返回列表 回復 發帖

~松鼠小姐~

,  描述: manyiu 原創

我昨天去 National Nature Park 本想影 Hummingbird~蜂鳥, 但原來他們是候鳥, 大部份已經飛走了! 意外地被我發現了幾隻可愛的小松鼠! enjoy 了兩小時與他們互動, 得到松鼠仔信任, 拍了一些 "造型照" 你覺得他們美麗嗎?

偷入鳥飼養容器 食雀糧

好好味道呀~

呢一隻松鼠仔正在表演~行平衡木

他們就是這樣縮骨, "鼠入去"

滿地都是雀糧 ! 這個 "小朋友" 好醒目.

她都一樣醒目!

偷偷看, 有沒有敵人搶食先~

噢...原來昅住佢, 大家都係兄弟姊妹, 唔好咁樣啦!

滿地都有雀糧, 呢個冬天不會餓 ~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• itsctsu

• di0208

• prodigydou

都係松鼠仔得意d...松鼠小姐兇神惡煞~
都係松鼠仔得意d...松鼠小姐兇神惡煞~
zzleezz 發表於 2019-9-20 06:39 PM
你如何知到邊隻係松鼠仔, 邊隻係松鼠姑娘呀? 我都想知到....
你如何知到邊隻係松鼠仔, 邊隻係松鼠姑娘呀? 我都想知到....
manyiu 發表於 2019-9-21 09:13 AM
第一隻妳寫'松鼠仔'....黑色果隻妳寫'她'...唔係咩?
第一隻妳寫'松鼠仔'....黑色果隻妳寫'她'...唔係咩?
zzleezz 發表於 2019-9-21 06:28 PM
你真係心細如塵!
你真係心細如塵!
manyiu 發表於 2019-9-22 08:55 AM
大家o甘話啦~

松鼠小姐 2.0

呢D 果子係 Dogwood trees 度; 好多... 好多...

我放左一碗水俾佢飲; 在夏天, 係救命水~

樹上果子成熟; 暫時可以3餐溫鮑!

吃得真係好好味道喎 !

taken by manyiu

評分次數

松鼠仔係邊度收埋呢粒果子呢?? 以我所見, 早在幾個月前冇哂; 現在 "光光樹"上連樹葉都冇.....真係收藏高手!

我無意中見松鼠仔一支箭咁奔跑; 好彩我當時相機在手; 來不切做設定(M) 99秒9速度, 一槍掃過去....連拍左呢 3 張相片, 如果要求唔高....還可以...得看清楚, 松鼠仔好努力咬住嗰粒 "one and only one" 果子!

松鼠仔並沒有停下來. 係一支箭咁飛奔...

捕捉到佢提起雙腳的剎那....

飛快跑過; 消失得無影無蹤~

評分次數

• itsctsu

• prodigydou

• zzleezz

時隔4個月終于有松鼠相睇啦~
松鼠仔常常來我花園飲水, 我叫佢地做水客!

評分次數

啲松鼠相影得好靚
啲松鼠相影得好靚
花家姐叫你 發表於 2020-10-10 08:34 PM
謝謝你! 我花園最多松鼠仔, 日日都與他們刷身而過 !

松鼠仔天生係攀爬高手; 去片!

擺靚個甫士讓我替佢影靚靚相~相睇用~

9尺高籬笆怎會難得到松鼠仔....

跳...跳...跳...被它嚇了一跳...

忽然停下望著我, 問我為任何替佢影快相....?

快快逃走, 快相罰很多錢的!

爬得非常快...

評分次數

松鼠仔天生係攀爬高手; 去片!

擺靚個甫士讓我替佢影靚靚相~相睇用~

9尺高籬笆怎會難得到松鼠仔....

跳...跳...跳...被它嚇了一跳...

忽然停下望著我, 問我為任何替佢影快相.... ...
manyiu 發表於 2020-12-2 01:25 PM
有松鼠靚相睇 又有故仔聽~~