返回列表 回復 發帖
酷勁爆啦叭師傅 早早晨!!!有蒸魚食,真係好囉!!!

gracechanstuart 發表於 2016-11-17 01:48 AM
劲爆酷 Grace 姐晚上好!   蒸鱼都好平常遮。
冰鮮嘅魚清蒸會唔會無甘好食啊
lhy92725 發表於 2016-11-17 10:48 PM
海鲜比塘鱼实肉D
可以隨便打獵架?
lhy92725 發表於 2016-11-17 10:50 PM
听讲D 农场主都好钟意比人去打猎。持枪执照系另一个话题
勁酷啦叭師傅 晚上好!!!
蒸魚好平常,不過呢度冇生猛魚賣,冰鮮既全部已經開件,一般市場冇整條魚賣,揸兩個幾鐘車嗰間全部係雪藏魚,攞嚟煎炸都要落重薑蔥蒜辣椒鹽糖醋,點 ...
gracechanstuart 發表於 2016-11-18 10:27 PM
Grace姐晚上好!
呢边有成条鱼卖。 通常捡1kg 以下 800-900g 左右。
大条鱼都有, 不过切成鱼扒或者软边卖。
鱼扒都可意清蒸咖
你地果邊D魚都好大條,基本上系要切件咯
我覺得魚類海鮮類無得清蒸真系好可惜
lhy92725 發表於 2016-11-18 10:59 PM
有时D鱼要落果皮清蒸至得。落薑有时会蒸出泥味。
maybe you can try river fishing
Pedestrian_A 發表於 2016-11-19 11:43 AM
你地fishing 冇尺寸限制咩?
真系架?真系長知識了,例如有D咩魚呢?
lhy92725 發表於 2016-11-19 09:42 PM
冇鳞鱼都要小心D。其实西餐好钟意落新鲜果皮碎或者柠檬皮碎辟鱼腥
魚扒好似都系煎好食D吧
lhy92725 發表於 2016-11-20 09:35 PM
煎鱼扒果阵要火候掌握得好。无论用唔用镬盖,都要先煎熟一边,再反转煎另一边。
最后加过豉油糖酒,着色加味就OK 嘞
甘讲我记得了,果D鱼的确本身系有阵泥味
lhy92725 發表於 2016-11-21 02:46 PM
猫姐果然钟意食鱼
其實我好怕煎魚,蒸魚嘅,因為之前洗果陣就有腥味,唔易去除
所以我系懶貓,寧願唔食都唔整甘麻煩嘅食物
真系要食偶爾出街食飯果陣點就好啦
lhy92725 發表於 2016-11-21 10:55 PM
如果有橙皮柠檬皮,甘就好易洗走D腥味嘞
大家好
CC517 發表於 2016-11-22 11:19 PM

外星猫E 好!
我嘅洗潔精都系檸檬味同生薑味嘅
都叫做話可以去腥的啦,不過我都系型住果陣味
lhy92725 發表於 2016-11-22 11:12 PM
甘米戴手套啰
我唔系幾習慣戴手套做野
lhy92725 發表於 2016-11-24 01:11 AM
餐馆厨房都话要戴手套,后尾行唔通。
貓貓 下午好!!!
新鮮魚咪唔會腥囉!!!

gracechanstuart 發表於 2016-11-25 02:37 PM
Grace 姐晚上好! 海鲜通常比河鱼腥D
系魚都有腥味架,甚至所有海產都腥架啦
lhy92725 發表於 2016-11-27 10:31 AM
钓鱼D人常讲,在海上钓上黎D鱼有海味道。