返回列表 回復 發帖
用Raid5+Ext Backup

如果壞HDD 攞 Backup 出嚟一開連個Backup都壞埋就

行緊Raid 一壞一個HDD都可以即刻換一個新HDD還原。個Ext就要一兩個星期就行backup.

咁唔好彩一壞就壞兩粒HDD + EXT 都壞埋 ...
lckiong 發表於 2014-12-1 02:46 PM

其實我唔係好驚壞,係驚自己手殘複寫咗自己嘅檔案咋!

咁我而家隻ext兩星期先插住一兩個鐘,應該無咁易死嘅!
perfectman 發表於 1/12/2014 02:51 PM
命運既嘢唔到你話事

放住冇動到佢都唔擔保話唔會壞

有日攞到個Ext HDD出嚟一插落電腦一下開唔到嗰時就

我E+ 啲 80GB 、160GB、250GB上一代既五、六粒全部攞嚟存,啲相片/mp3/家庭影片,差唔多半年咁就攞出嚟一個抄過另一個咁循環一個round。啲比較在意既就揀出嚟up 上 雲端。
認真睇真啲真係又真係
NTFS 變 RAW~
我已經送去換了
BeiDouChef 發表於 2014-12-1 03:26 PM

變 RAW
9成gameover
perfectman 發表於 1/12/2014 03:31 PM
Raw係OS 讀唔到MBR/partition table(仲有一個可能就係粒過電保護燒咗HDD冇轉<冇轉就梗係一開頭就讀唔到MBR/FAT Table啦>)

識既話可以短路個ic就可以用返,不過電流一過高就---燒摩托

How to recover and use a drive with a RAW format.]How to recover and use a drive with a RAW format.
認真睇真啲真係又真係
Raw係OS 讀唔到MBR/partition table(仲有一個可能就係粒過電保護燒咗HDD冇轉

識既話可以短路個ic就可以用返,不過電流一過高就---燒摩托

How to recover and use a drive with a RAW format.]How t ...
lckiong 發表於 2014-12-1 03:44 PM

HDD MOTOR有跑 但有KAKA聲音...
已經拿去換了也沒什麼好說了 只是重要的東西不要亂放在EXT HDD

好彩我沒自拍的喜好
BeiDouChef 發表於 1/12/2014 03:54 PM
咁你條女有唔有...
認真睇真啲真係又真係
但我聽店員講 那款好多人都遇到一樣的問題...
BeiDouChef 發表於 2014-12-1 03:51 PM

咁我就唔清楚喇
我只係junior
你問小強啦,佢係expert
perfectman 發表於 1/12/2014 03:57 PM
拆過好多隻整就唔係好識

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
認真睇真啲真係又真係
HDD MOTOR有跑 但有KAKA聲音...
已經拿去換了也沒什麼好說了 只是重要的東西不要亂放在EXT HDD

好彩我沒自拍的喜好
BeiDouChef 發表於 2014-12-1 03:54 PM

KAKA聲

I would try disassemble the external hard disk (probably voiding the warranty) and putting it in an enclosure to see if there is any miracle happen.
Pedestrian_A 發表於 1/12/2014 04:10 PM
miracle? I don't know, Broken , yes , it happen。

I open WD My book Essential 1TB change the HDD to 2TB /Seagate Expansion 2TB Before.  The key is to find the grip point of the case and know the lock pattern. Of cause with the correct tool.
認真睇真啲真係又真係
拆過好多隻整就唔係好識

lckiong 發表於 2014-12-1 04:11 PM

我嗰啲好似係玻璃碟,一揼就碎哂
perfectman 發表於 1/12/2014 04:23 PM
唔知係乜金屬,好硬淨,不過一強力拗就碎裂
認真睇真啲真係又真係
在大廚你這看了一會,真的很多專家啊!
巧開來 發表於 1/12/2014 05:23 PM
專家:門嚟吹水既
認真睇真啲真係又真係
專家:門嚟吹水既
lckiong 發表於 2014-12-1 05:34 PM

我認我係
perfectman 發表於 1/12/2014 07:05 PM
依家係歸家
認真睇真啲真係又真係
大廚搞乜?
換咁既名
認真睇真啲真係又真係
預祝大廚一千之囍~
認真睇真啲真係又真係
老細晚上好
警界線的確有D失望
幸好選戰仲撐得住
lhy92725 發表於 15/12/2014 09:39 PM
仲未睇嗮妳都唔好咁快講住
認真睇真啲真係又真係
留名1000頁
認真睇真啲真係又真係
小強今晚難得甘早系度哦
lhy92725 發表於 15/12/2014 10:25 PM
幫朋友回复返個harddisk既資料,一陣要出去嘆杯茶咯
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
認真睇真啲真係又真係
回來看見幾位吹神還在
果然老臣子的感覺
差不多半年沒見,ICON還是一樣沒換
((跟我一樣
哈哈
貓親王,貓姐姐,noface伯爵

老陳跟KK都換了吧
BlAckCaTinA 發表於 16/12/2014 01:30 PM
妳唔識我
認真睇真啲真係又真係
放大假
BlAckCaTinA 發表於 16/12/2014 03:27 PM
搵人養,做少奶奶就可以放大假咯
認真睇真啲真係又真係