返回列表 回復 發帖
喇叭师傅做佐太极宗师啊
lhy92725 發表於 2013-11-24 04:59 PM
我主要是玩养生为主,张三丰太极拳。
內氣。。。有排喇。。。

C傅,雙貓  早晨。
SweetLemon 發表於 2013-11-25 07:52 AM
内气是推动血液流动的能量,人人都有伽啦。30 分钟练习就可以体验内气啦。
龍抖丹 - 調動真氣在下丹
龍吐霧 - 運化真氣在中丹
龍擺尾 - 運行真氣在督脈
龍探海 - 運行真氣在督脈
龍戲珠 - 運行週期在帶脈
龍遊升 - 真氣升華走周天  -   動作做到都好叻。手好多氣,身體內仲未。
宜家要 ...
SweetLemon 發表於 2013-11-26 07:32 AM
我依家玩得简单D:
腹内松静气腾然,主宰在腰。
坐忘大喇叭版本:忘体。先松透,再通透,最后空透。
做到放鬆 舒服 心情開朗 輕鬆愉快。。。
SweetLemon 發表於 2013-11-27 08:26 AM
有目的去做先至会养生。
三国徐庶将孔明七星灯法大阵变成借外力的添油灯修真法。其后各修练者都是按照七星要穴进行的。
释家以七轮三脉为核心。传到中国后才结合丹田的学说。所以有道家的影子。

其实庄子的坐忘,比释家的坐禅更加深奥。只可惜道家承传较讲究,不像佛家那样广泛传播。
我同喇叭师傅係練功夫既, 貓貓係响度搞搞震既.
pknoface 發表於 2013-11-27 10:01 AM
20几年前就玩发外气,掌力劈砖的功夫。依家就以养生为主。
咁佢家陣都唔係好老, 都未飲新抱茶
CC517 發表於 2013-11-27 11:54 PM
E 生几时做老衬阿?
好傷身咖。。。。喇叭 good night 喇。
SweetLemon 發表於 2013-11-27 07:33 PM
所以千奇吾好发外气啰。
佢係老人家, 要負責繁殖後代, 貓有好多兄弟姊妹, 少一個唔少
CC517 發表於 2013-11-28 11:32 PM
你敢吾担起人类传宗接代的责任,好多人拍你后尾枕嘎
你拍过你两个乖仔未啊
lhy92725 發表於 2013-11-29 08:38 AM
在香港又吾同播。E生是吾是香炉趸阿?
他都话兄弟姐妹多咯,梗吾系得一个啦
lhy92725 發表於 2013-11-29 12:21 PM
佢是细播,仲吾是趸王。
貓族多的是男丁, 無你咁陰功, 要揹起成蘿神主牌
CC517 發表於 2013-11-29 04:57 PM
我父亲那一辈,男的几乎都生男,女的都生女。我父亲又排得后,我都唔使理神主牌啦。
甘喇叭师傅都本事啦,整佐两个慈姑锭出来咯
lhy92725 發表於 2013-11-29 05:07 PM
如果我要,生多两个慈菇锭都得啊。家族男丁生男D 能力咁旺
甘为咩吾努力追多两个千金出来打破传统啊
lhy92725 發表於 2013-11-29 10:36 PM
你话想生就生到嘎?再生多两男米好大件事。
為左唔做豬公, 避去澳洲
CC517 發表於 2013-11-29 11:33 PM
呢D就是虎落平阳啦
意粉,猪扒。猪红。