返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 www2.tvboxnow.com9 c$ ~( V7 _$ _( ]# S3 D
公仔箱論壇! E$ X& G" |+ d* K+ r4 I
tvb now,tvbnow,bttvb- C0 G; a5 \# i# z: }
tvb now,tvbnow,bttvb% K! L. _* h# v, Z
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
+ Y6 s( }5 T9 H: V3 s; dwww2.tvboxnow.com金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
* H. d) J# w  O- r3 o哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
* Q; t3 q3 l$ @! t8 V) ^話唔定可以見到釘姐睇檔........
$ H# Q7 k+ X9 ^6 E" Z9 sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。「釘姐的背影」好似書名。
; |2 a3 m) O7 K& l; ^+ V% P! g
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: k) e$ e6 w* A. k
哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
+ x8 E7 Q( q1 L1 ktvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
8 O" [5 E# m/ h) f) z$ o多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
9 X# Y4 R- P5 d* ~& u: w( F個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎tvb now,tvbnow,bttvb1 j: I' N+ E& g
5 w5 t3 ~6 ]" g2 ^6 ?1 i) f. ^leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
tvb now,tvbnow,bttvb+ v1 r$ A, B% t  P8 `4 x$ b. R. D: K0 z

5 a  Y8 s' `, m- R$ S! W公仔箱論壇多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
& \4 N& V4 t' s! p* z. w3 Y( Y公仔箱論壇2940554% j  Z) T* L! h' e
29405572940558& ~4 Y" y2 g# r9 A
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
www2.tvboxnow.com* }+ {- k4 D$ z; t4 }& o
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ g9 I/ Q& e3 ^. P( P
等我都買件紅肚兜著下先
# m% u& t: p% A! W3 b3 V5 g* F2 j多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
# o$ t' X5 n$ @. i' r( HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
3 Q6 I' v7 I& M+ U" p# k
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
& I" B& U2 L! g, R( M
  E6 `6 A& x/ E5 n  j9 a0 ~& M$ uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。等我都買件紅肚兜著下先
9 w5 i$ B8 ~' @: o( P- g3 I公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
3 M& P6 k: A* _/ n! oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
8 p, k4 {7 Q+ m" ^+ mtvb now,tvbnow,bttvb哈哈,講笑啫 唔好嬲
3 S. o- ^  q4 I4 O- b8 E
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 R" z* \9 Q3 g+ f  p; |& Q
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
9 _1 Q9 v- L2 z3 R# I' E& Q+ k" A$ B6 n# e: m
其實唔係咁明乜野叫借庫..公仔箱論壇' ^1 f# z' m; F/ m3 O- @
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
/ i6 [( o) i" ]& K# N公仔箱論壇维基百科
) [+ k4 w, t, [, s觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
6 K' p* k6 c- jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 f8 z1 w3 B/ I$ e4 [; D! I/ J0 i1 G5 A9 V簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426- Y2 Z+ |" f2 U$ y
2943427www2.tvboxnow.com9 Z8 @9 m) z7 l9 A$ _0 b9 _
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。公仔箱論壇; M1 L6 o* V) O9 C/ H3 @
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
% H" r5 }  l. j$ ^% R7 B
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??, h) K& @# v0 r
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
) g. i; H. a& x/ w公仔箱論壇我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.# A8 _  }) T8 b+ @* O2 B/ C2 `4 E
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
公仔箱論壇; R; h: S; }8 J+ V. a$ Y) Y$ m! m
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??tvb now,tvbnow,bttvb2 U% d) W( m' a1 {. U& U
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來! x, F/ ?" U3 A( ~* l1 k
timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
( D  s' B3 R/ v
皆因我無聊吖嘛J神版主
8 U( D6 K7 L/ e- |) T' q& O我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
- b. a2 M( t9 Itvb now,tvbnow,bttvbPedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 l* D; M* \; o$ `& E7 R
這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 9 `9 n# P/ X7 x$ r
公仔箱論壇+ F5 Q" P: t0 T0 j2 }6 D
其實唔係咁明乜野叫借庫..9 o/ m8 ?( ?8 b! x5 \  U
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
% r9 y+ |# K, F" k/ N7 ^1 [
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
# j( D0 Y% D* y: N- b
: P2 n& S, i) B6 _* X公仔箱論壇
- ^6 Q6 z3 Z) u% B" V$ a- U: Ztvb now,tvbnow,bttvb我再補充少少吖。www2.tvboxnow.com" f9 P* C/ W  `/ j; g
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。
tvb now,tvbnow,bttvb* \3 T7 E( k/ u
' m$ Y: \( }3 B
每年正月二十六為
借庫日。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* V# T! F3 I. l+ Q0 w$ \8 N2 J
唔明再出聲啦。