標題: [香港] 中環「和你Lunch」重啟 8歲半男生:希望一直陪住手足 [打印本頁]

作者: kschow    時間: 2020-4-25 10:58 AM     標題: 中環「和你Lunch」重啟 8歲半男生:希望一直陪住手足

[size=1.3] © 由 獨立媒體 提供

www2.tvboxnow.com$ p# E) O1 j' m% t% C- Z0 r0 [/ _

時隔兩個月,中環IFC今日(4月24日)再有「和你lunch」行動。因應「限聚令」,逾百參加者保持1.5米距離,高呼口號及舉起文宣。有市民以動畫人物「多啦A夢」造型現身,並向參加者派發飲料以示支持。8歲半的Sunny哥參與行動,表示「再唔行出嚟就冇人行出嚟」,希望可以一直「陪住手足」。
! t' |; B, r9 \" A公仔箱論壇

. Y+ c6 ~7 Y9 S4 w& B

Sunny哥的媽媽余太指,雖然參與公眾活動受「限聚令」所限,但無論「點驚點危險」,與曾入獄、被收押的「手足」仍 沒法相比。她又稱,就算政府於過往大半年未有正面回應任何訴求,但認為真理只會越辯越明,她亦會繼續參與各項行動,「唔可以匿埋!」
( K* G( I7 f/ a公仔箱論壇 Sunny哥在行動中一直揮舞「光復香港 時代革命」旗織,在記者拍照期間更拿出一隻右眼包了紗布的Pepe。他指,「再唔出嚟就冇人冇肯出嚟」,並希望「陪住手足」,指自己未有忘記社會過去一年所發生的事。
$ L; w% c; {: y% |tvb now,tvbnow,bttvb   [size=1.3] © 由 獨立媒體 提供 Gray
Gray2 u1 E( Q% U% V! \) K% |3 U
13歲學生無懼家人反對 堅持參與行動www2.tvboxnow.com+ `- q$ z/ V5 ~; a2 [+ u
13歲的Gray稱今日「難得唔使上Zoom」,便出席「和你Lunch」。即使面對不同立場的家人及「限聚令」,Gray表示會繼續參與各種行動,「唔係一次表達到自己嘅訴求」,「林鄭搞衰晒香港,又俾黑警係咁打人,好過份呀!」
/ O  I* I  I9 Z8 Ntvb now,tvbnow,bttvb   [size=1.3] © 由 獨立媒體 提供 Chris
Chris
4 j& b2 [+ |% N8 ~ 參加者:立會議席過半 逼中共露出真面目 公仔箱論壇5 l3 {4 d1 g3 k- o
於附近上班Chris舉起「香港獨立」旗幟,揚言「香港人一直等緊(獨立)」,又指中共不會答應五大訴求,港獨是唯一出路。有人認為不應繼續「跟住制度玩」,惟Chris卻認為港獨不是一朝一夕,在9月的立法會選舉中,泛民主派取得超過35席仍是「重要一戰」,「可以有話事權」。他又指,近月香港所發生的事已證實中共「唔會再care外間、外國點睇」,而泛民主派擁有超過35席後,便可逼使港共露出真面目,了解中共「會用咩無恥手段去對付我哋」,「到時大家可以攬抄!」% W  b$ A, Z0 ~3 U4 T$ b* v
   [size=1.3] © 由 獨立媒體 提供 DSC_4974   [size=1.3] © 由 獨立媒體 提供 DSC_5048
  L' v$ i' Z& t) ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 V) D) F8 c3 Y) u" Wtvb now,tvbnow,bttvb

作者: perfectman    時間: 2020-4-25 03:09 PM

作者: water_law2    時間: 2020-4-26 09:20 AM

好一句:真理只會越辯越明.+ O2 y5 B) g) r7 N9 Y
    真系唔該呢件蛋散去了解一下,印度系英國帶領下搞著【民主】【自由】過百年,依家咪又系超過50%嘅人活在貧窮線下,被稱為中東【民主】【自由】嘅阿拉伯之春,宜家個D國家全部戰亂,大量難民逃去歐洲,家不再家。
2 K% U/ g; q( e0 h/ H# V公仔箱論壇    烏克蘭未搞【民主】【自由】嘅運動前,蘇聯第二大經濟體系,搞著【民主】【自由】嘅顏色革命獨立后,采用一人一票選舉,選著個喜劇演員做總統,毫無管理經驗并唔識得管理成為國際笑話。經濟插水仆曬街,貪污橫行,可以話民不聊生。
; K3 s9 `- b( L6 Z: \tvb now,tvbnow,bttvb   遠嘅唔講,臺灣甘近,與香港同樣稱為亞洲4小龍,但呢個系李登輝未搞【民主】【自由】選舉前得到嘅成果,一搞著【民主】【自由】選舉后,臺灣經濟停著20年,你今日去到臺灣就會發現同20年前無任何分別,唯一區別就系臺灣人越來越窮,臺灣中產人數比20年大幅下跌,畢業生拿到薪水還不及20年前的畢業生。社會藍綠分裂,藍營綠營民眾互相對抗成為臺灣政治人物穩定嘅票倉,那怕臺灣貧污橫行都視而不見。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 H: p/ W+ v7 E0 c! D  v8 e1 }$ Q
    好意思講越辯越明,真系笑話,成日以為【民主】【自由】可以解決眼前一切問題。我一直都唔明,香港人讀甘多書,周游全球列國,有見識有學識,點會甘白癡會認為【民主】【自由】可以解決眼前一切問題,更去破壞過去辛苦得來嘅繁榮與無貧污嘅環境。推倒重建一個經濟低迷貧污模行嘅【新】香港。
作者: perfectman    時間: 2020-4-26 11:53 AM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www2.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0