標題: [香港] 有人向小食店要求索取事發時閉路電視片段,遭對方不禮貌對待,有人不滿,之後發生破壞事件。 [打印本頁]

作者: perfectman    時間: 2019-12-25 02:46 PM     標題: 有人向小食店要求索取事發時閉路電視片段,遭對方不禮貌對待,有人不滿,之後發生破壞事件。

作者: maniac2000    時間: 2019-12-25 04:46 PM

9 `9 z# f) B/ O! O
7 v  @0 y: K) x: N+ J' B9 F% \www2.tvboxnow.com閣下如果有個好友因為不明原因受重傷,而有機會影到你位朋友受傷情況嘅店鋪拒絕提供錄相,仲要不禮貌對待閣下,閣下會點處理呢?仲要係班警察幫你嘅可能性唔高嘅前提下。在下好希望知道,遇到咁嘅情況,閣下所認為嘅正確做法應該係乜呢?
; \6 ]4 ~. H! [1 b( KTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; G5 }+ @6 Z' Q  \- I
唔好成日,得閑無事就話人係人渣,換咗係閣下,閣下嘅做法亦唔會高明幾多。
7 d7 E  f0 Q: E2 a6 {% \0 i口不遮攔唔代表高人一等,只能證明自己人品低劣。
作者: perfectman    時間: 2019-12-25 06:47 PM

作者: 訫裏囿嗰蒾    時間: 2019-12-26 12:17 PM

閣下如果有個好友因為不明原因受重傷,而有機會影到你位朋友受傷情況嘅店鋪拒絕提供錄相,仲要不禮貌對待閣下,閣下會點處理呢?仲要係班警察幫你嘅可能性唔高嘅前提下。在下好希望知道,遇到咁嘅情況,閣下所認為嘅 ...tvb now,tvbnow,bttvb! @) `1 B; |8 S6 F
maniac2000 發表於 2019-12-25 04:46 PM
公仔箱論壇. }/ t! z6 @- P; P
加油  凡是阻挡自由民主的人  一律比d颜色
作者: hase000    時間: 2019-12-26 01:11 PM

: P% ?+ i/ y0 G: C/ [加油  凡是阻挡自由民主的人  一律比d颜色
6 S: m  h$ i$ X! u6 ^/ S訫裏囿嗰蒾 發表於 2019-12-26 12:17 PM
加油 癡線需要你!
作者: hase000    時間: 2019-12-26 01:12 PM

本帖最後由 hase000 於 2019-12-26 03:50 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb, P. d+ L! z9 x; @4 U# K" f$ n
www2.tvboxnow.com' C* F9 F$ A, f) q( g) T
XX maniac2000 shut up forever!!
作者: manyiu    時間: 2019-12-26 01:21 PM

& G2 r+ K# j! H: B* M5 m" GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 ?, l- h  F9 x7 W( b* q
人渣 maniac2000 shut up forever!!公仔箱論壇1 a+ N- t* n9 t9 k3 d& b
hase000 發表於 2019-12-26 01:12 PM
, `& A. c1 p$ k' Y7 _公仔箱論壇www2.tvboxnow.com% X5 F, y3 G2 O4 Z; K
溫馨提示: "人渣 maniac2000", 有人身攻擊之嫌, 請小心用字; 多謝合作!
作者: perfectman    時間: 2019-12-26 02:01 PM

作者: weith    時間: 2019-12-26 05:01 PM

看过呢个新闻,个个食店老板好惨、好无奈。www2.tvboxnow.com% z& S* g  x7 x0 N7 x. a5 M
想问D暴徒有乜嘢资格要罗监控呢?
0 V- |2 X' K4 D$ N% H& ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。吾顺就破坏。香港几时先可以平静。
作者: maniac2000    時間: 2019-12-26 05:15 PM

7 s+ v: X  \! S; q9 MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- p" y% }5 l: \' v6 n
4# 訫裏囿嗰蒾 唔係高喊民主自由就一定對嘅。亦唔係可以用民主自由嘅名義就可以隨便破壞公私財物同毆打其他人嘅,打爛對方嘅鋪頭更加唔啱。遇上咁嘅情況,打人或者破壞公私財物都系下策,而最好嘅處理辦法應該,用啲文明嘅方法,迫使對方同意提供協助。好比方,對方每來一個客戶,就同客戶講自己嘅朋友受傷,自己好希望幫到宜個朋友,而最好嘅辦法就係揾到朋友受傷嘅CCTV,但宜位店主嘅CCTV好可能影到,但佢又唔愿意幫忙,可唔可以幫下口求下宜位店主幫忙;見一個客就講一次,見到有咁條“煩友”係門口,店主係唔可以動粗情況下,自然會買你怕,唔想幫都要去幫。如果店主動粗,更加好,即時影落來,放上FACEBOOK,一段片換一段片,手上有揸拿,輪唔到店主唔肯畀。
作者: perfectman    時間: 2019-12-26 05:34 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-26 06:02 PM

