返回列表 回復 發帖

《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?[滿意大結局安排嗎?] ...

,  描述: 大結局收视率最高35點,成績好好喎。
單選投票, 共有 234 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
! x' q; ?5 `% v3 t1 O* I公仔箱論壇
/ h, R3 C4 V. F/ o; ?, {! z5 uwww2.tvboxnow.com《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?
  u0 F& o. a% v6 U9 R

$ W/ y! Q" J" o+ e- q: e+ L無記大家族+產業類形劇又回歸嘞!
* q" }1 q' v; f  otvb now,tvbnow,bttvb大型產業加大家族加恩怨情仇係無記過往劇集必殺技,以前幾乎萬試萬靈,《守業者》再加上大時代(戰亂),今時今日大家仲喜歡追捧嗎?
& m9 m- `1 y4 X
公仔箱論壇: L; k! Y: W2 `
先申報立場,雖然新鮮感未必好多,但見演員排陣有馬浚偉,楊怡領軍及一眾穩膽麥包、岳華、程可為...等,同埋最重要係上天保祐「外景係真正外景」,唔再係用咗十萬九千幾次嘅「民初街」同「古裝街」,令我放心咗少少。再加埋近排睇完好多煞有介事情情塔塔嘅愛的季節呈獻之後,而家換上久違的劇種都幾好,對上一次同類嘅已經係一年半前講中藥業嘅《天梯》,所以我仍然有興趣追《守業者》嘅
3 K% ?; h7 s6 W; O# Q" C# K公仔箱論壇
/ H$ T5 M: f. ~4 v0 e+ ~www2.tvboxnow.com
) m) {0 B* U! l, E% Z* l. t
& R9 C) y+ d) twww2.tvboxnow.com前有《茶是故鄉濃》、《洒是故鄉醇》、今回輪到“蠶是故鄉肥、絲綢是故鄉柔”,唔知幾時有“粥是故鄉綿”、“魚是故鄉鮮”、“豬是故鄉肥”睇咁呢?
8 M( P" y5 ]' }9 i4 S  y
- x7 ~/ p1 o; a9 {

" L( s! v" V6 {, c  \  [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
好多觀眾包括馬仔本人,都覺得無記欠佢一啲獎賞,我都認為馬仔係嗰種「好駛好用」嘅演員,又可以唱埋主題曲又盛,但無記的製度下始終借唔到一個好位頒個獎比佢,非常可惜,但亦都係因為這個原因我先至要更加支持一下囉。
% D# j1 w- j$ Z: \2 d
  R# u1 \  l' r# H, Y( Awww2.tvboxnow.com
% z' s; Q: G4 N$ l) iwww2.tvboxnow.comwww2.tvboxnow.com7 O* F# R+ J8 j; Z
佢好努力, 好似馬明咁, 都係無獎賞, 不過馬明好少少咁喇, 起碼有個最受歡迎男角色, 唔知無記頒獎定義係乜??? 不過有啲人攞到獎唔代表佢真係得. 唉.. 兩個字 "無奈"! ...www2.tvboxnow.com8 z5 t3 f! z+ ~5 n: v0 v4 Q
大文細佬 發表於 2014-2-19 01:36 AM
www2.tvboxnow.com" z8 b6 y/ @# L

! L7 y$ v8 J0 n) {* O( F公仔箱論壇係呀細佬,馬明好彩叫做攞過安慰獎,但佢年紀都唔細,過多三幾年後唔知會唔會變成第二個“馬浚偉”!
! L, s' t' p, m1 itvb now,tvbnow,bttvb唔駛急,睇完幾集先投票啦。" o& t5 r: i" x8 O; J8 ~, g
至於你提到有啲人攞獎名不符實,令我即時諗起某位「鄭」姓視帝.........
雖然故事可能有點老套,但馬浚偉回來拍劇真是使人期待,而且看了兩集,馬浚偉保持水準,也還真的不錯……所以,我會繼續支持!tvb now,tvbnow,bttvb1 H6 h' ^" `% o7 F
shredcandy 發表於 2014-2-18 10:11 PM
tvb now,tvbnow,bttvb1 k, M- u7 Z! S* ]2 \1 U

/ b: t/ L4 `7 I' ewww2.tvboxnow.com希望大家唔好鬧我跟红頂白,馬仔離開無記後我先覺得佢真係做咗好多好戲喎,無得睇有啲空虛。所以知佢一回歸之後就非常期待囉。
咦?真係估唔到有咁多人睇淡本劇喎,係咪劇組比唔到新鲜感觀眾咁呢?遠叔梁材遠領軍噃..........
tvb now,tvbnow,bttvb: g* ]7 t& l1 Y: @; M, ?

