返回列表 回復 發帖
但大長針話綠豆先可以解毒架喎.. 當我睇完大長針之後.. search網上資料.. 綠豆緊係可以解毒架... 如果豆漿(即係黃豆)可以解毒咁咪食豆腐飲豆漿已經得喇... 黃豆唔係只係豐富蛋白質架咩??
但大長針話綠豆先可以解毒架喎.. 當我睇完大長針之後.. search網上資料.. 綠豆緊係可以解毒架... 如果豆漿(即係黃豆)可以解毒咁咪食豆腐飲豆漿已經得喇... 黃豆唔係只係豐富蛋白質架咩?? ...tvb now,tvbnow,bttvb( }# h: K8 B. k3 [' W0 b
大文細佬 發表於 2014-9-14 06:44 AM
( t$ [' r$ ~+ D4 Z" H6 L! |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。細佬你點解咁好記性嘅,《大長針》啲劇情我真係已經煙消雲散囉,幾乎好似無睇過咁。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! e4 g0 B2 j( P+ p" I
你唔提都冇醒起豆漿係用黃豆做嘅喎,而綠豆先可以解毒,咁即係阿常大夫應該要用"海帶綠豆沙"或者"綠豆沙沙冰"去解毒
. @7 [7 H+ q' h5 CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
公仔箱論壇8 A2 Q5 E- G5 |' Z$ s
呵,又學到嘢,多謝晒。你咁乖,請你食吖。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
一集都無睇過。
62# leekwoklam 当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下.
3 t, P) l$ k: n3 e0 Btvb now,tvbnow,bttvb細佬你點解咁好記性嘅,《大長針》啲劇情我真係已經煙消雲散囉,幾乎好似無睇過咁。
% @. a5 o) m. m$ \$ \! UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。你唔提都冇醒起豆漿係用黃豆做嘅喎,而綠豆先可以解毒,咁即係阿常大夫應該要用"海帶綠豆沙"或者"綠豆沙沙冰"去解毒。tvb now,tvbnow,bttvb" ?% e7 P/ a- _1 e7 Y
2938071 ...
2 j) v6 r' z6 z8 D7 N/ j. S! GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-9-15 11:43 AM
百度講既  当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下.  豆漿都有一點解毒作用的
但大長針話綠豆先可以解毒架喎.. 當我睇完大長針之後.. search網上資料.. 綠豆緊係可以解毒架... 如果豆漿(即係黃豆)可以解毒咁咪食豆腐飲豆漿已經得喇... 黃豆唔係只係豐富蛋白質架咩?? ...
4 r% M; y2 i1 X# Q' ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-14 06:44 AM
上化学课的时候,老师说重金属盐中毒能用豆浆来解毒,是因为重金属盐与喝下去的豆浆中的蛋白质反应,能达到解毒的目的。当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下.
dont take it too serious, its only a drama
8 S/ o- T8 h5 R+ n
細佬你點解咁好記性嘅,《大長針》啲劇情我真係已經煙消雲散囉,幾乎好似無睇過咁。$ O: S. B- Q4 u1 n+ U$ E' |
你唔提都冇醒起豆漿係用黃豆做嘅喎,而綠豆先可以解毒,咁即係阿常大夫應該要用"海帶綠豆沙"或者"綠豆沙沙冰"去解毒。
' k. F( W9 [+ h& p' L( [www2.tvboxnow.com2938071 ...
/ b3 T9 `, K9 _# y! z1 Kwww2.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-9-15 11:43 AM
: C8 U- ?" w3 }www2.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb+ e7 ^, A- O: j2 v5 q
我都係上年睇大長針架.. 勁好睇.. 睇到一晚睇幾集... 綠豆本身都好有益架網上講
上化学课的时候,老师说重金属盐中毒能用豆浆来解毒,是因为重金属盐与喝下去的豆浆中的蛋白质反应,能达到解毒的目的。当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶 ...tvb now,tvbnow,bttvb* y( b- j! \; S& l% D& P" G
hajime112 發表於 2014-9-15 08:43 PM
) Q% `, L, V# u; t% }. [6 _: u$ B
7 O! @4 x# Q/ E+ z9 w" V. Wtvb now,tvbnow,bttvb嘩你好詳盡呀.... 化學知識已經比番阿sir好耐喇... 你咁講我又知多啲喇!... www2.tvboxnow.com: B' G) C$ f# g: A( N) w7 ^
但"九九"丹好似用好多毒藥加埋好多貴嘅補藥mix埋一齊而成架喎.. 咁即係理論上.. 都同時中啲毒無關金屬類架喎.. 即係係咪應該同時大量用綠豆呢?? .. 不過都係傾下啫.. 唔洗咁認真.. 多謝你啲咁正嘅資料!
dont take it too serious, its only a dramawww2.tvboxnow.com) |/ X: T! ]$ l+ U; ?1 f2 n0 ]! W$ [
wakeup99 發表於 2014-9-15 09:21 PM
" [% Z2 O, Z, |
2 {" Y; S: q6 F, t1 @) G係呀.. 唔洗太認真... 不過咁都可以學到野喎.. 原來金屬中毒可以飲奶或者豆漿解毒架
清末民初的年代劇是TVB劇作家最擅長的劇本,但女主角不喜欢
62# leekwoklam 当人体误食了重金属,如铜,铅等,这些东西会使蛋白质凝固,人就要出现中毒的现象.这时,我们喝牛奶或者豆浆,可以跟牛奶或豆浆中的蛋白质发生作用,从而保护了人体本身的蛋白质,缓解一下. ...www2.tvboxnow.com' ~" ~2 L" [# I# D. d/ f4 J
hajime112 發表於 2014-9-15 08:31 PM
4 M; _8 x2 |( w$ ~www2.tvboxnow.com多謝補充資料,睇本劇又可以學到小知識,幾好。
1 `  j6 m) Q% ~% O4 F3 N7 ^
3 r! V& {; I# I, {9 JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。嘩你好詳盡呀.... 化學知識已經比番阿sir好耐喇... 你咁講我又知多啲喇!... tvb now,tvbnow,bttvb% E. U! S: u! D9 B/ B
但"九九"丹好似用好多毒藥加埋好多貴嘅補藥mix埋一齊而成架喎.. 咁即係理論上.. 都同時中啲毒無關金屬類架喎.. 即係係咪應該同時大量用 ...公仔箱論壇* }* v2 E0 [0 |& |3 ]
大文細佬 發表於 2014-9-16 01:34 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; k- m1 b8 ]& y) ?/ |  ]4 Q
哈哈,雖然我都係老師(Maths),但偏偏最唔鍾意Chemistry,而家又學到嘢。所以我咪話睇本劇都好多得著架。
仲未聽第六第七集呀.. 不過唔係咁like有人死...
潘志文都好似好耐無做香港劇集