返回列表 回復 發帖
医生收入点会原始,肯定相当吾错的啦
lhy92725 發表於 2012-2-6 11:11 PM
係馬來西亞,醫生既收入真係好原始(不過就比大陸既好DD甘咯)。。
又唔係馬拉貓, 去邊樹執柑
CC517 發表於 2012-2-6 11:12 PM
唔知架。。可能維港兩岸有柑執都唔定。。
大陆呢家D医生好高人工架
lhy92725 發表於 2012-2-6 11:18 PM
係咩?幾錢一個月啊?
我听闻一D普通医生,在社区医院都有8-9千起码啦
仲未计果D副主任或者在甲级医院做果D
lhy92725 發表於 2012-2-6 11:22 PM
哇,甘好加?
我地呢度至2千5一個月,加埋津貼都只係4千幾嗻。。
甘计返汇率就差不多啦
lhy92725 發表於 2012-2-6 11:24 PM
但係要計返生活費計比例,都係你地果度好D。。
因為你地果度生活費冇我地呢度甘貴。。
而且我地呢度既醫生呢架都越嚟越唔受尊重,俾當傻佬甘點,唔好做。。
我要移民!
重要有提成呢!所以成日迫人用貴藥!
婉霜 發表於 2012-2-6 11:26 PM
邊個激到你啊?逼你用貴藥?你有乜病啊?
我呢边生活费超级贵啦
咩都升价,贵到痴线啦
lhy92725 發表於 2012-2-6 11:33 PM
我地呢度都係甘架。。
所以如果唔係必要既就唔買架喇。。
我未試過!我身邊D人試過!無啦啦叫你照東驗西!話你過唔到今晚!除非用邊D邊D藥!
婉霜 發表於 2012-2-6 11:38 PM
講到驗呢D驗果D,其實有時連醫生都冇辦法架。。
有時一個病徵有好多病因,要慢慢一個個剔除,先至得到一個病因。。
而且西醫係用統計數據嚟推測一個疾病既死亡率,亦都同樣用統計數據嚟睇呢D藥果D藥對疾病有冇幫助。。
話過唔到今晚,其實係因為連醫生都唔確定究竟病人今晚會唔會病情惡化,搞到需要進行急救(亦即係插喉、心外壓等)措施。。
致於係唔係一定要用貴藥,我就唔知道。。
如果要我講,好多時候平藥真係唔及貴藥架喔。。好次一個Lorantadine講,clarityne同clarinase都有Lorantadine既成份,都係一種抗敏、抗鼻塞既藥。但係clarinase就賣得比clarityne貴好多,因為clarinase多clarityne一樣野通個鼻,幫到好多。。致於clarityne嚟講,雖然呢架有好多唔同藥廠都有出產,但係點都唔及原廠既Schering-Plough好。。唔眼訓係呢個lorantadine比起其他抗敏藥既特色。但係我每次食其他廠既就完全訓唔着覺,好次食佐興奮劑甘;食返原廠既就仲可以訓着覺(唔係因為眼訓,而係我自己真係想訓覺)。。
我呢只猫要训啦,你慢慢倾
lhy92725 發表於 2012-2-6 11:48 PM
早抖喇。。
大家早晨。。
飄過。。
大家好。。
飄過。。
飄過。。
飄過。。。

畏,點解多出甘多貓出嚟架?
飄過...
鬼啊
yxx01 發表於 2012-2-9 06:09 PM
睇到我就話見鬼..