返回列表 回復 發帖
个脑死佐.用个仔旧机重新装过晒D 软件.
大啦叭 發表於 2014-11-24 06:49 PM
寫Christmas present wishlist給家人
无线网比第二间公司买佐,固网是批发商黎咯。
大啦叭 發表於 2014-11-26 01:39 PM
壟斷我這裡一樣
听讲加州汽油价格是最贵伽播。
大啦叭 發表於 2014-11-27 05:32 PM
洛杉磯現在汽油價格USD$3.075/gal
我這裡CAD$1.219/L
1 Gallon=3.78 Litre
USD$3.075/3.78L=USD$0.81/L
Current exchange rate USD$1:CAD$1.13
USD$0.81x1.13=CAD$0.92
這裡貴CAD$0.30/L
路生在加拿大嘅
lhy92725 發表於 2014-11-27 05:38 PM
也是"加"
147.9 cents /  1 L. 寻日我入D油价。算是低价嘞。
大啦叭 發表於 2014-11-28 06:25 AM
你一天車程多遠?
影響可能不會太大
每个Week 差吾多100 Km ,Mon 同 Thur 两日 都要入油啰。
大啦叭 發表於 2014-11-29 05:50 AM
很多問題
一星期差吾多100 Km, 每三天一次入油, 你每次加多少公升燃料?

我的車需要15L/100km.  如果我須到我女朋友家, 我一天要開車80公里.  一缸油可行駛約400公里
仲有D豬骨是煲f粉葛嘅
lhy92725 發表於 2014-11-29 02:48 PM
豬骨? 你說你是素食者
吾系素食,系盡量少肉
lhy92725 發表於 2014-11-29 04:37 PM
說謊
每次40 L 以上啦。一年4 次Service。换4个胎。
大啦叭 發表於 2014-11-30 01:14 PM
我敢肯定"一星期差吾多100 Km"是錯誤的! 貨櫃車也不需要那麼多的燃料
你大概駕駛V8貨車, 一周用80L燃油la
"一年4 次Service换4个胎"需要買一輛新車現時新車只需要1年16000公里 輪胎取決於你如何開車.
喇叭師傅部係18輪大貨櫃車.
pknoface 發表於 2014-11-30 10:51 PM
18輪大貨櫃車1年更換4個輪胎掌門數學不及格?
十年前2.4 CRV  啰。好似比RAV 4 食多少少油。10,000 Km Service  一次啰。
大啦叭 發表於 2014-12-1 07:47 AM
你每天開車100公里不是每星期
大雄貓 晏晨!!!
gracechanstuart 發表於 2014-12-1 11:17 AM
大雄E生貓
唔怪得教極個仔都唔識做功課啦
lhy92725 發表於 2014-12-1 04:52 PM
掌門的孩子已經從學校學習正確答案
Check 过路程的确将近 100km 一日,路生真是经验丰富!
大啦叭 發表於 2014-12-2 07:21 AM
過獎
啦叭師父啲車呔全部係品質至靚既, 一年換4條已經算多啦.
pknoface 發表於 2014-12-2 08:32 AM
品質在這種情況下不是要點
你說"18輪大貨櫃車1年更換4個輪胎"!  
18輪大貨櫃車有5輪軸第1輪軸有兩個輪胎, 第2,3,4,6輪軸有四個輪胎
第2,3輪軸是驅動軸所以他們磨損是相約!
還有, 貨櫃車車呔壽命大約行100,000miles/160,000km所以我還是不明白你在說什麼