標題: 泛暴派又提動議抹黑警方 李家超:執法止暴合法合理 [打印本頁]

作者: zim    時間: 2019-12-19 08:58 AM     標題: 泛暴派又提動議抹黑警方 李家超:執法止暴合法合理

作者: weith    時間: 2019-12-19 09:06 AM

支持警方
作者: momofer    時間: 2019-12-19 09:50 AM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-19 10:54 AM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-12-19 03:26 PM 編輯 www2.tvboxnow.com0 ]! {$ Q! Y5 q4 q2 G4 b4 h

: O6 J, Q1 C* q2 i警方止暴制亂嘅動機同方向嘅正確嘅,宜一點不用質疑,因為警方嘅止暴制亂保障咗香港嘅繁榮安定,所以支持警方嘅初衷嘅絕對無疑嘅。
  Z4 Q: p2 z0 Lwww2.tvboxnow.com但支持初衷支持行動方向唔等于支持過程,警方執法過程中有冇依法辦事,有冇濫用武力、甚至有冇利用黑社會或者臥底直接或間接促成暴民事件,宜啲問題同樣需要深查同追究,以上問題嘅深查同追究與止暴制亂嘅動機、初衷同樣重要而且并唔存在沖突。因為一方面是對警方執法過程嘅合法合理性嘅監督,另一個是警方的執法初衷同目標,兩者追究嘅層面都唔一樣,因為一個係程序問題,一個係實體結果問題,任何人都唔可以話自己目標係正確嘅,對社會有利嘅,就可以不擇手段去完成,宜個既唔符合現代社會普遍認同嘅立法原則,又唔符合當前社會道義或善良風俗。www2.tvboxnow.com- C( P- |% I7 p  q. U
6 ?! Y7 }" _6 {& {2 G" z
警方止暴制亂無可避免要使用到公權力,公權力作為一柄雙面刃,有著好嘅一方面,但一旦出現濫用,則會引發更多嘅社會問題,所以一直以來,包括香港在內嘅絕大多數西方發達國家、地區,對于公權力嘅監管都係存在非常嚴格流程。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- i- t$ X7 p1 [& a' T
公仔箱論壇  Q7 ^; ]" r& [3 U2 n7 ?! X
點解咁多嘅大陸網友會支持警方,其實原則亦好簡單,當然一方面係中宣嘅單方報導,但另一方面同大陸官方到民間經常以目的為導向,不考究過程嘅做法亦有關系,正如大陸有句名言:病醫好了,但病人卻死了。就係咁嘅意思。所以絕大多數大陸網友同香港市民都支持警方,只能理解成支持警方嘅初衷,但警方嘅執法過程由于雙方收到嘅信息出現巨大差距,所以就出現分歧。
; K5 n6 ^) B% G# o6 h% Q& A* f! u/ `6 K* e6 N# j- A
至于點解香港嘅反對派要質疑警方,同樣原因,因為係西方嘅現代立法體系,重程序輕結果,程序錯則結果錯(例如辛普森案),反對派就係依據宜個思維而提出反對。道理上,反對派宜種講法并無明顯過錯,所以先會得到大多數港人同香港本地媒體支持。
) j8 D$ \5 z4 m2 W7 qwww2.tvboxnow.com
& F/ h2 y) v  i最終嘅結論,既要支持警方嘅止暴制亂嘅初衷,但亦應該對止暴制亂過程中警方嘅執法進行事后監督同調查、深究,方為正確之道。而采取一味抹黑應付對方嘅方式,無論係政府或者係反對派,都不可取。
作者: perfectman    時間: 2019-12-19 03:43 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-19 03:51 PM

5# perfectman 五毛不識字 何故亂翻書。在下最討厭嘅人就係五毛,因為佢哋係一班成日埋沒自己良心去講大話嘅人間極品,唔知閣下是否認同?
作者: perfectman    時間: 2019-12-19 06:09 PM

作者: weith    時間: 2019-12-20 09:41 AM

如果香港无警察。
作者: maniac2000    時間: 2019-12-20 08:03 PM

1 c0 K2 F; M0 M( A+ k4 mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
1 o2 v) n# g4 L+ D3 d9 N/ K公仔箱論壇 8# weith 警察係香港社會穩定嘅中堅力量,無香港警察,在下唔想猜測。但在下唔會香港警察代表香港社會穩定嘅中堅力量而去盲目認同警察,因為警察代表嘅係用合法嘅程序去使用武力維護社會正義嘅組織或者個人,除咗用武力維護社會正義合法嘅程序同樣重要。閣下可以查下美國著名嘅辛普森案,點解美國警方最後會檢控失敗,好重要嘅原因就係程序上出現瑕疵。至於香港員警問題,同樣係執法嘅程序上出現問題,但政府或者講林鄭本人唔希望宜啲瑕疵引致佢哋認為嘅正確變成錯誤,所以一而再,再而三咁拒絕調查事件嘅真相。宜個就係反對派所執著嘅,亦係林鄭同政府以及中聯辦所反對嘅。公仔箱論壇" K) \4 v( Y% U& z* N7 ^
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 N5 e& o9 [3 J9 h0 i- d0 o: O
反對派追求嘅不僅僅係結果正義,亦追求程序正義,但林鄭同佢嘅小伙伴只要結果唔管過程,咁邊個先係對嘅呢?
0 j6 ?' L2 c/ T( tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
3 s7 e3 e7 T' L+ Q$ B) E0 R當然在下知道宜個論壇上總係有啲嚴重政治視力障礙嘅網友,成日扮智力殘障,又喜歡用“九唔搭八”去回避面對或者回答宜種問題,但正正係佢哋宜種回避式嘅答案更加講明反對派所追求嘅正當性同必要性,因為一個心懷坦蕩,毫無私心嘅人或者機構,絕對唔會對指責自己錯處嘅事避之不理,反而會要其他人用客觀嘅調查去證明自己嘅清白。而果位有嚴重政治視力障礙嘅網友同林鄭一樣,好明顯就唔係一個心懷不軌嘅政治偽君子而已。
作者: perfectman    時間: 2019-12-20 08:39 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-21 11:13 PM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-12-21 11:15 PM 編輯 . I- N- l& T' G, k
$ ~" R+ X1 p  O% T; |, Q8 Y. _# s
10# perfectman 少數派之所以為少數派,就因為少數派唔知道大多數香港市民嘅所需所求,閣下既然係藍絲少數派,仲要係深藍果種,更加會遠離香港市民,所以閣下唔明白在下所講乜好正常,如果閣下明白個話,就已經係多數派而唔係少數派啦!就唔會企係絕大多數香港市民嘅對立面啦。
作者: perfectman    時間: 2019-12-22 08:35 AM

作者: weith    時間: 2019-12-23 09:29 AM

支持警察,止暴制乱。
作者: maniac2000    時間: 2019-12-23 10:37 PM

13# weith 講少咗兩個字 。應該係支持警察合法執法,止暴制亂。畢竟有部分警察喜歡係市民面前彰顯特權,係執法過程中知法犯法,好比方某個交通警開摩托撞人,好比方某個防暴警見到前面一個阿老婆跪低求佢,仲一腳伸過去等等。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0