6 T/ ?! _+ V# ~7 A$ g公仔箱論壇唔中意人都唔驶甘踩CK~~~~
$ ?2 k0 U8 H3 ^4 r5 b: elaimei81 發表於 2014-2-20 12:53 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: `# s7 k2 ]7 X* J8 S3 d& N: f0 U
laimei81,原本來你喜歡鄭嘉穎,唔緊要,送張靚相比你。www2.tvboxnow.com. m; G/ x" ~9 b3 \5 |
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-22 02:16 PM 編輯 8 U* \; S* x6 Q) }2 U
www2.tvboxnow.com) C9 E2 s6 |# I# \
民初偵探劇.. 好采係有少少推理.. 如果無, 我會無興趣追劇.. 你地估邊個係兇手呢?
( R) L/ d5 |7 v/ R$ l2 w, ~www2.tvboxnow.com大文細佬 發表於 2014-2-22 12:56 AM
公仔箱論壇  R* d' o! o# j0 Q4 I' i7 o
2 z6 z$ c0 D! h) A9 |4 {
細佬你講得好啱,簡直係意外收獲。tvb now,tvbnow,bttvb% P" n6 w) {6 Y9 }2 r
至於兇手呀?!唔....... b6 n7 O9 z9 J
15# leekwoklam
0 L. a- `/ Z  q' D0 E, n* wwww2.tvboxnow.com馬仔有攞過最受歡迎男角色,不過攞唔到視帝,d劇集又成日俾人塞去炮灰檔,又無大製作參與,咁先同tvb講byebye。
, v: @2 X5 ~) ~' L1 z- U0 ?& kspacesand 發表於 2014-2-24 11:54 AM
/ y% ^4 G  }$ Q0 I  o- C! pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。多謝修正。不過可唔可以提示吓係邊套劇,當係溫故知新吖嘛。
啱啱先至留意本劇英文名係Storm in a Cocoon,硬譯就係【天繭內的風暴】,哈哈,有啲科幻feel.....
  c6 o9 Y% Z5 S+ d
+ b8 N8 O+ X5 U' Z& Swww2.tvboxnow.com
( ^0 l6 _: O+ I* E
支持馬浚偉, 好想見到他拿到獎!
& K% E* O  [( Z0 i- }, kgigi831008 發表於 2014-2-26 11:11 AM
' C9 @+ W" q- j6 @& V公仔箱論壇
- V+ v9 r/ A2 D- @成半年無見,好開心見番你。
. w4 o& y; M8 m$ b+ p& [好欣賞馬仔,佢個樣又好襟老,本劇同楊怡外形都頗襯。
公仔箱論壇% w5 e/ H6 N' a
7 `; l- O' j! [8 S5 }4 _tvb now,tvbnow,bttvb
# O' w+ C" q4 f' Z* l, T$ L* HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
第一次聽到 "好使好用"呢個詞來形容馬仔, 真係 非常貼切~~我覺得都馬仔幾好, 至於楊怡就開始睇到悶...www2.tvboxnow.com% I% F* v1 O4 H  O5 ~5 ^
另外幾欣賞D 女工的衫, 吊腳褲令我睇落多左一份真實感... ...www2.tvboxnow.com, k: g5 B% R5 {! K1 ~
molaytau 發表於 2014-2-26 04:05 PM
- _0 X$ q) j1 e5 p: v

; W6 |; j) J; [3 |8 n3 |" d; y8 o其實馬仔拍劇外又主持咁多綜藝節目,又識煮野食,唱歌更係佢嘅最早期本業,祥仔都無佢咁多材多藝啊!
9 Q; k' t# v9 |' @4 gwww2.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: R& d1 H) s. Z! N1 M$ e

/ U4 d6 C$ {0 mwww2.tvboxnow.com你係咪女仔嚟架呢?女生對服裝特別敏感啊!公仔箱論壇9 [% u7 d8 d* _7 g4 f# k
啲人成日話無記拍野馬虎,不過本劇外景有部份幾實在,而家又有你讚服飾幾好,當係補飛啦.........
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 o- R) K& B# v6 k& A3 |
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, V; I  Q: g+ y( m. p0 Q; P
話時話吖, 佢唱歌幾好聽架喎! 做乜唔唱歌揾食呀? 你唔講我都唔知佢唱歌出身添www2.tvboxnow.com6 C- e- q8 N4 B
大文細佬 發表於 2014-2-28 02:57 AM
8 y9 r( Q, N" `( _& g% |6 o3 b
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 E/ `& N' U# f8 D
細佬,馬仔初出道時仲好興四大天王架,無線當時仲將佢塑造為黎明接班人喎。
馬浚偉是一個好演員, 但這劇暫時看到有點悶!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* d5 T2 B& s. y0 z5 y
講到攞奬, 我覺得馬浚偉早幾年做「大廚出馬第2輯」主持做得幾好, 要落手親自出馬學煮, 又要hold住D參賽者, 又要應付D評判, 點知最後輸俾草猛, 無線D奬俾邊個, 真係唔知有 ...
- c* `; S6 t% K+ w0 u* g5 Mtycn3320 發表於 2014-2-28 12:19 AM
公仔箱論壇, k8 d  n$ q7 R. }' P( ~4 c7 k
www2.tvboxnow.com3 w9 ~3 R% q( ~
係!無錯!開始有啲拖有啲悶,尋兇尋得太耐咯.........
都係以前果d好睇d,茶是故鄉濃www2.tvboxnow.com& _; V9 Y# e" H9 U3 z1 M" j; h$ x
canon1874 發表於 2014-3-2 01:33 PM
  ~- W& b5 m% F7 j8 ^* OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, Z: x: h: {7 t) L
係呀!好懷念《茶是故鄉濃》同《酒是故鄉醇》,好懷念林家楝同阿佘,好懷念張可頤,好懷念無咗嘅青春.........
' Z2 W) ~2 W! n' H/ Hwww2.tvboxnow.com
又睇到馬仔迫於無奈要弒師,感動係有啲,不過這類劇情睇到我好攰......tvb now,tvbnow,bttvb7 I: [. O$ J) @$ D# Q7 Y5 I3 q, ]