標題: [香港] 香港新聞笑話兩則,認清英美多重標准 [打印本頁]

作者: perfectman    時間: 2019-12-8 08:21 PM     標題: 香港新聞笑話兩則,認清英美多重標准

作者: manyiu    時間: 2019-12-9 05:11 AM

仗義執言:英美虛偽的雙重標準% f$ t9 B: Z7 |* _3 B- r: g) r+ \

w8 O8 f. {) wtvb now,tvbnow,bttvb佔中發起人之一的戴耀廷,在法庭判決之前繼續煽動年輕一代:「不要失落、不要放棄」,「呢場波係打聯賽,輸咗一場,只要輸得唔係好多,我哋總有機會贏番轉頭」。戴耀廷這麼高調,與美英勢力在背後撐腰很有關係。www2.tvboxnow.com8 ^3 T/ N# O3 R5 E
) C0 {; Q0 m9 z- u5 `
與此同時,末代港督彭定康近日發表聲明說:「香港政府應團結社群時,卻用上了過時的普通法控罪,對政治事件尋求復仇,造成令人震驚的分裂。」而美國國會及行政當局中國委員會和彭定康密切呼應,同步發表聲明稱:「『佔中九子』被判罪成,是懲罰和平的政治異議,縮小言論自由與和平集會的空間。」
5 T- {; z7 E9 I3 Z6 xtvb now,tvbnow,bttvb
2 ^/ }; F. s. F4 w' a( @7 x彭定康和美國國會的高調表態,嚴重干涉本港的司法獨立。外部勢力對佔中裁決指指點點,說明外部勢力企圖向本港法院施加壓力。資深大律師湯家驊指出,說裁決是利用過時的法律向佔中人士報復,是完全曲解了法律的定義,也是對香港司法制度的不尊重。
  ~1 \) v" J7 L) I) q. I$ Fwww2.tvboxnow.com
. Q3 l2 A# e" c/ f5 ]tvb now,tvbnow,bttvb事實上,二○一一年英國發生的「倫敦大騷亂」,英國警方逮捕了接近三千人,被起訴者至少一千七百人,有三百一十七人被判刑。美國二○一一年發生「佔領華爾街」運動,美國警方當場拘捕了七百多人,並且有二十人因擾亂治安而被刑事檢控。而近月的法國「黃背心」運動,示威者在巴黎香榭麗舍大道放火焚燒和搶掠商店,法國政府派出軍人鎮壓,超過一千七百名示威者被捕。
, l1 N( f$ S4 ~" ^- Twww2.tvboxnow.com
3 E* R$ P, h6 `& X1 N公仔箱論壇以上幾個事件均顯示,英美法都不接受「倫敦大騷亂」、「佔領華爾街」、「黃背心」社會運動,及以所謂的「公民抗命」作盾牌暴力擾亂社會治安的行為。
" K; o1 R) \7 y: U- k公仔箱論壇- Q# O% J0 e1 T! E% b
為何西方國家可以對非法示威集會參加者進行拘捕和懲治,香港法院依法裁定違法佔中搞手罪成,就變成了「對政治事件尋求復仇」及「懲罰和平的政治異議」呢?這完全是赤裸裸的雙重標準。
3 |9 m+ D9 M8 j/ a& Y1 v, z; b; w$ e0 B$ M9 P
立法會議員 葛珮帆
作者: maniac2000    時間: 2019-12-9 01:47 PM

好想問下本文作者,當年六七暴動時,支持暴動嘅係邊位,支持街頭炸彈嘅又係邊位,?咁果位算唔算雙標?大國政策只同利益有關,而唯一嘅標準就係利益,并且依個大國無論中外。“Neither friends nor trivals are everlasting, but only profits”
作者: perfectman    時間: 2019-12-9 06:33 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-9 10:30 PM

, m  w2 o8 G+ q( l5 {4 Y公仔箱論壇- ^% Y, h4 r5 d
4# perfectman 在下只知道,乜叫愿賭唔服輸而已。
作者: perfectman    時間: 2019-12-10 07:30 AM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-11 03:50 PM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-12-11 03:55 PM 編輯 www2.tvboxnow.com. Y+ b$ Q' U+ u& b
# v, I6 P1 y5 I
6# perfectman 在下本性,就係從來都睇唔順眼某啲自認高人一等嘅特權者同權貴,比如中聯辦班極品、林鄭同佢班閨房好友等。唔似某啲人,見到有人權有錢就當神拜,成日發埋春秋大夢可以做走狗,做太監,恨不得全世界人同佢一樣,以做走狗,做太監為樂,凡唔順佢意嘅人,一係粗言穢語,一係就話人九唔搭八,反正道理講唔過就耍無賴。
作者: perfectman    時間: 2019-12-11 03:57 PM

