返回列表 回復 發帖

[讨论]阿仙奴,曼联,车仔,利记

,  描述: 入来讨论吓啦。。。。
[讨论]阿仙奴,曼联,车仔,利记

大家好!

我想同TVBNOW球迷分享吓我哋接住落来对上其他三强嘅推算。
如果大家有乜意见,欢迎入来发表意见。

我今日侅"茅茨"突然间有呢個念头:-

我哋仲要对上其他三强如下:
曼联-客场
车仔-客场
利记-主场

如果我计1赢1和1输=4分。。

而曼联就净底
阿仙奴-主场
车仔-客场
利记-主场

如果我计2赢1和=7分

而车仔会幸福
阿仙奴-主场
曼联-主场
利记-主场

如果我计2赢1和=7分

利记就最惨
阿仙奴-客场
曼联-客场
利记-主场

哈哈,都係唔计。。。。

以呢個"势"来计算,就算我哋依家高"曼联"两分!
最后都有可能以1分之差俾曼联赢冠军。

而依家我哋领先车仔4分,到最后都可能同样分数/多出1分。

所以下一轮英超车仔对利记将会係一场"决定性"嘅赛事。
万一车仔赢咗,冠军之争就一定係三强对战。

而车仔接住落来嘅对手都非常容易应付。
(至少轻松过阿仙奴,曼联)

而曼联之后嘅比赛,都好过我哋!
因为(过咗下一轮)我哋仲有7场客场+5场主场。

所以冠军之争我哋仲係属于下风!
最后我希望大家唔好放弃!

因为今年Wenger自己可能都冇定落咁高目标,
呢点大家唔好怀疑我,

各位请睇下我哋买人嘅"政策",
就应该明白,比起曼联,车仔同利记,
我哋侅Transfer Market係有入冇出(钱)。。。

年初,我哋买咗Henry+Lungberg+Bentley+Pennant
而买咗Sagna,Eduardo,DIarra(仲有钱赚)。。

哈哈,因为呢排得闲,同大家分享吓。。

注意:如果转帖,请写底[转帖自:TVBNOW-阿仙奴俱乐部]
哈哈!多谢武兄提醒,
我放利记对利记。。。。
证明武兄非常专心读我啲帖。
多谢嗮师兄。
support 下先...

好厉害既强队分析...简而精...

同意jackson兄所讲喀...相对来讲. 曼联好似轻松过枪仔, 车仔最幸福,都系主场波. 利记虽然已经无希望喀啦...但系, 依利记即实力,
其它三强系米可以拿冠军, 仲要睇住利记既影响, 更加重要喀, 利记都想抢分明年打欧冠喀...

系啊...果个人都念住枪记买左henry, 尼季实无得玩, 好在班细路仔生性. 踢出仲要靓既足球...不过, 个人以为, 尼班细路仔仲差D野拿冠军啦.
至于车仔. 当Jose走左之后, D球员好似一盘散沙. 好在拒地粒粒都系球星. 是但一个有form, 都好难搞喀啦.
曼联尼. 算最consistence果队啦. 不过, 依家队队封对亲曼联, 就打defensive波. 6-7个人企响penalty box入边守. 对曼联来讲, 都有D难度.

依家二月啦..欧冠又开始啦...仲有D杯赛都去到8强, final啦...就睇边队D后备军好D啦(尼个我睇好车仔啦).

我无么奢望啦...系希望MU再黎个三冠王. 么都无所谓啦...
原帖由 jacksonkua 於 2008-2-5 08:33 PM 發表
哈哈!多谢武兄提醒,
我放利记对利记。。。。
证明武兄非常专心读我啲帖。
多谢嗮师兄。
更系...仲要系头一个复贴喀....:014:
原帖由 crashersus 於 2008-2-5 08:46 PM 發表
support 下先...

好厉害既强队分析...简而精...

同意jackson兄所讲喀...相对来讲. 曼联好似轻松过枪仔, 车仔最幸福,都系主场波. 利记虽然已经无希望喀啦...但系, 依利记即实力,
其它三强系米可以拿冠军, 仲要睇住 ...
哈哈,多谢师兄提供意见,
我非常同意你话利记嘅处境!
虽然冠军距离佢哋都几远,
但利记係绝对可以"影响"另外三队夺冠机会。

尤其是明年欧洲冠军杯嘅入门飛。
而依家Everton個势又咁强,
的确俾唔少压力利记!

