返回列表 回復 發帖

即時加煙草稅十元

煙草商指加煙稅生意少三成
23/02/2011 6:56PM

新一份財政預算案宣布, 即時增加煙草稅百分之41.5, 每支煙的煙草稅調高五毫, 即是每包煙加十元.

政府消息人士說, 加煙稅有效控煙, 指零九年加煙草稅後, 大量吸煙人士 , 由每日吸 33支煙減至28支. 港府亦會投放2,100萬元強戒煙服務.

吸煙與健康委員會相信 , 加稅後會增加戒煙人數.

但有煙民說, 大幅提高煙草稅無助他們戒煙.

香港煙草業聯會估計 , 加稅會令煙草商收入下跌超過三成, 並反駁說, 政府在兩年前增加煙草稅百分之五十後, 吸煙人口並無大幅減少, 反而多了人食走私煙.

全港報販大聯盟就相信 , 加稅後, 報販生意將減少兩至三成, 可能令兩成報販要結業 .

啱啱買一包  $49
早幾個鐘買平$10
✔ ✘吊詭..
另外嗰幾支帮私煙佬買
咋日己逝,明日是迷,
面對今天,盡力而為.
一包$49...重貴过美國喎...
cammy8080 發表於 2011-2-24 07:14 AM
how did you know the price of cigarette??
you smoke??

你唔行街架...?

行街經过D corner store都見到幾$$啦....
cammy8080 發表於 2011-2-24 08:20 AM
cigarette is usually over the counter...need to ask la

我呢边门口有價錢睇架....
cammy8080 發表於 2011-2-24 08:25 AM
how much in your place??

連税大嘅$5.5....
cammy8080 發表於 2011-2-24 08:37 AM
so cheap....here is selling $8.00
you should buy some and mail them to me

咁貴....咁你快D过嚟我呢边啦!!
cammy8080 發表於 2011-2-24 08:41 AM
SF太多靚女,我驚我日日流鼻血流死

煙草商指加煙稅生意少三成
23/02/2011 6:56PM

新一份財政預算案宣布, 即時增加煙草稅百分之41.5, 每支煙的煙草稅調高五毫, 即是每包煙加十元.

政府消息人士說, 加煙稅有效控煙, 指零九年加煙草稅後, 大量吸煙人士  ...
~嘉~ 發表於 2011-2-24 12:22 AM
生態大逼害  苦了低下層  派錢留一手  餓死救未來  

你死你賤  關我x事  
肥仔食烟啊,你又知D烟几钱一包嘅
條骨都無佐lu
嘉嘉愛人~~~原來係食煙嘅!!
喵喵爱吃鱼鱼啊!!有鱼吃~~~~~`喵喵喵
嘉嘉愛人~~~原來係食煙嘅!!
喵喵囡囡 發表於 2011-2-24 05:49 PM
我諗佢唔食煙架 應該買來儲煙盒
崩潰*根據指引技術性灌水
我諗佢唔食煙架 應該買來儲煙盒
Lucifеr 發表於 2011-2-24 11:16 AM
應該買來儲火柴盒
I春有百花秋有月JN夏有涼風冬有雪U
SF太多靚女,我驚我日日流鼻血流死
blueocean 發表於 2011-2-24 08:45 AM
女呀o拿
極品嚟架  益你

崩潰*根據指引技術性灌水
肥仔食烟啊,你又知D烟几钱一包嘅
lhy92725 發表於 2011-2-24 01:56 PM
no no no...I don't smoke
smoking is bad for body

女呀o拿
極品嚟架  益你

ucDJd6Pn3Z8
Lucifеr 發表於 2011-2-25 12:21 AM
有粗口,教壞我