作者: Wwetvd    時間: 2019-12-11 10:18 PM

6# perfectman 在下本性,就係從來都睇唔順眼某啲自認高人一等嘅特權者同權貴,比如中聯辦班極品、林鄭同佢班閨房好友等。唔似某啲人,見到有人權有錢就當神拜,成日發埋春秋大夢可以做走狗,做太監,恨不得全世界 ...4 J& H. M$ _6 ^+ S
maniac2000 發表於 2019-12-11 03:50 PM
maniac2000 你对中国中共政府怀有敌意 我不知道你从哪里得知中国政府所做的种种不是 也许你相信西方媒体所说 那我想请问你 你所说的中共暴政 是你亲眼所看所闻的吗 我是读历史的 当一件事发生你确定你 真的有深入了解吗 对我来说 每一个政权 不论来自民主和共产党 只要能够带国家进步人民安居乐业就是一个好的政权 凡走过必留下痕迹 现在是我亲眼所见中国共产党用30年时间带领下把中国打造成全世界第2经济体 军事实力全球第3 那我请问你 你想看到一个富强进步文明的中国 还是想看到一个落后贫穷极端主义的中国 还有这40年来中国中共没对全世界开过一枪 当你看中共的时候请你对他公平一点 最好你的视野目光用你的脑袋比较全世界和人类的天性 也许你可以找到答案 中共实权高官曾说过世界上没有不会垮台的政权 苏联就是一个很好的例子 好了前因后果我也不多说了要找答案我已经告诉你了 欢迎你再来跟我讨论
作者: perfectman    時間: 2019-12-11 10:24 PM

作者: di0208    時間: 2019-12-11 10:42 PM

1 f; `7 v9 M2 X; F0 iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( N( g& Z/ v. B1 S* x' s& b
[youtube]IC8MAHWQRU8[/youtube]
6 E* z" u9 P4 Z8 |. R) X. N+ FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb3 e4 C& V; x" ^
[youtube]1576076927[/youtube]
" g8 ?- J" u3 C1 x$ n2 q; l' l( |公仔箱論壇《中国新疆,反恐前沿》you tube
' d8 {# _# [3 I7 o3 E0 C4 j! I  ?公仔箱論壇
; |1 }. u1 r! C* V9 s公仔箱論壇[youtube]y4M9_cu1dk4&has_verified=1[/youtube]
作者: hase000    時間: 2019-12-11 11:31 PM

perfectman, 他是黃狗唔搭八!!
作者: 匿名    時間: 2019-12-12 12:38 AM

好想問下本文作者,當年六七暴動時,支持暴動嘅係邊位,支持街頭炸彈嘅又係邊位,?咁果位算唔算雙標?大國政策只同利益有關,而唯一嘅標準就係利益,并且依個大國無論中外。“Neither friends nor trivals are ever ...
$ \; A' E: |. T. fmaniac2000 發表於 2019-12-9 01:47 PM
你好 我係來自馬來西亞 首先我唔係奚落你 只係更正你你所講既係六四暴動 唔係六七暴動 點解你咬住你嘅祖國痛處唔放呢 咁我順便提埋你追究埋中國大饑荒好嗎 你要記住 一個國家嘅決策者 都係人嚟嘅 並唔係上帝 國家決定錯咗 當然人民要承受災難痛苦 亦都會畀敵對勢力提供彈藥 借題發揮 我要在此澄清 我係保持中立嘅 但係你呢竟然相信 對岸政敵外國不安份子 其實好多嘢 只要你腦袋清晰思考因由 冇困在井中觀天 你依然可以搵到答案 冇人講咩你就信乜 無可否認十三億人之中 樹大有枯支 但係呢個係人嘅天性喎 你唔好諗住同我講 只有共產黨國家只有腐敗冇自由 民主國家就冇腐敗貪污醜聞 不堪嘅嘢  來自民選民主嘅國家 就一定好自由 我來自馬拉 我嘅國家都係民選国 鄰國新加坡都係民選國 泰國印尼 都係民選國家 我可以確定同你講 我不知幾羨慕你哋香港人嘅自由自在 我實在諗不到 你究竟有俾自己同聲同氣同族嘅中共迫害咩 根本就係你哋自己庸人自擾 修下條例啫 使唔使搞到死人冧樓咁 在我國 同幾個鄰國 仲要面對外族嘅感受 動不動就恐嚇要排華 恐嚇華人搶曬D嘢 無事由自可 發生什麼天災人禍 華裔就自求多福 咁我想請問你 你有面對咁嘅逆境嗎 仲有呀 你下下帶有色眼鏡 睇自己嘅祖國 只會 揭自己嘅祖國瘡疤 難道你冇眼睇你嘅祖國正在進步中 高鐵 建設 科技 5G 一個咁進取在進步嘅國家 你唔應該感覺到光榮驕傲嘅咩 你哋口口聲聲話 無人權自由 實質上你有幾冇自由幾冇人權呀 而家你哋香港民主派選舉 乜唔係贏多票嗎 你哋嘅所謂民主自由 將你嘅國家家園搞成咁 我實在汗顏 眼淚在心裏流 你哋下下要追究 六四 實際上六四 對你有咩傷害 你有咩損失 咁倒不如你哋對中共公平啲 你要做民族英雄嗎 咁你去追究日本侵華事件 追究返釣魚島 追究返八國聯軍所做的一切不堪之事 追究法國美國英國博物館不明來歷嘅歷史國寶文物 遠嘅我唔講 我講近代 好冇 講伊拉克有大殺傷武器 打仗都打完啦 D大殺傷武器響邊處 美國在伊拉克阿富汗侵犯人權 強姦時有所聞  偷聽盟國領袖嘅電話 偷聽全球 動不動轟炸敵對國 亦有好多 連聯合國都反對依然一意孤行 你咁清高咁有正義感 倒不如派你去追究好冇
作者: manyiu    時間: 2019-12-12 05:36 AM