提到"欧洲冠军杯"开赛,
英超四强就更加要加紧努力,
球员"调配"係非常关节,

呢方面,四位教练都有一定嘅经验。
但依家问题就在于"候补"深度。。。

暂时唔好理非洲杯先,
我认为曼联,车仔侅呢方面的确占上风,
呢两队好多经验丰富候补,

大家试念下,如果Terry出迈来,
就连Alex咁好嘅后卫都要做后补??
Anelka咁"精灵"嘅前锋都要踢后补??
车仔真幸福。。。。

曼联唔驶遘,中场方面人强马壮,
就连Carrick,O写呢啲对英超了如指掌嘅球员都随时候命。。。
那我也来看看啊!:onion14:
:onion14:
那我也来讲讲啦!
依我的意见利记现在的形式,他们现在的目标会放在欧冠杯的入门票啊!
这是有可能因为是Benitez的战术有问题啊!因为他们的后防线的partner 整天换来换去啊!
后防线是对球队很重要一环啊!球队不进球不会输,不过球队给人进球就会输啦!
所以后防的默契很重要啊!

然后车仔现在的形式呢,很明显他们的板凳深度比较强啦!
他们一个位置就有两三位球员来做替补啊!不过他们的问题就在他们的整队的默契啦!
因为一队球队太多球星的话,会造成大牌球星争主力的位置啊!

至于枪手呢,只可以说是前途光阴啊!因为他们整队的平均年龄是很年轻啊!
又以他们现在的战绩来看,默契真是很十足啊!枪手很有冠军相啊!
最后就是红魔啦!红魔的板凳球员就不是很平均啊!中场的球员就很多,至于后防和前锋呢就不是很够啦!:019:
不过到最后就很希望曼联在次拿三冠王啦!

原帖由 ljw1982 於 2008-2-5 10:10 PM 發表
那我也来看看啊!:onion14:
:onion14:
那我也来讲讲啦!
依我的意见利记现在的形式,他们现在的目标会放在欧冠杯的入门票啊!
这是有可能因为是Benitez的战术有问题啊!因为他们的后防线的partner 整天换来换去啊!
后防线是对 ...
多谢嗮杰少提供意见先,

哈哈,真係唔好意思啊"华仔",
依家搞到個個遘"利记",
其实大家都係俾下自己嘅意见,
华仔千其唔好介意啊。

利记依家失波都唔算好多,
我就认为最大嘅问题暂时唔侅后防,
唔知各位有冇发觉利记好多时候都唔能够"Kill-the-game",

每当利记领先一球,
都冇好好把握机会再入多一粒,
间接性造成对手好大机会打和波。
一场"和波"同"赢波"相差成2分,
如果佢哋可以把握呢啲机会就应该冇乜问题!

我都同意你话车仔的确有好多"超级候补",
Cole有Bridge,Belleti有Feirarra,
真係几令人羡慕。。。。

而之前我估计沸Sir会添购前锋(一月),
但出乎意料,曼联冇买前锋,
但另一方面,我就觉得曼联同阿仙奴都几想似
两队都可以打单前锋,
c罗,Giggs,Anderson其实都係单前锋后边嘅最佳人选,
可能就係呢個原因,所以曼联冇买前锋,
有或者你哋已经等住Berbetov明年来投靠,
所以侅一月根本冇需要买前锋。。。

而侅后防果方面,曼联的确要搵啲候补,
尤其是左右Wing(后卫)。。。
Brown明年应该会离队,
好似曼联咁嘅大球会,我念好多曼迷期待好多好过Brown嘅球员加入!
而侅左边,Evra完全冇问题,只係万一伤咗就冇适合人选来代替!
(阿仙奴都係一样嘅情况)。

今年,如果曼联係冠军,Ferdinand同Vidic=后防最大功劳,
侅英超,好少后卫可以好似佢哋两位长期保持咁高状态!
原帖由 jacksonkua 於 2008-2-5 11:52 PM 發表

多谢嗮杰少提供意见先,

哈哈,真係唔好意思啊"华仔",
依家搞到個個遘"利记",
其实大家都係俾下自己嘅意见,
华仔千其唔好介意啊。

利记依家失波都唔算好多,
我就认为最大嘅问题暂时唔侅后防,
唔知各位有冇发觉利记好多时候都 ...
哈哈哈!华仔这个人自己也觉得利记的确很多问题啊!
尤其是Benitez整天用不一样的阵法啊!
这可能是致命伤啊!
还有讲到曼联的东西我一定到啊!

