返回列表 回復 發帖
KK消失佐
條骨都無佐lu
KK消失佐
lhy92725 發表於 2016-4-21 09:43 AM
遲早出現
型 英 帥 靚 正
迟到几时啊
條骨都無佐lu
蘋果日報:裝太多軟件易短路

港九電器工程電業器材職工會會長溫冠新表示,電腦爆炸最常見是變壓器過熱,原因是安裝太多軟件及儲存大量照片,增加變壓器負荷,容易過熱引致短路爆炸。
他指電腦安裝過多軟件及儲藏照片,不僅增加耗電,變壓器輸出功率亦不足,易過熱引致短路爆炸,而電線短路亦很常見,電線經常移動,接駁電腦位置通常是金屬,較少有塑膠包裹,容易磨損短路。溫認為因工作關係,有人需要24小時開啟電腦,故建議使用者要經常清潔電腦灰塵,特別是出入風口位置,保持清潔通爽,定期檢查散熱風扇有否損毀,保持變壓器散熱情況良好;刪除不使用的軟件、遊戲及照片等,減輕存取量,令電腦起動及運行更暢順,減輕變壓器壓力。

-------------------------------------------------------------------------------

笑鬼死我,同啲傻仔話harddisk裝得多相會重咗有咩分別

蘋果日報,真係抵佢越做越死嘅!
perfectman 發表於 20/4/2016 04:14 PM
咁佢又講得冇錯哦(理論上),如果你電腦裝好多軟件/相片影片(HDD滿)CPU係時常操作(執行軟件/搜索HDD令HDD時常運轉而用太多電-HDD內容太多係要多啲步驟搵文件)

理論上電腦執行少,CPU工作量就少。用電少,電壓器負載冇咁重,尤其當你電壓器只係有你電腦標準操作的功率,而你將電腦負載運作,電壓器就超載會熱/超熱起火/爆(電容)。
認真睇真啲真係又真係
月尾
型 英 帥 靚 正
月尾
chan200308 發表於 21/4/2016 09:58 AM
咁快又等$$$使啦
認真睇真啲真係又真係
咁快又等$$$使啦
lckiong 發表於 2016-4-21 10:45 AM
日日都等
型 英 帥 靚 正
各位 午安
型 英 帥 靚 正
大家午安
BB 你好!
free2penny 發表於 2016-4-20 04:47 PM
CEO午安!
KK
羊叔叔巧,各位大家好
mnb1123 發表於 2016-4-20 12:57 PM
BB巧巧巧
羊叔叔同BB又约埋一起黎啊
lhy92725 發表於 2016-4-20 12:58 PM
你又失约啦
忌廉哥要走啦....你知道嗎
free2penny 發表於 2016-4-20 04:43 PM
去边啊
搵人幫你買
free2penny 發表於 2016-4-20 04:45 PM
CEO 帮猫猫买