返回列表 回復 發帖
今日有個客話上車時聽到個左頭發出巨響
但係又唔見有乜問題,行得走得
睇黎睇去試埋車都唔覺乜事
仔細再睇,升高架車後才發現原來係前面避震機的彈弓斷左
唔怪之得個車主話係巨響啦
又到轉季的日子
又是把雪呔換四季呔的日子
今天星期六
太多人一起來換車胎
做到PK
今日跟架撻唔著嘅車
跟了一陣子才發現它被世外高人所加的防盜引起的
那位世外高人居然大膽到將條匙膽線剪斷加長
就咁加上一個普通的開關掣來控制撻車斷電
無錯當關上時,車輛是不能發動引擎
但是當開的時時候,由於開關掣不勝過電量而發熱
最終難途溶化的命運
還興幸沒有發生火警

另外今日又有個怪人入黎問價
換車胎幾錢人工呀,換偈油幾錢人工呀,我乜都有
問完之後走左
過了一個小時後回來叫我幫佢換偈油,唔須要換車胎了
好啦,換油咪換油囉
點知一睇,原來佢已經在別處換了車胎
真係頂佢唔順
花咁多時間去四圍問價,還要去兩個唔同地方做兩樣野,唔知慳回來的錢足唔足夠比電油錢
原帖由 konbiniya 於 2009-3-31 02:55 PM 發表
I own a 04 wrx. just installed 6000K HIDs to replace the stock head lights last night. the lights looks great when it's on.
but there is a problem. I drove my car this morning to work, and find that m ...
現今的running daylight好多已採用了pluse 形式來減低電壓
比條link你跟下人地點改
subaru就未改過,但係mitsubishi 應該都係相差不遠
http://mitsubishiforum.com/forum/showthread.php?t=30486
今日拖左架老爺車返黎整係1972年的lotus

又要整迫力,又要跟電器,看來有陫跟了三十幾年車要好好回憶一下
無整行白金的點火系統已經有一段好長的日子了

原帖由 leucat 於 2009-4-3 09:03 PM 發表

在教授來說,
修理這種老爺車是易如反掌.
D電器迫力燈,指揮燈無晒
不過好簡單姐
無乜難度
之前有網上買左個計數機
今日收到貸
開始時都得怪怪地
點解咁大個盒
拆開一睇
嚇左一跳
點解咁大嫁,大到好似個收銀機咁
有十吋乘十二吋咁大
今日繼續整架老爺野的電器
全車迫力燈線溶晒
大鑊啦
要重新拉過晒D線
有排搞
今日有個客拖架車黎係死波箱行唔到
佢決定唔要架車
講開點解唔要架車
整返咪得囉
原來佢都係諗著換新車
走去睇車時架車就發皮氣唔行
佢話:"把火換鬼左佢,咁小氣,下次又唔知發乜皮氣"
咁我又多謝先啦
平平地買架車,換個波箱,修理一下賣返出去又唔會蝕本
原帖由 leucat 於 2009-4-9 05:33 PM 發表

驚你有老花,
計錯數,收少客人錢.

真羡慕,

又執到錢,
點解我冇咁好機會?  
佢話唔要架車姐,不過無話唔要錢我要比錢同佢買嫁
今日架老爺終於交車
整咁多日就驚咁多日
有乜"hi"花就唔得了
個個客入到黎都好似見到寶物咁
個個都想入去座下
又唔可以比他們入去座
果樣無奈真係唔知點形容
今日幫架chrysler換條手製cable
2006年出廠嘅車會在短短的三年就斷,真的無辦法,斷得咁快仲邊有人對佢再有信心,下次換車都唔會選擇佢啦
換轉係一架日本車的話,想佢斷真係難上加難
原帖由 tshek 於 2009-4-15 01:32 AM 發表
chrysler..... 佢哋啲波箱仲勁
點勁法?
你指佢快死連個波箱殼都爆埋漏到成地油
今日有個生客入黎叫做alignment
無問題
睇過頭擔尾擔無野鬆,樣樣OK咪同佢做囉
上機後發覺數據的差距不大
同佢講:你架車的alignment無乜問題,只差小小,較與唔較無乜分別
佢話:咁咪唔較囉
我話:OK無問題,由於set up部機都要時間,所以我地要收返檢查費
點知佢話:乜原來檢查都要錢架?

唉!激死,早知唔鬼理佢,較完收錢算數,唔洗浪費口水同時間 真係好人無好報
audi成日都死 無計
建議換兩邊