow.com 4# perfectman 其實閣下有冇諗過如果在下唔同閣下頂個話,閣下會有興趣同在下玩每貼皆駁?同樣閣下,如果警察唔同暴徒玩斗暴力斗大,暴徒嘅暴力會開到咁大?宜家嘅情況即刻解決問題嘅方法得兩個,一係政府一下開最大暴力,引解放軍解決問題,結果就係一國兩制徹底玩完,同樣社會菁英階層一樣會走曬,一係林鄭立即落臺,大家一天光曬。最唔係就好似宜家咁,全港一起拖落去。警方從6月到宜家抓咗3000人,都解決唔到問題,宜個已經講明再抓更多一倍甚至兩倍嘅人都冇用,起碼要抓到10萬人以上先可能有效果,但咁短時間抓10萬意味乜,閣下唔使在下講都應該知道掛,仲有宜十萬人基本上都系后生仔女,佢哋亦係社會宜家或未來嘅菁英,亦即係話,香港至少要放棄二十年嘅發展先可以解決宜家嘅問題,當然已經有某位女士唔負責任講過,可以完全放棄宜兩代年輕人,但唔知閣下點諗,係認為香港20個年嘅發展重要,仲係林鄭一個人嘅官位重要?其實所謂嘅暴徒點解仲會咁暴力,都系賭宜一點,用林鄭一個人嘅官位對賭一國兩制嘅存續,我相信宜個講法,閣下認真諗下都會認同,因為無論邊一方(中、建制、泛民)都唔希望香港玩完。所以用林鄭一個人嘅官位換全港嘅安寧,宜條數,相信所有香港人都會識得點計。
; W2 W/ ^; j2 r5 F在下上面嘅話,真唔係想同閣下對頂,只系想講明宜家嘅局勢就係咁樣。閣下當然可以無條件支持林鄭再頂落去,但係就請閣下做好全港齊齊受累嘅準備,在下可以繼續用昆蟲形容暴徒,但請問有用咩?敢問閣下愛港個話,對此與心何忍?當然仲有第三個方法,抓起10萬香港人,再放10萬大陸人入香港,都係一個唔錯嘅方法,如果閣下認同,在下亦認為此法可行?但果時嘅香港仲係宜家嘅香港咩?
作者: perfectman    時間: 2019-11-14 07:21 AM

作者: maniac2000    時間: 2019-11-14 07:37 AM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-11-14 07:45 AM 編輯 公仔箱論壇, A+ ~  q, p# ~7 n  Y
# c3 q* _! X$ o* M
6# perfectman 完全認同閣下對于大陸生嘅評價,其實所謂嘅大陸生都系大陸各地嘅菁英中嘅菁英,不單止要有學習成績仲要有錢,因為只有咁樣嘅人先有資格來香港學習深造,所以先會畀閣下咁樣嘅印象。但宜種人真係適合做未來香港嘅主人?在下仲係持保守態度。從佢哋對新聞嘅全局性觀察水平來睇,好多只不過係井底之蛙而已,更重要佢哋缺乏同香港人一樣嘅同理心,唔信個話,閣下可以揾少少關于64嘅基本常識問下佢哋,好相信宜啲菁英中嘅菁英嘅答案會令閣下驚喜。在下亦相信,以閣下嘅所作所為,好有機會成為“人民”,祝閣下未來“人民”生活快樂。
作者: perfectman    時間: 2019-11-14 11:42 AM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0