11# perfectman 第一 在下嘅方法并無要求或阻止客戶唔去幫襯果間商鋪,仲要鼓勵街坊去幫襯佢間鋪頭,因為越多人幫襯就越多人幫口說服店主。
) t! N% ~7 w3 A$ c/ O% y/ v3 Ptvb now,tvbnow,bttvb
6 L* s3 L# Q3 W/ Q7 M+ {: ?$ q公仔箱論壇第二 并非係對方商鋪范圍內 對方無任何權利趕人。公仔箱論壇: r6 T) W; z' h' Z% k% S% f
6 f2 ]( [. f+ k
所以 就算差佬來咗 都冇所謂,就企係鋪頭門口慢慢同差佬講上三四五六七八個鐘道理或者香港法律,講嘅過程仲要直接上傳FB,到時店主寧愿當無事發生叫差佬走人都好過差佬留係處。
$ y) v1 J+ N( V4 H$ u. ]0 Z0 ?( ktvb now,tvbnow,bttvb
0 }7 G1 d0 }1 L; n: |. Y! |tvb now,tvbnow,bttvb在下講嘅只不過係自己認為正確嘅方法,當然或者唔係最好嘅最正確嘅,但起碼對于果啲凈係識得鬧人,但講唔出好嘅解決方法嘅回復好少少啊。
作者: perfectman    時間: 2019-12-26 07:36 PM

作者: 大啦叭    時間: 2019-12-26 07:38 PM

本帖最後由 大啦叭 於 2019-12-26 07:44 PM 編輯 公仔箱論壇+ W& x  b! T; g0 _8 u7 `7 w/ t" R1 M" B

7 n6 [8 R% n8 Atvb now,tvbnow,bttvb
( C3 b# V7 S, D7 L6 T九唔搭八,首先點都好,我唔會走去破壞!www2.tvboxnow.com2 ^6 n. H: \% I0 Y7 ]
社會渣滓黃人渣真係有人渣自己嘅一套異於常人嘅思維模式!
) ]4 r, y5 ^- i& E8 I$ r. K! Kwww2.tvboxnow.com就算人哋係有cctv,  你憑咩叫我畀你呀?
; z2 M% E( u3 u( y7 a  F3 S! m+ d公仔箱論壇你狗哥呀?公仔箱論壇, E& ?$ z" A/ s* _+ M2 K( f! g- F# h

3 z* w( R  t  hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。咩係口「不」遮攔?
7 r# Z' w% K( r9 v5 ^; T/ \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。展能中心啲導師教你㗎?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! q  n) V  Q7 w& C; t: _6 _2 b
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 M: ?' n/ G2 G* Y6 Z
你依家就完美 ...
5 }* q" R! C# e" ^/ x" otvb now,tvbnow,bttvbperfectman 發表於 2019-12-25 06:47 PM
tvb now,tvbnow,bttvb+ I8 u  K+ K, V2 a0 a
tvb now,tvbnow,bttvb1 K' `+ f- B$ h* f6 Z; i. {6 B" F
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 y( ^! [! s9 O* H! g
1.任何商店有安装CCTV 的权力,只要公开提示就可以。www2.tvboxnow.com. u: M0 }$ g7 ~0 L0 V/ y( }
2.任何客人都没有获取CCTV的权力,只有不进入该商店的权力。7 P. X, O0 k/ I* z* U3 q
3.司法人员在法律授权下,才可以获取CCTV的权力。
! R/ \# D# A" K' Qtvb now,tvbnow,bttvb4.任何人在没有法律授权力,企图获取CCTV,都是违法行为。
9 a/ F9 [7 |" m7 E( Z* e1 Z+ }tvb now,tvbnow,bttvb5.商店有拒绝服务具体人士的权力,但不是特定人群(例如种族,性别等)(但不包括不友好人士)
作者: perfectman    時間: 2019-12-26 07:48 PM