華春莹批西方媒体對新疆纪錄片選擇性失語www2.tvboxnow.com* a2 H" m4 X# Z: Y% V6 y7 \

+ r/ t9 }( W0 Y& h6 Ywww2.tvboxnow.com9 Dec 2019
* F" m( O: r$ z2 c* @+ o) zwww2.tvboxnow.com
# ?" X4 u& h( K/ a" \" Ywww2.tvboxnow.com[youtube]4fh0bNE0zd0[/youtube]
作者: perfectman    時間: 2019-12-12 09:39 AM

作者: perfectman    時間: 2019-12-12 09:50 AM

作者: perfectman    時間: 2019-12-12 11:32 AM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-12 12:45 PM

. T  e% Z( H9 Z( a& p; n9 [, qwww2.tvboxnow.com
' W9 H3 |3 b1 j& c& stvb now,tvbnow,bttvb 9# Wwetvd 在下只係對一啲無乜口齒嘅人同機構冇乜好感而已。閣下認為中共為中國做咗好多嘢,但是有冇睇過中國從建黨到宜家出咗乜承諾。中共得閑就宜個改下,果個改下,最后連國家《憲法》都隨便改,宜個中共自己媒體都有報導,無得賴。至于中共話自己幫中國人民做過咁多好事,想問下閣下,當初將中國拉到經濟崩潰邊緣嘅又係乜人同乜機構?在下只覺得係有人或者機構當初做錯事,宜家嘅成果只不過係為當初做錯嘅補䦆而已。如果閣下認為在下講唔對個話,可以用同一時期臨近區域發展的南韓,臺灣,日本嘅人均同中國宜家嘅比一下,同樣咁長時間發展,平均基礎大家基本一樣,甚至對方更差,但宜家人哋嘅人均呢?唔好攞GDP條大數比,大家都係中國人,都知道中國嘅GDP係乜回事,而且同比方嘅人口,國土大細比中國細好多,攞GDP比毫無意義,要比就用人均收入比。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% o& D3 _5 h; c* a9 V) d
所以,在下唔系敵視中共,而是唔喜歡中共果種無乜口齒嘅慣常做法而已。tvb now,tvbnow,bttvb3 B4 K* G, c* w! I6 ]
最后,在下再補充一下,中共係為中國人民做咗好多事,但中國人民唔等于中國公民,只係中國公民內面,得到中共認定 并且 愿意無條件無原則無分對錯順從中共嘅極少部分人而已。如果一個政黨只愿意為人民做好事,但唔為公民做好事,咁又算乜呢?如果認為在下有講錯,閣下可以查下中共自己出嘅文件,雖然冇白紙黑字寫出來,但字里行間就係咁嘅意思,而且實際執行起來都係咁嘅做法。
9 a2 G0 o# K) C1 f" A  B5 [& _1 o4 C! F' L: m, N4 B% J; b
請記住,係 中國大陸,今日你可以係人民,但聽日你就有可能係敵人,冇人保證你可以一世係人民。而民主嘅國家同政府,保護嘅應該係公民利益,而唔係人民利益,宜個就係中共或者講所有國家嘅共產黨做得最唔啱嘅地方,宜係全世界所有唔喜歡共產黨嘅共同原因。
0 N3 S: f5 I$ w# A. _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
5 n! w6 {  T) \tvb now,tvbnow,bttvb共產黨或者係最好嘅反對黨,但絕對唔係最好嘅執政黨,宜個純屬個人睇法。
作者: maniac2000    時間: 2019-12-12 12:50 PM

