返回列表 回復 發帖

菠蘿BB都可以咁樣種? 2014 初試篇

由6月開始水種 菠蘿BB大約有4吋高

9月開始泥種 暫時情況良好 未比佢長期見太陽 會慢慢比佢適應
唔係好明點,點解菠蘿BB大得4吋高咁細?同埋你點種到有咁多細菠蘿葉芽,你有冇種埋D細菠蘿葉芽。
好得意的菠蘿頭(圖1)
唔係好明點,點解菠蘿BB大得4吋高咁細?同埋你點種到有咁多細菠蘿葉芽,你有冇種埋D細菠蘿葉芽。
chowold2 發表於 2014-9-7 11:00 PM
因為冇比佢長大就拎左黎用所以咁細同有葉芽 其實每個尖位都可以長出菠蘿BB 你再睇下圖1就明
細菠蘿葉芽冇種呀 唔想種咁多 純粹想試種下 就拎左最有機會既頭去種
好得意的菠蘿頭(圖1)
亞良 發表於 2014-9-8 03:56 PM
係呀 真係得手榴彈咁大個 拎黎扔人應該幾痛 哈哈
呢個4吋菠蘿係唔係你自己種出嚟咖,好勁呀
我昨天又開左個菠蘿,現在浸緊水,睇下有無機會有菠蘿仔出
超版俾人誤導咗, 果d係腋芽唔係葉芽.
6# chowold2 師兄, 你真有恆心, 我兩棵打算放棄, 攞D地方轉種老薑
6# chowold2 師兄, 你真有恆心, 我兩棵打算放棄, 攞D地方轉種老薑
亞良 發表於 2014-9-9 01:30 PM
兄,呢D叫做只問耕耘 不問收穫
好彩種菠蘿也不用很多地方,如果生長得太大我也可能放棄
超版俾人誤導咗, 果d係腋芽唔係葉芽.
vandas 發表於 2014-9-9 01:29 PM
多謝更正 見到d葉開始有倒鈎
呢個4吋菠蘿係唔係你自己種出嚟咖,好勁呀
我昨天又開左個菠蘿,現在浸緊水,睇下有無機會有菠蘿仔出
chowold2 發表於 2014-9-8 10:53 PM
人地比我既
好野,無想過波蘿有BB一齋長出來. 在超市賣的未見過有BB的.
良兄,呢D叫做只問耕耘 不問收穫
好彩種菠蘿也不用很多地方,如果生長得太大我也可能放棄
chowold2 發表於 2014-9-9 11:23 PM
師兄說得對, 忘記種植是個人興趣, 不是以收穫做目標
I guess growing pineapples dont need much irrigation ...
Thank you so much for your kind sharing