返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb5 g7 c1 }9 N" }* h5 I. P

: E7 A/ ^) F$ l, H, k
, i" M; Y+ @  \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb1 ^9 e; z) }" x2 j. U/ \$ {& O# w
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
4 J" {" V3 i/ r8 w& Y, E. D3 P! x5 I金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
; ~  A5 A' @3 S9 N0 C# w) b
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
: |3 G+ S2 O4 F1 o話唔定可以見到釘姐睇檔........
% s* }% R% r# D$ aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。「釘姐的背影」好似書名。
8 s% s5 Z( z) c7 c$ S* V0 {9 K) aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
- L7 m0 r/ A3 m1 ~
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
& k) \4 D" [/ C4 t8 b9 v4 S. Y1 z( utvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 x! I- l3 \& `7 i2 F; Y, N
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
# v! _( o2 s( K5 }4 B& }6 K7 p
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
+ p+ C( X- A% N' U! W7 }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。29405535 \0 F+ F! }& R# e( s
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
, p: q% i8 d" M. stvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 }1 A& v6 m8 r) y
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
7 q# U, f0 ~: A# Cwww2.tvboxnow.com2940554
5 F" ^/ a0 @9 Z2 F& p" I公仔箱論壇29405572940558
, L" L5 k& u& Q* r# y2 p9 G8 e) p公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
公仔箱論壇8 T8 j( f: S# G1 Y9 }

% n6 a' _8 Y/ F, W/ D等我都買件紅肚兜著下先
) Z' g; H% W% ?5 t8 l4 kwww2.tvboxnow.com多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦tvb now,tvbnow,bttvb8 d9 f2 R  x8 I' G% i0 {
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
: j1 W& T; e5 G* F係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
" l' P% J& |! I% C4 z) x/ atvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* K% w- q! u- U) A
等我都買件紅肚兜著下先TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' x; x7 R" z3 F2 v. f3 Y" E+ E
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
% h% U+ u- g4 o8 X  p+ f. T
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
6 I0 `: g% y0 c& f  nwww2.tvboxnow.com哈哈,講笑啫 唔好嬲
# I$ L7 t$ c# P! \7 X; e" Y" X

4 U+ B  ^/ m8 _" j+ p& o聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb* N; v' q6 }, q+ ^% y& w$ y8 j
公仔箱論壇* W6 R4 ^. v/ C
其實唔係咁明乜野叫借庫..公仔箱論壇' o) n+ o! w" x# W# a# n
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
2 d$ ~, Q% d. ^/ e维基百科" I) y% x5 {1 Q5 C) J
觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。2 n) ^6 i* I, O, d+ c+ q% `

, O1 y* m  x+ e7 a6 v1 c公仔箱論壇簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426公仔箱論壇8 Z) G9 {) N% A& B& h* D' L
2943427tvb now,tvbnow,bttvb0 f4 G- A1 E: }: y/ i1 m
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
, E2 \2 @  ^! {: ?/ Q5 n" l& \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
- l3 G! a8 ?: ^& f2 w8 ], J2 j公仔箱論壇我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??公仔箱論壇3 T8 R  j! c4 x* y: M# n
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
! \# E% H5 B2 G* R3 b" B/ ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
* U5 n8 t: |7 y3 Y3 Uwww2.tvboxnow.comPedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
8 X& x! n1 ~8 G* }6 P: {應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??www2.tvboxnow.com7 d+ P; b2 C* H- a/ z( t9 Z, _
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
0 ^0 p: f) V) y* V# }timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
公仔箱論壇8 P: C2 ^" V; U4 p& B1 [% i
皆因我無聊吖嘛J神版主
) r" Q: D6 T9 n5 m+ tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.公仔箱論壇, }$ J' n& {* p6 ^1 Y( B& z/ {
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
tvb now,tvbnow,bttvb0 h* c7 u' f: m6 x
這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 www2.tvboxnow.com6 @' i4 h# y9 k" F

" W- g& s# s  T9 lwww2.tvboxnow.com
其實唔係咁明乜野叫借庫..公仔箱論壇* @. y. r2 \* X6 K4 }
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
% T' v: r! q1 o1 {, \+ aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?www2.tvboxnow.com; D- n; k8 O1 `

0 ~0 ]  |% j- Mwww2.tvboxnow.com2 P/ |2 ]7 f' r
我再補充少少吖。
9 g$ w2 z# ?9 W# Etvb now,tvbnow,bttvb香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 U$ X, p1 s% C2 i+ n
www2.tvboxnow.com9 n1 Z$ p- |( h% A/ W- G& W: W7 o
每年正月二十六為
借庫日。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 g0 ]& Q# g# |: O/ [
唔明再出聲啦。