作者: sungo113    時間: 2019-12-27 08:57 AM

9 V; P1 P0 x6 l6 F9 g+ j# q: j* {
你叫個件「分類唔到」嘅Object情何以堪呢?公仔箱論壇% s3 d" j  |/ }. F8 ~0 [

5 [" a6 w  |4 z/ w+ d/ e$ h「在下講嘅只不過係自己認為正確嘅方法,當然或者唔係最好嘅最正確嘅,但起碼對于果啲凈係識得鬧人,但講唔出好嘅解決方法嘅回復好少少啊。」www2.tvboxnow.com4 @5 v( @& d* {1 V3 i* ], ]* P

. N" @, s, f# A7 R+ |# j( m8 M4 X$ ?# R) t
呢句先笑爆嘴,亂噏廿 ...
( j) T: `/ W2 }perfectman 發表於 2019-12-26 07:48 PM
; i5 w) T0 n6 ]/ x$ p# g  t
我见到上面某君用到迫使这个词去形容如何使商户交出cctv,想问一下,迫使人家出于非自愿的情况下交出资料,是否侵犯了别人的自由,为左你地自己嘅自由就可以侵犯人家的自由?另外,你地唔系警方(哪怕警方都应该要有搜令先可以罗人地个cctv资料),你地凭乜叫人交,迫使这种方式是未已经违法,是否已经破坏了香港引以自豪的法治精神?
作者: perfectman    時間: 2019-12-27 09:42 AM

作者: 大啦叭    時間: 2019-12-27 10:34 AM

/ D- b- g! j( R9 P5 \5 b+ |www2.tvboxnow.com
' E; k4 C  P5 |3 {4 ?8 Wwww2.tvboxnow.com你叫個件「分類唔到」嘅Object情何以堪呢?
8 x( |2 p0 x+ X: b3 I8 G- H公仔箱論壇6 O2 \# V& j8 e
「在下講嘅只不過係自己認為正確嘅方法,當然或者唔係最好嘅最正確嘅,但起碼對于果啲凈係識得鬧人,但講唔出好嘅解決方法嘅回復好少少啊。」; b" c: _' W: ?7 x7 q2 D
+ g* {5 N% s0 P, l) E* H& I0 X+ v

0 ~; p: S2 C  q; [! ]公仔箱論壇呢句先笑爆嘴,亂噏廿 ...www2.tvboxnow.com5 m, j" f. q2 {
perfectman 發表於 2019-12-26 07:48 PM
! U, q3 |3 x- n1 H8 A8 _1 dtvb now,tvbnow,bttvb+ G9 l0 @2 ^" F2 d
店铺还有反对拍照权。任何人未经同意,不得在店铺内影相。公仔箱論壇2 A9 u4 B+ Z5 L8 k" j4 |
就算系记者,都无权在店铺内影相,侵害店主的权利。
作者: wing0122    時間: 2019-12-27 12:45 PM

閣下如果有個好友因為不明原因受重傷,而有機會影到你位朋友受傷情況嘅店鋪拒絕提供錄相,仲要不禮貌對待閣下,閣下會點處理呢?仲要係班警察幫你嘅可能性唔高嘅前提下。在下好希望知道,遇到咁嘅情況,閣下所認為嘅 ...
" z% S! Y! P( D: @www2.tvboxnow.commaniac2000 發表於 2019-12-25 04:46 PM
www2.tvboxnow.com: q& \6 H) m- B; o( ]0 i) x
公仔箱論壇* v. j2 C8 t0 J: H8 e' p% K  ]
其實我好認同一句說話叫做「藍黃是政見,黑白是良知」
4 i/ [" S3 \7 T$ c# s. p所以今天只談良知
( ^7 f5 t6 x! f9 R( ]5 _  _6 I* }9 X可惜,現今社會大家對良知似乎有不同的見解tvb now,tvbnow,bttvb! b! _4 b0 l: \+ i+ B
公仔箱論壇+ I. ~* Q$ i& S  Y
不爭事實係︰
, \2 X. T- W/ f% U部機係舖頭財物,條片都係。如果舖頭拒絕,連警察都拎唔到,何況平民?www2.tvboxnow.com# {7 f6 S2 T7 T8 x' K9 q) J3 V* T
(持法庭手令另計)
, P% t8 ?/ M) {2 V  D, \公仔箱論壇
1 G2 R( j/ Z" j/ x; c公仔箱論壇所以,強搶片段,真係好難話係正確的事。
! d- y+ V9 a* ]5 |! l+ jtvb now,tvbnow,bttvb
' x( }7 V, m- A, M7 S" k8 [4 x至於禮貌與不禮貌,首先係好主觀,其次係不禮貌又唔犯法。
  J& p4 V, I9 a5 p% |6 Otvb now,tvbnow,bttvbwww2.tvboxnow.com& ~1 J5 _$ o, {7 u' V8 C
% `% Y, A9 @/ Y+ {* J9 p
至於講道義、公義,好!www2.tvboxnow.com: y% m" }: d6 j8 J5 M3 m) p( M  ~
條片係有機會影到,即係你唔肯定,都唔緊要tvb now,tvbnow,bttvb4 U1 l& |. T$ G6 C8 F" f
就假設條片好重要3 V; k' k% }, P, g' e2 V' K7 f* S* i
$ S! b3 [2 r. X& Z, w' G

