返回列表 回復 發帖
可以摆系果度唔使钱?
lhy92725 發表於 2019-4-27 11:34 AM
可能要卦,因為見過佢地都會上香比骨灰不過好似飯盒咁細盒,用膠盒裝住,唔會收好多卦。
外星貓E生
我個度d墳場係市區, 一d都唔陰深, 因為墓碑係訓係地下, 唔係企起身; 似花園多d!

manyiu 發表於 2019-4-27 12:09 PM
行過唔好踩到要講借過
外星貓E生
你相信呀? 我明天去墓場影野......
manyiu 發表於 2019-4-27 01:31 PM
唔係信唔信,行過人地問口都要有禮貌架不過唔好咁大聲,唔係你啲朋友以為你儍左。
外星貓E生
还以为会有很多盒骨灰
4461 發表於 2019-4-27 01:39 PM
骨灰盅很貴的啊!暫放點會比個貴嘢你,到真有位時家人才買,長生店又多一筆進賬了
外星貓E生
系甘上下嘅遮
我地呢边嘅木盒或者系瓷盅
都系30CM长方或者20CM圆形甘上下大的
lhy92725 發表於 2019-4-27 03:13 PM
雲石或者貴啲,成五千一個算普通了,棺木都差不多價錢了
外星貓E生
即系开铺头,骗人落叠啦
大啦叭 發表於 2019-4-27 08:07 PM
好多人落叠,重做埋叠馬仔,拉埋我落水
外星貓E生
香港要5K一個?我呢邊最貴都係千幾兩千我已經覺得好夸了
基本一般都係800左右OK架啦
lhy92725 發表於 2019-4-27 10:34 PM
兩叄仟果啲真係唔多靚,點可以買間咁嘅屋比亞婆
外星貓E生
係呀! 我個鄰居放左幾個係客廳,  話靚過花瓶喎 !
manyiu 發表於 2019-4-28 08:25 AM
吉罐?有無料架?
外星貓E生
到处是生意
4461 發表於 2019-4-28 09:28 AM
商機處處
外星貓E生
其实我都赞成架,偶尔装返注香,好过一年先去睇一次啦
lhy92725 發表於 2019-4-28 11:41 AM
放在屋企就當佢在家,餐餐食飯都叫聲"亞婆食飯"
外星貓E生
讲到尾,你被骗了
lhy92725 發表於 2019-4-28 12:05 PM
急病亂投醫
外星貓E生
不是土葬吗
lhy92725 發表於 2019-4-28 12:09 PM
一次火葬好了,因為土葬十五年之後要起骨,又要燒灰,到時費事D細路唔識跟一次過搞掂算了。
外星貓E生
香港都要甘架?不是葬了在墓地就永久了吗
lhy92725 發表於 2019-4-28 01:32 PM
無永久了好久了,全部都要起骨的
外星貓E生
而家無乜人唔化了,政府講環保,叫人撒灰在公園或撒落海貓也揀游水
外星貓E生
教會唔准不過可能貓死時已經可以了
外星貓E生