9 d5 m2 I7 S, cwww2.tvboxnow.com公仔箱論壇* e, {. H. F0 i7 J
13# Anonymous 宜位小朋友,在下講嘅六七暴動係香港嘅舊事, 係中共政府支持下嘅反英國殖民統治嘅暴動,同六四冇關。至于六四個問題,在下支持快速平息,但唔支持后繼嘅縱貪容腐。最后,就係經常同在下斗嘴果位網友,個腦有少少偏激,又喜歡口不擇言,鐘意對人唔對事,宜種人就冇必要學,學多咗只會將自己整到越來越Cheap。
作者: perfectman    時間: 2019-12-12 03:00 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-12 04:03 PM

9 L" [' p9 f3 d- Y3 f  ~www2.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb# K3 s" A$ G# v& j5 y7 Z* z
20# perfectman 閣下喜歡對人唔對事,在下係邊處回貼就跟處邊處,宜個無得賴了掛;
1 b* e/ q. h7 Z" k公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ `* d& p" o( `0 h9 w5 ]
論壇回帖,一般係一件新聞還一件新聞,決不過版,閣下經常性復制其他版面到回貼處,做人身攻擊,宜個亦無得賴啦!公仔箱論壇1 e" z; l; ~! H( m3 B
tvb now,tvbnow,bttvb+ h) E1 g& D: k0 J* e! A2 G
閣下為人偏激,凡在下每個論點無論藍黃皆反,亦無得賴啦!tvb now,tvbnow,bttvb+ r. r' }$ h- |7 N
tvb now,tvbnow,bttvb4 k; I$ H# r5 g  ~1 ]) l
閣下喜歡用昆蟲,垃圾等不文明詞語形容不同政見者,算唔算口不擇言?www2.tvboxnow.com9 R- w7 c8 f* O2 R9 C8 _

9 U7 B. G. @5 G" w2 ^6 N公仔箱論壇唔該閣下自己睇下自己嘅回復,講道理無道理,講政見無政見,除咗喜歡“九唔搭八”四字之外,真睇唔出閣下有何高見。8 k. @! k$ j; B# U. S: Q3 k

% }  T) t4 |! f; l) ~+ e8 r; PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唔該閣下認為自己正確個話,用道理服人,而唔好用埋啲不文明詞匯同埋鄉間俚語去表達,在下水平有限,實在睇唔明,閣下嘅鄉間俚語。
6 Y/ \. q! i5 H公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb* ^1 Y3 h8 y2 Q7 i! j1 K3 U
在下唔識得好似閣下咁張貼截圖,亦冇咁得閑去做埋閣下一樣嘅無聊事。如果閣下真係咁無聊,唔該用多少少時間反省下自己先啦。
$ v# a0 Q, K- e' @9 c: y; C0 ywww2.tvboxnow.comwww2.tvboxnow.com! A+ V+ x8 h5 y8 g1 v9 Z
從此至終,在下都係用“閣下”尊稱所有人,何人文明何人粗鄙任何人一眼便知,而閣下呢?
9 v- c/ i# r/ q( l) l! kwww2.tvboxnow.com$ |5 c+ @5 ]6 G0 q+ S7 t6 h
在下用正面反駁聽唔明,用自嘲反譏亦聽唔明,在下實在對閣下理解能力有所懷疑。
作者: perfectman    時間: 2019-12-12 05:02 PM

作者: 匿名    時間: 2019-12-13 08:30 AM

/ Q% t$ v+ K# Q公仔箱論壇
% U" @+ J. @( t6 ]6 g; a, T0 o公仔箱論壇
& ]4 J4 z) D% N6 @' ^0 N九唔搭八!tvb now,tvbnow,bttvb9 H# E- |; L* N# z' Y8 r! m* [

