返回列表 回復 發帖
通常D有料到嘅师傅都係咁讲架啦。。。
好似你睇黄飞鸿都係话教人“强身健体”嗻。。。但係你睇佢D徒弟。。。几鬼好打啊。。。
EvilgranII 發表於 2012-5-11 01:23 PM
今日我着反皮网球鞋咋

不过真系玩落去,就会玩到丹道上面伽啦。唔使传宗接代咩
可惜連黃飛鴻d徒弟都仙遊左啦
CC517 發表於 2012-5-11 02:29 PM
E生仲唔飞针叫醒佢地
係咪你平时着住皮鞋嚟教。。。所以D徒弟唔骚你啊。。。
EvilgranII 發表於 2012-5-11 03:07 PM
反皮鞋唔使擦鞋油

我D 徒弟 学生全部都在网上教,唔使见面伽
教养生太极拳同气功丹道,唔使手把手教伽 用把口就得伽啦
早晨啦!楼上楼下
喇叭 早晨  
今日好早喔。。。。
SweetLemon 發表於 2012-5-12 06:54 AM
果边太极拳吧吹水小佐,米入黎先啦

柠姐 早晨
喇叭爷就指点佢几招咯
lhy92725 發表於 2012-5-12 08:06 AM
网上有太极拳D 视频,睇住黎学野好正斗伽
乱甘练会吾会走火入魔
lhy92725 發表於 2012-5-12 08:19 AM
唔会出错伽

我用把口跟据功境进度,随时作出指导啊嘛
不过就会好花时间伽
网上教功夫都係头一次听。。。
睇嚟我要多D update自己先得。。。
EvilgranII 發表於 2012-5-12 09:38 AM
网上教功夫,系提高功力,功夫D 境界。同纠正练功时出现的偏差。

技击打斗就要自己去揾人练手喇。
所以网上学养生功夫得咯,不过就要有信心去学至得。

好似有个成日叫我大师傅,果个在大陆的A 呀学生,我教佢7 日出外家内劲的桩功,佢就将桩功改佐,结果米练唔成喇。
后来学佐我果个睡功,不知休息得几好,仲好有精神添。
主要是中国国内咯,大学生都有几个。
入黎讲声Hi
其实我对功夫有D憧憬。。。尤其係有关“气”嘅功夫。。。
练好D中气。。。对身体有益。。。唔知係唔係真嘅咧???
我对你个网上教功夫有D兴趣。。。唔知可唔可以PM个网址俾我啊??? ...
EvilgranII 發表於 2012-5-12 10:32 PM
中气?唱歌果D 啊?

功夫讲内气,内气同力结合就是内劲。内气的比例越高内劲的穿透力越大。
少林内劲的内气比例低D,但空手劈砖都是好易伽。
太极拳,特别是杨拳,讲用意不用力,内气的比例高D,所以穿透力就大好多。

乜野是PM 啊?我同班学生交流是用QQ 嘎
早晨125 又扮野啊

早晨 Everybody
鬼仔的意思是叫你发短消息比个网址佢
lhy92725 發表於 2012-5-13 02:40 PM
在武术区到有我三帖气功同太极的心得。睇唔明可以问我啊嘛

我都唔知道鬼仔想学D 乜野
喇叭师傅是早上在线时间多D
lhy92725 發表於 2012-5-14 03:19 PM
伊家手指网D 下载用量将近用尽啦,唯有晚黑返屋企再打招呼啦。

十日后再在早上玩过
In virtual 125 cannot stop moving around, I think in real life you are also like that...
Two months ago I hurt my back, went to the Chinese bone doctor, I can hear my bone click click click.. ...
SweetLemon 發表於 2012-5-14 07:37 PM
系一种强行打通经脉的正骨手法。好处是快速康复,坏处是要静养,因为损耗佐真元,最好系训觉啦。

我都去训觉啦