. ?) {6 P  B. E3 T3 a公仔箱論壇
# m$ f( }# e( z: [; wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
1 G  }! ^& @+ wwww2.tvboxnow.com你覺得有幫助,對嘛?: P7 L( Z4 s  n4 x
咁你覺得拎條片係正確,人家不配合就要打人砸舖?1 m" U) W0 h- w7 k! g1 i# D0 f; M6 u

5 V2 r: S* P) K- V8 |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
9 z( [3 ?- k$ b8 n! m4 ctvb now,tvbnow,bttvb咁如果,你被檢控而覺得自己冇罪,好唔公義,咁你要錢打官司,你問銀行拎而人家唔俾,
, s4 }$ g* p% ~8 U8 Q0 ]; oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。你會唔會覺得因為你正確,人家不配合,就打人砸舖?4 \: H) q; J" C

: g8 d% b4 u/ u: ^! Q$ n# }" h# X0 c( R% x6 I+ O, a( q$ L
如果係咁
9 z* M9 H  L5 X0 h& q; v公仔箱論壇即係以後拳頭最惡?
- F1 F+ Y/ G7 R2 @只要自己覺得正確,人家不配合就打?2 a* j; I! ~/ Z# T# B2 y" }
咁你真的在追求法治嘛?
作者: perfectman    時間: 2019-12-27 02:16 PM

作者: 大啦叭    時間: 2019-12-27 08:36 PM

5 f2 L& D+ T6 F$ A, E  p你搵錯對象喇,同佢講良知?嘥氣啦!
+ S2 P) F* E+ Jperfectman 發表於 2019-12-27 02:16 PM
公仔箱論壇% P2 b6 ^$ Q5 P5 d3 O6 {

: m, L& g6 [/ k4 g. U: t* h8 E9 e% r2 F" |! [
真的很难跟位自动关闭一半判断力的沟通。
作者: perfectman    時間: 2019-12-27 08:48 PM

作者: maniac2000    時間: 2019-12-27 09:48 PM

本帖最後由 maniac2000 於 2019-12-27 10:58 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 L( Z+ w$ b2 s7 a8 [: {
公仔箱論壇/ h3 z) V; d2 \. @
22# perfectman
0 f' \3 U$ j! {0 e7 Y3 {( ^8 Dtvb now,tvbnow,bttvb好多謝閣下提供法律意見,或者在下方法可能會有考慮不周,但起碼係一個非暴力良性嘅解決方法,亦盡量考慮到店主嘅利益,亦盡量係合法嘅邊緣,或者會有少少擦邊,但在下相信未到警察出面拉人嘅程度,最多只係警告兩句,如果警察拉人,就真係屬于警察濫權范疇。6 }% f" p' V, Z0 s& c
' b3 s2 x4 z1 `
此外,在下一直好希望知道如果換到宜件事嘅人係閣下,閣下會唔會有其他更好嘅解決方法?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( c" h" i5 j0 E9 K7 `

* k( `4 C2 |1 N% X( Y- L公仔箱論壇最聰明嘅人係提出解決問題嘅方法嘅,而唔係凈出問題而唔出解決辦法嘅人。而至于果啲得把口凈識得指責提出解決方案唔啱嘅人係聰明人仲係蠢人,在下無權亦能能力分辨。& y+ H" @: k% J6 W4 g9 m
本則回帖為本則新聞本人最后一貼,此貼為證!
作者: perfectman    時間: 2019-12-28 05:12 AM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0