9 r( q! \* d* [! K( n5 J. p我啲貼圖已經清楚表現咗係對事嘅,係你駁唔到就走去發癲有圖有真相,何來人身攻擊?講句「閣下」就代表你啱?
8 B& @* G# y( Y0 m  c叫咗你去舉報我你又冇膽,知理虧呀?tvb now,tvbnow,bttvb, z* m- A* z& J; ]
你又噏唔出,又作唔出我犯咩規,淨係識九唔搭八,你 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: r1 B4 |# d: S4 ~
perfectman 發表於 2019-12-12 05:02 PM
大家觀點唔同 好難再同佢拗落去 好似你話齋佢只會揀佢想答嘅問題嚟回答你 佢所講嘅六七暴動在國際上比較少人關注 我以為佢講係六四事件 接下來嘅問題並無回答我 我認同你所講 我實在唔知佢究竟講緊什麼東西人民公民 最搞笑嘅佢所講 佢最不滿中共日日改政策 我想請問佢究竟有人先定係有憲法先 乜民選嘅國家就冇修改憲法 我國有時都有修改憲法喎 只要國會議會通過咪得喇 仲有佢講 中共建黨而嚟 應承嘅承諾做唔到 所以遷怒中共 但係好多國家嘅領袖政權應承人民嘅承諾 都係唔係每一件事都做到喎 我所講嘅人嘅天性 係成件事嘅關鍵  佢係唔知唔識答定係唔敢答 或者我畀啲提示佢 天下烏鴉一樣黑 仲有我問佢 點解只會揭自己祖國嘅瘡疤 唔去追究日本英國美國所做嘅違反人類戰爭罪 真係好似你所講同佢根本就係好難溝通 我覺得同佢嘅觀點不同 同佢嘅爭論到此為止 正所謂曹操都有知音人 關公都有對頭人 我理解你點解咁嬲 呢半年嚟影響到好多人嘅生活生計 最後我能夠講嘅就係祝福香港 早日回復平靜 港人安居樂業
  c. M6 d# W1 Zwww2.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 F, _. K" p; N; _' K+ f
[youtube]8x8z-0cutTM[/youtube]
作者: perfectman    時間: 2019-12-13 08:49 AM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-15 07:57 PM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-12-15 07:58 PM 編輯 5 u+ n( N3 S4 x# g

" R7 g5 M# ]* m+ s/ Y. UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 23# Anonymous 閣下唔知六七暴動,係因為閣下年齡細,畢竟係半個世紀前嘅事,宜家估計全世界亦只有香港人先會記得。
1 P& S0 s# ~: K) s! i5 I6 zwww2.tvboxnow.com至于憲法日日改,在下的確好反感,憲法作為一個國家嘅根本大法,得閑就改下,得閑就改下,仲唔係從細節上修正,而唔係180度反轉,仲要反轉來反轉去,閣下覺得咁樣正常咩。美國憲法已經咁多年,都係有好多次,但基本上都唔會去到咁大幅度改,宜家嘅美國法官都以可以係憲法上改一個字為榮,可見修改憲法對于一個正常嘅國家來講係一件點樣嚴肅嘅事。成日改憲法,知唔知道代表乜,代表輸打贏要,代表執政黨喜歡耍無賴,代表宜個國家可以冇法治,咁同中國話要搞法治社會係唔係有所矛盾呢?當然在下明白,中共所謂嘅法治係所謂嘅社會主義法治,中共一黨話事嘅法治,并唔係全世界大部分國家認同嘅法治,但起碼點不要臉,都要有個好少少嘅食相?話改就改,當憲法是乜?屋企嘅面巾紙,點丟都得?www2.tvboxnow.com( d9 Q5 \3 G# I7 `& D) g/ O. S% R

; V* C2 L3 n' @閣下既然話自己嘅馬來華人,由于在下對馬來唔多熟悉,煩請教下,馬來嘅憲法會唔會好似中共咁樣成日180度改?
作者: perfectman    時間: 2019-12-15 08:58 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-16 02:58 PM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-12-16 03:18 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb) U2 w/ K0 Z! L+ N) \/ l
3 B' q4 C$ R3 G% |( K8 b
26# perfectman 六七暴動 只要係東南亞嘅華人 有咁上下年齡都印象㗎。果位網友完全唔知道六七暴動,即講明佢同知道班人起碼差一代人以上,所以講佢年齡細嘅意思係相對于知道六七暴動嘅果代東南亞華人嘅年齡,佢的確細好多,另外佢支持六四嘅態度,即係話係89當年,佢應該未出世,或者出世但未懂世事,至于佢對中共有好感,年齡可以再向后推多5-10年左右,當然最后一點純屬個人推測,誤差較大亦屬正常,但在下所講嘅係,前兩點已經足夠證明果位網友年齡相對于知道六七暴動嘅果代東南亞華人嘅年齡,佢的確細好多,所以話佢年齡細就係咁意思,宜個答案閣下滿意未?當然,宜個唔係算命大法,只不過係少少推理而已,閣下可以問下果位網友求證一下年齡,再確定在下推理結果點樣,再落定論未遲。
作者: perfectman    時間: 2019-12-16 07:12 PM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0