曼联其实在冬季有买一位前锋!
不过已经租借出去啦!那就是说有买=没有买罗!

至于左右两边的后防费sir好像有很多目标啊!
不知道是不是传闻而已啊!
最好能买到一位顶级/high potential的后卫啦!

但愿红魔和枪手能带给英超迷刺激的比赛啊!

回復 #8 ljw1982 的帖子

哈哈!多谢嗮杰少。。。
祝贺你新年快乐,身体健康。:onion14:
He.......He....只要曼聯輸多場.......或者和多兩,三場, 咁兵工廠就攪掂了!!! ha...ha...ha....
哈哈!Honbi兄咁夜咗。。。:sleeps:
等简支持阿仙奴??
更係啦Jackson兄, 我無錯過任何一場ARSENAL的比賽, 就算隊波幾咁沉淪, 我都會不離不棄的, 最多睇到:024: MAMA聲同 !!! 呢30年唔係流Ga! ha...ha...ha....
原帖由 HONBITERU 於 2008-2-13 01:29 AM 發表
更係啦Jackson兄, 我無錯過任何一場ARSENAL的比賽, 就算隊波幾咁沉淪, 我都會不離不棄的, 最多睇到:024: MAMA聲同 !!! 呢30年唔係流Ga! ha...ha...ha....
我都同你一样。但净係睇咗果十几年。
以后有乜意见就多啲同我哋分享啦。。
多多指教。:onion14:
主 场 战 况
得分均得均失
1阿仙奴 (阿森纳)14122031823382.210.57
2曼聯 (曼彻斯特联)14121132527372.290.36
3曼城 (曼城)13931211110301.620.85
4車路士 (切尔西)1385023815291.770.62
5愛華頓 (埃弗顿)13823241113261.850.85
6阿士東維拉 (阿斯顿维拉)1482424177261.711.21
7新特蘭 (桑德兰)1373317134241.311.00
8利物浦 (利物浦)1256126917212.170.75
9熱刺 (托特纳姆热刺)12624332211202.751.83
10韋斯咸 (西汉姆)1355316133201.231.00
11紐卡素 (纽卡斯尔)135531718-1201.311.38
12保頓 (博尔顿)1454517125191.210.86
13布力般流浪 (布莱克本)1354413130191.001.00
14雷丁 (雷丁)136161419-5191.081.46
15韋根 (维根)1252515141171.251.17
16樸茨茅夫 (朴次矛斯)1237215105161.250.83
17米杜士堡 (米德尔斯堡)134451418-4161.081.38
18富咸 (富勒姆)133551822-4141.381.69
19伯明翰 (伯明翰)123451314-1131.081.17
20打比郡 (德比郡)13139824-1660.621.85
客 场 战 况
得分均得均失
1車路士 (切尔西)138231596261.150.69
2阿仙奴 (阿森纳)12741231013251.920.83
3樸茨茅夫 (朴次矛斯)1481521165251.501.14
4利物浦 (利物浦)136521486231.080.62
5曼聯 (曼彻斯特联)126331899211.500.75
6愛華頓 (埃弗顿)1363417125211.310.92
7布力般流浪 (布莱克本)135531920-1201.461.54
8阿士東維拉 (阿斯顿维拉)1246224177182.001.42
9韋斯咸 (西汉姆)1252514104171.170.83
10曼城 (曼城)133551318-5141.001.38
11米杜士堡 (米德尔斯堡)13346920-11130.691.54
12熱刺 (托特纳姆热刺)142661519-4121.071.36
13伯明翰 (伯明翰)142391224-1290.861.71
14紐卡素 (纽卡斯尔)132291229-1780.922.23
15保頓 (博尔顿)12138923-1460.751.92
16韋根 (维根)141310928-1960.642.00
17富咸 (富勒姆)13058722-1550.541.69
18雷丁 (雷丁)1303101634-1831.232.62
19打比郡 (德比郡)130310531-2630.382.38
20新特蘭 (桑德兰)130211932-2320.692.46

2008年2月23日 星期六 伯明翰 v 阿仙奴
2008年3月1日    星期六 阿仙奴 v 阿士東維拉
2008年3月8日    星期六 韋根 v 阿仙奴
2008年3月15日 星期六 阿仙奴 v 米杜士堡
2008年3月22日 星期六 車路士 v 阿仙奴 @@@@
2008年3月29日 星期六 保頓 v 阿仙奴
2008年4月5日    星期六 阿仙奴 v 利物浦 @@@
2008年4月12日 星期六 曼聯 v 阿仙奴 @@@@@
2008年4月19日 星期六 阿仙奴 v 雷丁
2008年4月26日 星期六 打比郡 v 阿仙奴
2008年5月3日    星期六 阿仙奴 v 愛華頓  
2008年5月11日 星期日 新特蘭 v 阿仙奴

2008年2月23日   星期六 紐卡素     v  曼聯
2008年3月1日     星期六 富咸         v  曼聯
2008年3月8日     星期六 曼聯         v  保頓
2008年3月15日   星期六 打比郡      v  曼聯
2008年3月22日   星期六 曼聯         v  利物浦
2008年3月29日   星期六 曼聯         v  阿士東維拉  
2008年4月5日     星期六 米杜士堡    v  曼聯
2008年4月12日   星期六 曼聯         v  阿仙奴
2008年4月19日   星期六 布力般      v  曼聯
2008年4月26日   星期六 車路士      v  曼聯
2008年5月3日     星期六 曼聯          v  韋斯咸
2008年5月11日   星期日 韋根         v  曼聯

第27轮 2008-02-23(周六)

热刺 v 车路士

第28轮 2008-03-01(周六)

西汉姆 v 车路士

第29轮 2008-03-08(周六)

车路士 v 德比

第30轮 2008-03-15(周六)

桑德兰 v 车路士

第31轮 2008-03-22(周六)

车路士 v 阿森纳

第32轮 2008-03-29(周六)

车路士 v 米德尔斯堡

第33轮 2008-04-05(周六)

曼城 v 车路士

第34轮 2008-04-12(周六)

车路士 v 维冈

第35轮 2008-04-19(周六)

埃弗顿 v 车路士

第36轮 2008-04-26(周六)

车路士 v 曼联

第37轮 2008-05-03(周六)

纽卡斯尔 v 车路士

第38轮 2008-05-11(周日)

车路士 v 博尔顿

02/23    23:00    米德尔斯堡
03/01    23:00    博尔顿
03/08    23:00    纽卡斯尔联
03/15    23:00    雷丁
03/22    23:00    曼彻斯特联
03/29    23:00    埃佛顿
04/05    23:00    阿森纳
04/12    23:00    布莱克本
04/19    23:00    福尔汉姆
04/26    23:00    伯明翰城
05/05    23:00    曼彻斯特城
05/11    23:00    托特纳姆热刺

以上的资料显示

其实前三强的处境都是半斤八两 ~~~

以阿记现在的状态来说,拿EPL可以说是十拿九稳<抛开伤兵问题的考量>

阿记

配合度~~100%

控球率~~90%

进攻~~90%

防守~~80%

我始终觉得FLAMINI的那方面还很需要加强些<希望他能早日跟VEIRA看齐>~~

红魔

配合度~~90%

控球率~~90%

进攻~~90%

防守~~90%

右边卫方面需要担心~~

和希望费爷能固定ANDERSON的位子

蓝军

配合度~~75%

控球率~~90%

进攻~~80%

防守~~85%

深度和本身实力是他们的危险武器,

赢或输都在犹太人的一念之间。

这是本人的小而简的看法,如有得罪,小弟说声抱歉

利记方面在轮换制下的阴影挥去不散,
三线都踢得很不稳定,很没配合度~~~
传球又很多都不到位~~~
嗨~~~希望贝帅会在这269场的轮换制之后找到属于我们的战术特征吧!!!
加油呀~~~一定要拿个杯回去喝香槟~~~

評分次數

• jacksonkua

回復 #14 canz85 的帖子

哈哈!华仔分析得非常精彩。多谢嗮先。

其实Flamini仲没够班同Vieira比较,
可能多一两年时间就可以罗来相对评论。

Anderson係进攻非常好嘅球员。
但侅曼联,佢嘅位置就比较后啲。
如果有机会,我相信费Sir一定会用佢来打cam。